Sund i Naturen brændehugning
På denne side finder du relevante informationer og dokumenter for fokuskommunerne i Sund i Naturen.

Find dit Friluftsliv

Friluftsrådets interaktive kort "Find dit Friluftsliv" giver overblik over en stor del af Friluftsrådets medlemsorganisationers lokalafdelinger. Her kan du altså finde ud af, hvilke friluftsforeninger, der findes i din kommune - og som eventuelt kan have interesse i at samarbejde om at fremme folkesundheden. Det er muligt at linke fra jeres kommunes hjemmeside direkte til et udsnit af kortet, der kun viser friluftsforeningerne i jeres kommune. Kontakt Mette Kjær for yderligere information på mkn@friluftsraadet.dk.


Spørgeskemaer til evaluering af Sund i Naturen indsatser

Spørgeskemaerne er en del af dokumentations- og evalueringsarbejdet af Sund i Naturen, og er udviklet af Statens Institut for Folkesundhed (SIF), SDU i samarbejde med Friluftsrådet.

   

Spørgeskema i papirform (pdf-fil):

Link til elektronisk spørgeskema:

Spørgeskema til børn  

Spørgeskema til unge  

Spørgeskema til voksne med kroniske sygdomme  


Spørgeskema til voksne med stress, angst og depression  

Spørgeskema til ensomme ældre

Spørgeskema til børn  

Spørgeskema til unge  

Spørgeskema til voksne med kroniske sygdomme  

Spørgeskema til voksne med stress, angst og depression  

Spørgeskema til ensomme ældre


 

Vejledninger og samtykkeerklæringer til spørgeskemaundersøgelsen kan findes her: 

            Information om deltagelse i spørgeskemaundersøgelse

            Vejledningen til udfyldelse af spørgeskemaerne

            Notat til udvikling af spørgeskemaer

            Samtykkeerklæring til voksne deltagere

            Samtykkeerklæring til forældre
 

Hvis man finder det nødvendigt at tilføje spørgsmål eller foretage ændringer i spørgeskemaet, kan sådanne handlinger foretages efter aftale med Friluftsrådet (kontakt cbp@friluftsraadet.dk). Vi anbefaler, at man ved eventuelle ændringer/tilføjelser forholder sig til ordlyden af ’standardspørgsmålene’ for at sikre sammenlignelighed og validiteten af spørgsmålene. 

Håndbog til sundhedspraktikeren

Som en del af projekt Friluftsliv på Tværs og Sund i Naturen, har Friluftsrådet udarbejdet håndbogen "Sund i Naturen: Håndbog til praktikeren, som arbejder med friluftsliv i den kommunale sundhedsindsats" (Friluftsrådet, 2019).

Den trykte version af håndbogen (begrænset oplag) kan bestilles via fr@friluftsraadet.dk. En digital version kan downloades her:

Aktivitetskort til friluftsliv i sundhedsindsatsen

Få inspiration til at integrere friluftsliv i sundhedsindsatsen med Sund i Naturen aktivitetskort, der viser et udpluk af nogle af alle de muligheder, som friluftsliv kan bidrage med, når det gælder sundhedsfremme, forebyggelse og rehabilitering. 

Aktivitetskortene er opbygget, så du som sundhedsfaglig medarbejder nemt kan komme i gang med aktiviteten uden at have de store forudsætninger for natur- og friluftsaktiviteter. 

Friluftsrådet opfordrer alle til, at reglerne for at færdes og opholde sig i naturen og sikkerhedsforanstaltninger overholdes ved udførelse af aktiviteterne på aktivitetskortene. Det er den ansvarlige for udførelsen af aktiviteten, som bærer ansvaret for, at reglerne for at færdes og opholde sig i naturen og sikkerheden overholdes.

Værktøjer og referater

Herunder findes værktøjer og redskaber til anvendelsen i udviklingen og evalueringen af Sund i Naturen.

Brobygning

Friluftsrådet har udviklet en inspirationsguide til brobygning mellem kommuner og lokale foreninger.

Præsentationer fra andre arrangementer om Sund i Naturen

Midtvejsseminar, 17. januar 2019

Med godt et år tilbage af Sund i Naturen, blev der den 17. januar afholdt midtvejsseminar ved Middelfart.

Viden og faktaark

Friluftsliv i den kommunale sundhedsindsats

RAPPORT: Natur og friluftsliv i sundhedsindsatsen -et review af viden fra praksis (2019) 
Rapporten giver et samlet overblik over erfaringer på tværs af udvalgte projekter, som inddrager natur- og friluftsliv i sundhedsindsatsen.

RAPPORT: Kortlægning af friluftsliv i den kommunale sundhedsindsats (2018) 
En kortlægning fra Friluftsrådet der viser at størstedelen af landets kommuner inddrager natur- og friluftsaktiviteter i kommunens indsats for at forbedre folkesundheden. 

I dette faktaark præsenteres udvalgte resultater fra kortlægningen.

 

Faktaark om friluftsliv og sundhed

På baggrund af rapporten "Danskernes Friluftsliv 2017" har vi samlet viden om friluftslivets sundhedsmæssige effekter i to faktaark, som kan findes her:

Viden om friluftslivs effekter på sundhed

Forskere fra Steno Diabetes Center Copenhagen og Københavns Universitet har gennemgået knap 500 publikationer og studier om friluftslivs effekter på den fysiske, mentale eller sociale sundhed. Forskningsoversigten giver et opdateret overblik over den eksisterende videnskabelige litteratur og de sundhedsmæssige effekter af friluftsliv.