Viden om friluftsliv og folkesundhed
Få konkret inspiration til, hvordan friluftsliv kan understøtte sundhed og livskvalitet.

Arbejder du med  friluftsliv i din kommunes sundhedsindsats - eller vil du gerne i gang med at integrere naturen i jeres kommunes eller forenings sundhedsfremmende, forebyggende og rehabiliterende indsatser?

Så har vi samlet en række materialer, I kan bruge til inspiration.

Sund i Naturen: Good practice og inspiration

Sund i Naturen Inspirationskatalog

I kataloget 'Sund i Naturen - Good practice og inspiration' finder du viden, erfaringer fra praksis og inspiration til at integrere friluftsliv i den kommunale folkesundhedsindsats.

Du finder også 27 konkrete cases fra de forløb, der er udviklet i de 10 fokuskommuner i projektet Sund i Naturen.

 

Håndbog til praktikeren

Et godt sted at starte er håndbogen "Sund i Naturen: Håndbog til praktikeren, som arbejder med friluftsliv i den kommunale sundhedsindsats" (Friluftsrådet, 2019). 

 

Inspiration til brobygning

Friluftsrådet har udarbejdet foldere til kommuner og foreninger, der kan give inspiration til at skabe brobygning mellem det kommunale sundhedstilbud og fortsættelse af aktive vaner i naturen i meningsfulde fællesskaber. 

Friluftsliv på Tværs:

Til kommuner:

Til foreninger: 

 

Inspiration til konkrete friluftsaktiviteter

I projekt Sund i Naturen har vi udarbejdet en række aktivitetskort, der trin for trin viser et udpluk af nogle af alle de muligheder, som friluftsliv kan bidrage med, når det gælder sundhedsfremme, forebyggelse og rehabilitering. 

Aktivitetskortene er bygget op, så du som sundhedsfaglig medarbejder nemt kan komme i gang med aktiviteten - som eksempelvis at tænde et overbevisende bål - uden at have de store forudsætninger for natur- og friluftsaktiviteter. 

Aktivitetskort: Bivuakoplevelser

Aktivitetskort: Bålmester

Aktivitetskort: Saven og øksen

Aktivitetskort: Cykel- og mountainbikeorientering

Aktivitetskort: Mountainbike 1 - Kom godt fra start

Aktivitetskort: Mountainbike 2 - Godt på vej

Aktivitetskort: Mountainbike 3 - Så slipper vi bremsen

Find dit Friluftsliv

Vandring, mountainbike, surfing, ridning, sejlads, spejder eller måske faldskærmsudspring? Mulighederne for at dyrke friluftsliv sammen med andre er næsten uanede. Brug det interaktive kort og find ud af, hvor du kan dyrke friluftsliv i en forening tæt på dig.

Forskning om friluftsliv og folkesundhed

Her kan du læse mere om den forskning og viden fra praksis, som viser sammenhænge mellem natur, friluftsliv og folkesundhed.

Temadage for Sund i Naturen

Naturen som arena for bevægelse og sundhedsfremme

I november 2018 blev der afholdt to temadage, hvor der var fokus på, hvordan kommuner og foreninger kan arbejde med at omsætte viden i praksis, samt videreudvikle og kvalificere deres praksis i forhold til at bruge naturen som arena for bevægelsesglæde og sundhedsfremme.

Dagen bestod af faglige oplæg og workshops, hvor der var mulighed for at sætte sin egen viden og erfaringer aktivt i spil.

Sund i Naturen konference 2018 - friluftsliv som løftestang til bedre sundhed

Natur og friluftslivets har stort potentiale i arbejdet med forebyggelse, sundhedsfremme og rehabilitering.

Konferencen i maj 2018 gav et overblik over nye arbejdsformer og metoder, hvor natur- og friluftsliv bliver anvendt i folkesundhedsarbejdet.

Omdrejningspunktet for konferencen var friluftsliv som løftestang til bedre sundhed. Konferencen henvendte sig til beslutningstagere, foreninger, praktikere og forskere inden for sundhedsområdet både i en national og kommunal kontekst. 

Temadag januar 2018

En tur i naturen sammen med andre styrker sundheden

Temadagen i januar 2018 på Nordfyn satte fokus på naturens betydning for sundhed, og hvordan flere kan komme ud igennem samarbejde mellem foreninger og kommuner. 100 deltagere var samlet til startskuddet af Friluftsrådets projekt Sund i Naturen.

Deltagerne kom fra kommuner, frilufts- og idrætsforeninger og patientorganisationer, og de blev præsenteret for ny viden om projektets temaer: naturens betydning for sundheden, friluftsforeningernes potentiale og samarbejdet mellem kommuner og foreninger om blandt andet at invitere sårbare mennesker med i foreningerne.