Friluftsrådets bornholmske direktør anbefaler: Fire friluftsoplevelser på Bornholm

winni anbefaler friluftsliv på bornholm
Friluftsrådets direktør, Winni Grosbøll, er inkarneret bornholmer, tidligere borgmester på øen og bor der stadig. Her er hendes favoritter til fire gange friluftsliv i den bornholmske natur, hvadenten du er til svømning, mountainbike, løb eller en gåtur.

Svøm i havet

Winni Grosbøll elsker at svømme i havet. Ikke som vinterbader, for hun foretrækker temperaturer i havet over 15 grader. Men når termometeret når derop, hopper hun glad og gerne og ofte i bølgerne fra Bornholms kyst. 

Hun har flere yndlingssteder, men et af dem, hun holder rigtigt meget af, er Fosforitten ved Arnager ikke langt fra Rønne.  

Arnager er en af øens småbitte og hyggelige fiskerlejer på øens sydkyst. Modsat den berømte Dueodde strand længere mod øst er her ikke en bred og silkeblød hvid sandstrand. Til gengæld har du stedet mere for dig selv, og selve havet er lige så skønt. 

Hop i ud for Fosforitten, det tidligere minebrud, og har du mod på det, kan du svømme under Nordeuropas længste træbro, som findes lige her ved Arnager Havn. 

svøm ved arnager

Nyd bagefter den særlige natur med de mange forskellige dyre- og plantearter, der findes ved skrænten ved Fosforitten, blandt andet digesvalerne, der har deres reder i hullerne i den fredede klint.

Er du efter din svømmetur sulten, er det lille familiedrevne røgeri i Arnager bestemt et besøg værd.

På cykel midt på øen

Bornholm er med sine bakker og klipper et paradis for seje cyklister, men skal cykelturen foregå på mountainbike og i mere natur end på landevejene, er Almindingen midt på øen et godt bud. 

mtb i almindingen

Winni Grosbøll kan ikke anbefale en af de fem ruter i forskellige sværhedsgrader mere end de andre, for de er ifølge hende alle sammen skønne. 

Fra de meget lette på især brede skovstier til de korte, men svære, der bærer navne som Mørk Guld og Bøvl. Ind imellem de to kategorier findes der lette ruter med moderate stigninger og ruter for øvede ryttere, der indeholder både huller, rødder og sten, samt (naturligvis, det er jo Bornholm, kørsel på klipper). 

Derudover finder du i Almindingen den ekstreme rute, som kræver en downhill- eller freeridecykel, og som Winni Grosbøll ikke har vovet sig ud på.  

Alle turene ligger tæt ved Rytterknægten, hvor du kan holde en pause med f.eks. en kaffe fra Cabin Delux. I åbningstiden kan du desuden låne cykelværktøj, hvis du skulle have behov for det. 

Løb i Bornholm historie

At løbe er en af Winni Grosbølls favoritmåder at være i naturen på. Hun har løbet i mange år og har mange forskellige ruter på øen, hun er vild med. Blandt andet den skrappe og stejle tur op til Hammerfyr, som er en af etaperne i det legendariske Etape Bornholm, et maraton fordelt over fem dage og på forskellige strækninger på øen. 

Hun er dog i hverdagen mere til lidt mere menneskelige ture og vil især anbefale strækningen fra Rønne til Hasle.

løb på bornholm

Det er en mindre kendt tur, men Winni Grosbøll holder af den, fordi den bringer dig forbi Kultippen, som er en del af øens industrihistorie med tipvognsspor og et “månelandskab” formet af årtiers kulgravning, der har svedet al vegetation væk. 

Turen er godt ti kilometer hver vej, og udover det særegne landskab ved Kultippen kommer du gennem skov og forbi den smukke Pyritsøen - det meste af vejen formentlig uden at møde ret mange andre. 

Gå i det dramatiske nord

Der er ikke mange friluftsaktiviteter, man ikke kan dyrke på Bornholm, men det, Winni Grosbøll især holder af og anbefaler varmt, er at vandre. 

Og det er der rigtig mange muligheder for, øen er gennemskåret på kryds og tværs og langs kysten med vandrestier. Korte, lange, nemme, svære, historiske, naturskønne, i sprækkedale, på overdrev, langs kysten, gennem småbyer, på klipper, sand, grus, skovbund. 

Blandt de mange ruter anbefaler Winni Grosbøll dig at gå turen fra Hasle til Sandvig over Gines minde og Hammeren. 

vandring på hammeren på bornholm

Strækningen er en del af Kyststien og er særlig, fordi den efter at være passeret gennem det lille fiskerleje Helligpeder snor sig gennem det voldsomt bakkede terræn i nord.

Du vil opleve masser af op- og nedstigninger, men også vilde udsigter til både havet og Hammershus, og du vil komme gennem noget af Bornholms skønneste rå natur. 

Find flere friluftsoplevelser rundt om i Danmark

Himmelbjerget ved Siljkeborgsøerne
Er det ikke lige stejle bjergskråninger og sneklædte tinder, der melder sig på nethinden, når du fremkalder billeder af vinter i Danmarks natur? Så skal du måske læse med her og få ny viden om Danmarks højeste punkter og inspiration til, hvordan du kan udforske dem og nyde vinteren herhjemme.
foto af spyd med kartofler og tomater
Påskevejret er essensen af foråret: den kan være uventet skarp, kold og blæsende eller den kan være mild og solrig som en sikker forvisning om, at nu er det virkelig forår. Uanset vejret er det dejligt at blive sluppet ud i forårslyset og med disse opskrifter bliver det nemt at invitere til påskefrokost på bål.
Par går tur i skoven
Danmark har hundredvis af korte og længere vandreruter. Nogle ligger langt fra alfarvej, men der findes også mange så tæt på de store byer, at det er nemt at komme til og fra dem. Her er tre vandreture nær henholdsvis København, Aarhus, Odense, Aalborg og Esbjerg.

 

Se reglerne for hvor og hvornår du må færdes i naturen

Gå Nye Veje

Er du til vandring, mountainbike, ridning, sejlads eller spejder?

Find dit friluftsliv

Udinaturen-kortet samler tilbud ude i den danske natur.

Find friluftstilbud her