foto af spyd med kartofler og tomater

Påskefrokost i det fri

Påskevejret er essensen af foråret: den kan være uventet skarp, kold og blæsende eller den kan være mild og solrig som en sikker forvisning om, at nu er det virkelig forår. Uanset vejret er det dejligt at blive sluppet ud i forårslyset og med disse opskrifter bliver det nemt at invitere til påskefrokost på bål.

Påsken er ofte vendepunktet: dagene er blevet lange og lyse og vi myldrer ud af vinterens dvale, selvom det stadig kan være råkoldt og blæsende. Sikkert er det, at de første grønne spirer dukker op i skov og krat: ramsløg, skvalderkål, martsviol, brændenælde, skovmærke og løgkarse, for bare at nævne nogle af dem, der nemmest at genkende – og de kan give påskefrokosten i det fri et forårsgrønt pift.

Bålgryde hænger over bål

Alt efter ambitioner, vejret og tidspunkt på dagen kan du plukke i disse påskeretter. Skal det

Mens-du-venter-brød

Bålmad kræver tålmodighed og det kan være godt med lidt til at stille sulten undervejs.

4 hvedetortillas

2 dl revet mozzarella

1 lille løg

Ramsløg eller peberrod eller pesto

Fordel osten over halvdelen af jeres tortillas, hak løg og ramsløg eller peberrod eller smør pestoen på og læg den anden halvdel af tortillaerne ovenpå. Pres dem let sammen og læg dem på en rist over bålet til osten er smeltet. Træk dem over på et skærebræt el. og skær dem ud i ”lagkagestykker”. Drys evt. grønne urter over.

være nemt laves tilbehør hjemmefra og medbringes i glas eller bøtter, og det eneste der skal laves på bålet er lammespyd og måske nogle lune snacks. Er bålmad selve dagens aktivitet kan I eksperimentere med flere retter eller en hel menu.

Bålmad til påskefrokosten 

Marineret lammekød på pind med kartoffel-tomat

Man kan naturligvis sætte kød på lange snittede pinde, og stege det over bålte, men en rist til at lægge spyddene er nu også ret praktisk.

Det skal du bruge: 
spyd eller pinde
bålrist
2 lammefiletter skåret i 4 cm tern.
1 fed hvidløg
1 håndfuld ramsløgblade, finthakkede (brug 1 ekstra fed hvidløg, hvis du ikke kan finde ramsløg)
revet skal og presset saft fra ½ økologisk citron
½ kop olivenolie
½ kop hakket frisk rosmarin

Bland marinaden og lad lammetern marinere mindst en time – måske det passer med gåturen til bålpladsen? Lav tzatiki, bulgursalat eller andet tilbehør og evt. spyd med tomater og kartofler. Det pæneste ville jo være at sætte kartofler og tomater på samme spyd som lammekødet, men det skal stege længere tid end især tomater.

Cherrytomater
Små kogte kartofler
Flagesalt
Olivenolie
Ramsløg

Sæt tomater, kartofler og ramsløgblade skiftevis på spyd, pensl med olivenolie og salt og læg dem på en rist over bålet.

foto af spyd med kartofler og tomater

Knækkere med fetacreme
Her er opskrift på 25 små sprøde knækbrød, der ikke skal laves alt for tynde, hvis du bager dem på en rist over bålet. Og så kan du dyppe i fetacreme, mens du venter på lammespyddene.

100 g. hvedemel
¾ dl rapsolie
1 dl vand
½ dl havregryn
½ dl hørfrø
½ dl solsikkekerner
½ tsk bagepulver
1 tsk salt
1 tsk ramsløg eller andet krydderi

Bland ingredienserne til knækbrødet sammen, og ælt det godt sammen. De tørre ingredienser kan blandes hjemmefra (eller dejen kan laves helt og medbringes. Tril dejen til små kugler (som cherrytomater) og mas dem helt flade til små runde knækbrød. De skal være så tynde som muligt men omvendt skal det være muligt at bage dem på en rist over bålet og vende dem med en paletkniv.

100 g græsk jogurt
100 g feta
50 g let ristede valnøddekerner
2 spsk persille, løgkarse eller andet grønt
2 spsk olivenolie
Salt og peber

Bland det hele sammen i en skål til en cremet dip til knækbrødene.

foto af bål med rist over og knækbrød der bages på risten

Små æggekager på bålpander
Pisk æg, 1-2 pr. person alt efter hvor sultne i er. Skal I transportere æggene langt til en bålplads kan I købe æg på flaske eller slå dem ud i en tæt beholder hjemmefra. Har du en rest kogte kartofler, et par tomater eller champignon er det helt perfekt at putte i.

Derudover skal du bruge æg, salt og en håndfuld grønne urter og en bålpande, gerne en lille pandekage-pande.

foto af æg i kurv

Risotto med forårsgrønt
- eller primavera som de så smukt ville kalde det i Italien. Risotto er nemt at lave på bål, hvis I har en stor bålgryde eller wokpande – det kræver et godt bål med stabil varme noget tid, men til gengæld er det en god ret, der mætter meget.

En bålgryde/bålpande og et stativ med snor eller kæde til gryden.
350 gr risottoris
1 finthakket løg
Olivenolie
2 glas hvidvin
1 ½ liter hønse- eller grøntsagsbouillon (kogt vand kan medbringes på termokande og tilsættes lidt efter lidt).
Grøntsager: ærter, små gulerødder, grønne asparges, squash, porrer eller hvad du nu finder
100 gr Parmesanost
Salt og peber

Friske brændenældeskud, plukket med handsker og blancheret (overhældt med kogende vand fra termokanden) og hakket.  

Svits løgene i olien og tilsæt ris, lad det stege et par minutter og tilsæt hvidvin, lad det dampe af. Tilsæt bouillon lidt efter lidt efterhånden som risene suger væsken. Tilsæt grøntsagerne efterhånden – dem med længst kogetid først – og bland revet parmesan, salt og peber i risottoen og evt. brændenældeskud. Når risene er tilpas kogte kan der serveres, evt. med bålristet brød til.

Bålrøget fisk 
Fisk kan hjemmerøges i en gryde over bål. Det eneste, du skal skaffe udover en velegnet fed fisk, for eksempel sild, ørred, laks eller hellefisk, er bøgesmuld til røgningen. Smuld til røgning skal være fra løvtræer og må ikke være lavet med motorsav. 


4 stk fisk, fx laksefileter med skind
2 spsk rørsukker
2 spsk havsalt
peber
1 l bøgesmuld

Mariner fisken med sukker og salt en halv dags tid i køleskab. 
Når bålet er tændt, lægger du et tyndt lag bøgesmuld i en tykbundet gryde. Stil gryden over bålet, og varm op, til smuldet begynder at ryge. Gryden skal derefter stå i passende afstand fra bålet, der skal ikke gå ild i bøgesmuldet, men det skal stadig ryge. Dup salt og sukker af fisken, og læg dem på en rist eller i en sigte af stål hen over gryden, men uden at det rører bøgesmuldet. Læg låg på gryden, og lad fisken røge i 20-25 min. 

Du kan også anskaffe dig en lille transportabel røgeovn, en såkaldt Kasper Røghat, der kan bruges med gasbrænder, og købes i mange outdoor- og jagt- og fiskeributikker.

Sommer og forår skov
Smag på brændenælde, ramsløg, skovmærke og skovsyre. Har du været ude og sanke i foråret er der her fem favoritopskrifter, så du kan trylle grønne urter om til lækkerier i inde- eller udekøkkenet.