Nyhed

Naturen skal hjælpe udsatte unge med at mestre hverdagen

En bro med kajakker og unge der får instruktion
Der er behov for ny viden om naturens betydning i sociale indsatser. Et nyt initiativ fra Københavns Universitet og Bikubenfonden skal over de næste tre år udvikle metoder og undersøge, hvordan forløb i naturen kan bidrage til udsatte unges evne til at kunne mestre deres eget liv.

Gennem initiativet "Natur til et godt liv" vil Videncenter for Friluftsliv og Naturformidling på Københavns Universitet sammen med Bikubenfonden skabe et laboratorium, hvor de de næste tre år skal undersøge hvordan, naturen kan bruges i forløb med socialt udsatte unge. Natur til et godt liv-Laboratoriet vil fokus både være at udvikle aktiviteter i naturen, der kan tilføre værdi i hverdagen for de udsatte unge og styrke deres evne til at mestre den, og man vil se på, hvordan det kan hjælpe fagpersoner, frivillige og familie omkring de unge med at understøtte de unges trivsel og handlekraft.

Svanninge Bjerge på Sydfyn bliver en vigtig base for udvikling og afprøvning af metoder. Her har Bikubenfonden siden 2014 arrangeret udflugter og forløb i naturen med samarbejdspartnere fra kommuner, foreninger og NGO’er.

Bikubenfonden har bevilget midler til Natur til et godt liv-Laboratoriet og der bliver tale om et bredt samarbejde med partnere som f.eks. kommuner og botilbud om tværfaglig metodeudvikling. 

I Friluftsrådet glæder man sig til at følge projektet og de erfaringer, der opstår undervejs: 

"Man kan jo ikke være i tvivl om, at naturen kan rigtig meget, for rigtig mange mennesker, men det her er en vigtig brik i puslespillet for at give et samlet og dokumenteret billede af, hvad naturen kan bruges til i pædagogiske, sociale og sundhedsmæssige indsatser, Det er vigtigt for friluftslivet, men det er først og fremmest vigtigt for de unge, der får glæde af det" siger Jan Ejlsted, der er direktør i Friluftsrådet.

Udfylder hul i vores viden
I 2018 kortlagde VIA University College og Københavns Universitet for Bikubenfonden en række internationale studier om natursociale indsatser for udsatte unge. Kortlægningen udmøntede sig i rapporten Hvad ved vi om arbejdet med udsatte unge i naturen?, der konkluderer, at arbejdet i naturen potentielt set kan blive et interessant supplement til traditionelle indsatser. Men hvis potentialet skal forløses, kræver det en praksis, der bliver begrundet og belyst bedre, end hvad tilfældet er i dag. 

"Vi har en lang række erfaringer, hvor vi i mindre skala har undersøgt området, men vi mangler mere viden. Med Natur til et godt liv-Laboratoriet kan vi udvikle og afprøve de muligheder, der ligger i at arbejde på tværs af fagligheder for at hjælpe udsatte unge. På den måde håber vi at se, hvordan man kan bringe de mestringsoplevelser, de unge kan få i naturen til at være en mestringsstyrke i deres hverdag,” siger Poul Hjulmann Seidler, specialkonsulent i Videncenter for Friluftsliv og Naturformidling ved Københavns Universitet.

Bag om "Natur til et godt liv" 

Bikubenfonden arbejder på det sociale område med at nyskabe muligheder for unge i alderen 13 til 30 år ramt af komplekse sociale problemer. Fonden har bevilget i alt 15 mio. kr. over tre år til Natur til et godt liv-Laboratoriet.

Videncenter for Friluftsliv og Naturformidling hører under Skovskolen, Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning ved Københavns Universitet. Skovskolen arbejder bl.a. med projekter, som undersøger friluftslivets sundhedsmæssige effekter.

Bikubenfonden ejer og driver naturområdet Svanninge Bjerge på Sydfyn. Svanninge Bjerge er et 600 hektar stort naturområde, hvor en del af området er omlagt til vildskov. Svanninge Bjerge er med i Danmarks Naturkanon.