Høringssvar

Friluftsrådets bemærkninger til Biodiversitetsrådets årsrapport 2023

Billedet viser en snebelagt skov. Solen skinner gennem træerne
Friluftsrådet takker Biodiversitetsrådet for en årsrapport, der fastslår, at der er behov for at forbedre vores natur, og som giver et bud på, hvordan en ny lov om biodiversitet kan se ud.

Friluftsrådet er enig i, at der er behov for mere og bedre natur i Danmark. Det er nødvendigt af hensyn til at fremme biodiversiteten men er også en mulighed for at forbedre friluftslivet i Danmark.

Biodiversitetsrådet er kommet med et forslag til en biodiversitetslov, der ud over hensyn til natur og biodiversitet også inddrager væsentlige aspekter om adgang til naturen og lokal opbakning. Det er positivt og vigtigt. Men Friluftsrådet ser gerne, at loven i formål og rammer har et bredere sigte end skitseret af Biodiversitetsrådet, og at det afspejler sig i udarbejdelsen af en bredere natur- og biodiversitetslov.

Biodiversitetsrådet anbefaler, at alle friluftsmæssige aktiviteter i strengt beskyttede områder først kan tillades, når der ud fra et forsigtighedsprincip er foretaget en konkret vurdering af, at aktiviteten ikke vil skade biodiversiteten i det enkelte område. Friluftsrådet er enig i, at aktiviteter i strengt beskyttede områder bør tilrettelægges i respekt for naturen, så sårbare naturtyper og arter ikke lider overlast. Men vi er bekymrede for, at en regulering ud fra det skitserede forsigtighedsprincip kan få uhensigtsmæssige konsekvenser for friluftsliv i områderne. Det virker unødig bureaukratisk og kan føre til, at friluftsaktiviteter udelukkes i områderne, alene fordi der ikke er foretaget en sådan vurdering.

Friluftsrådet mener endvidere, at det er forkert på forhånd at udelukke rekreative aktiviteter som jagt, fiskeri og sankning i strengt beskyttede områder. I stedet bør der i såvel beskyttede som strengt beskyttede områder – når det vurderes nødvendigt - fra område til område blive foretaget en vurdering af, om aktiviteterne er til skade for naturværdierne i området.