Nyhed

Friluftsrådet Bornholm: Beskyt Duodde klit mod mere bebyggelse

Skilte og opgravet sti ved Dueodde
Friluftsrådet Bornholm klager for at beskytte kysten og sikre adgang til naturen ved Dueodde Fyr.

Der skal være offentlig adgang til Dueodde Klit og stien, der fører til fyret på øens sydligste spids, mener Friluftsrådet Bornholm. Det lokale friluftsråd har skrevet en klage, der har til formål at få beskyttet klitten ved Dueodde mod mere bebyggelse, og sikre adgangen til det historiske Dueodde Fyr og den værdifulde og kulturhistoriske sti, Redningsvejen. 

Sagen om de ødelagte adgangsforhold ved Dueodde Fyr startede tilbage i 2018, og kører stadig. Den drejer sig i korte træk om flytningen af en vej, Fyrvejen, som historisk har givet offentligheden adgang til både Dueodde Fyr, samt en værdifuld og kulturhistorisk sti, Redningsvejen. Ved flytningen af Fyrvejen, er klitlandskabet ændret, offentlighedens adgang til Fyret blevet forværret og Friluftsrådet Bornholm kæmper fortsat for, at de gode adgangsmuligheder etableres igen. 

Sagens forløb

2018

  • 30. Maj henvender Friluftsrådet sig Kystdirektoratet og Bornholms Regionskommune, da der er foretaget terrændringer ved Dueodde Fyr og flytningen af Fyrvejen, samt opsætning af ulovlige 'adgang forbudt'-skilte

2019

  • 31. Januar lovliggør Kystdirektoratet flytningen af Fyrvejen, som Friluftsrådet klager over
  • 28. Maj vurderer Kystdirektoratet, at terrænet er reetableret i tilstrækkeligt omfang (Friluftsrådet orienteres ikke)
  • 11. November stadfæster Miljø- og Fødevareklagenævnet lovliggørelsen af flytningen af Fyrvejen

2020

  • 20. Februar giver Kystdirektoratet dispensation til at bygge på det naturareal, som Fyrvejen originalt lå på
  • 17. marts klager Friluftsrådet over dispensationen for at beskytte kystlandskabet og muligheden for at reetablere adgangen til Redningsvejen 

Sagen om de  ulovligt opsatte 'adgang forbudt'-skilte er under behandling af Politiet. Det vides ikke, hvornår sagen afsluttes. 

 

Andre historier om sagen

Dueodde fyr
Ved Dueodde Fyr på Bornholm har en lodsejer spærret for folks adgang med kæder, ulovlige skilte og bygninger. Friluftsrådet Bornholm har taget sagen op og fortæller her, hvor galt det ser ud på sydspidsen af solskinsøen.
Skræmmeskilte på vej ved Dueodde
Massiv skiltning skræmmer folk fra at besøge Dueodde Fyr og den unikke natur omkring det. Friluftsrådets Kreds Bornholm får medhold fra Bornholms Regionskommune i en sag om ulovlig skiltning.

 

Friluftsrådet Bornholm omfatter Bornholms Regionskommune.