Nyhed

Skræmme-skiltning begrænser adgang til bornholmske klitter

Skræmmeskilte på vej ved Dueodde
Massiv skiltning skræmmer folk fra at besøge Dueodde Fyr og den unikke natur omkring det. Friluftsrådets Kreds Bornholm får medhold fra Bornholms Regionskommune i en sag om ulovlig skiltning.

Skilte som ”Privat grund” og ”Ærindekørsel til beboere tilladt” giver indtryk af, at færdsel ikke er tilladt. Og det er problematisk, når der er tale om en adgangsvej til fredet naturområde, hvor alle gerne må gå. Det mener Friluftsrådet i en sag om ulovlig skiltning ved Dueodde på Bornholm, hvor ejeren af den tidligere fyrmesterbolig har opsat store skilte ved en vej, der fører ned til Dueodde Fyr.

Ejeren har tidligere på fået påbud om at fjerne ulovlige skilte og en afspærring af vejen med en kæde, hvorefter ejeren har udskiftet ”Adgang forbudt”-skilte med ”Privat grund”-skilte. Skiltene sender dog stadig et klart signal om, at offentlig færdsel ikke er tilladt, mener Friluftsrådets Kreds Bornholm. 

”Mange vil jo opfatte skiltningen som om, at man ikke må gå derind, og det er problematisk, når der er tale om en adgangsvej til et fredet naturområde, som et helt unikt for Danmark,” siger Kurt Jensen, formand for Friluftsrådets Kreds Bornholm.

Den tidligere fyrmesterbolig og det tilhørende maskinhus blev solgt i 2015. Ifølge Bornholms Regionskommune var det et vilkår ved salget, at vejen fortsat skulle give offentligheden adgang til fyret og de fredede områder omkring.

Skræmmeskiltning er ulovligt

Landskabsarkitekt Ilsebil Hansen fra Bornholms Regionskommunes Center for Teknik og Miljø fastslår, at skiltene er ulovlige, fordi de giver indtryk af, at man ikke må færdes på vejen.

”Det er det, vi kalder ”skræmmeskiltning”, hvor folk opfatter det, som om der er adgang forbudt,” siger Ilsebil Hansen til Bornholms Tidende.

”Man må ikke hindre offentlighedens adgang, og det skal fremgå, at man må gå, cykle og ride ad vejen,” fastslår hun.

Kommunen har derfor kontaktet ejeren, som har oplyst, at skiltene vil blive fjernet, og at adgangen vil blive genetableret.

Kurt Jensen fra Friluftsrådet er glad for at kommunen har taget kontakt til ejeren.

”Sagen viser, at der er behov for, at vi står vagt om offentlighedens ret til at færdes i naturen. Det er langt fra det eneste eksempel vi har på, at en grundejer forsøger at begrænse adgangen til naturen,” siger Kurt Jensen.

Tjek reglerne for adgang i naturen på oplevmere.nu