Illustration af barn der sidder ved et bål.

Lær at tænde et bål og få opskrifter

Et bål er en af de hyggeligste måder at samles i naturen på. Men hvordan får man gang i det? Se vores guide her og få idéer til mad, du kan lave på bålet.

Sådan laver du et bål

Saml en masse tørre grene, pinde og kvas. Til optænding anbefaler vi, at du hugger nogle små stykker brænde. Når først ilden har taget fat i de små stykker, kan du roligt smide større stykker på bålet.

Der findes forskellige måder at lave et bål på. Det mindst almindelige er pyramidebålet. Her bygger du et bål formet som en pyramide, hvor det mindste brænder ligger inderst. Hvis du gerne vil lave et større bål, anbefaler vi pagodebålet. Det bygger du ved at lægge brændestykkerne i en firkant rundt om optændingsmaterialet, som du kan bygge i flere lag. Læg brændestykkerne, så hjørnerne krydser hinanden. På den måde kommer der luft mellem brændet, så bålet kan få luft og brænde bedre. 

bålguide forskellige typer af bål

Lav din egen bålpose

Med en bålpose kan man hurtigt og nemt få stablet et bål på benene. Posen kan være lavet af forskellige former for materiale – det vigtigste er, at du altid har optænding lige ved hånden. Lad børnene være med til at fylde posen og lær dem om de forskellige træsorter – hvilke sorter brænder bedst?

Du skal bruge:

  • Tændstikker evt. i vandtæt beholder
  • Birkebark – genialt til optænding
  • Ildstål eller brændglas
  • Et par kartoffelskrællere disse kan både bruges til at lave spåner til optænding, til at snitte pinde og under madlavning
  • Granris – små bolde at de tynde, tørre grene nederst på grantræet
  • Et par optændingsblokke eller briketter
  • Strimler af avispapir
  • Stearin-”bomber” – dvs. avispapirsstrimler, der er dyppet i stearin og krøllet lidt sammen. Det er godt til optænding – især i vådt vejr
  • En smule hugget optændingsbrænde eller spåner

Medbring også økse og sav til bålpladsen, hvis ikke der er hugget brænde på forhånd. Husk koldt vand til forbrændinger. Håndsprit og sæbe er også godt, hvis du skal lave mad over bålet. 

Brænde til vinteren

Du kan nemt forbedre dig på at lave bål i naturen i vinterhalvåret, du skal blot sørge for at have noget tørt brænde på lager. Saml en masse grene i sommerhalvåret og læg det til opbevaring sammen med brændet indtil vinteren kommer. På den måde kan du bygge- og tænde et bål på nul komma fem. Få evt. børnene til at hjælpe med at samle grenene i sommerhalvåret. 

Hvor må du tænde bål? 

Du må tænde bål på stranden og på de officielle bålpladser i naturen. Dem finder du på udinaturen.dk. Åben ild kan være brandfarligt, så følg guiden her: 

infografik med reglerne om bål

Hvad skal jeg lave på bålet?

Her er tre ideer til lækker og let bålmad. Velbekomme.

børn rister skumfiduser på et bål
Skal du med familien på eftermiddagstur i det fri, lave snacks på overnatningstur eller skal lækkersulten bare stilles mens bålmenuen tilberedes? Her er nemme snacks, der bare smager bedst, hvis de tilberedes over bål.
Pandekage over bål
Stort set alle elsker pandekager, og har du en pande beregnet til bål, kan du lave pandekage over bål så let som ingenting.
Nærbillede af et bål
Omdan bålstedet i haven eller skoven til pizzeria med sprøde, velsmagende skovpizzaer. Det er udfordrende og ikke mindst super sjovt!