Snacks på bål
Et bål er et hyggeligt samlingspunkt og man kan godt lave mad uden de store kulinariske udfoldelser. Tænd kun bål i naturen, på etablerede bålsteder og hvor og når det er tilladt.
Opskrifterne nedenfor er fra bogen Unger og udeliv (Gyldendal 2012 ).
Abrikoser eller svesker med bacon
En dejlig sur-sød-salt snack, der egner sig rigtig godt til at blive lavet på bål – og til at blive spist i det fri.
I stedet for abrikoser kan du også prøve med tørrede dadler. Det giver en endnu sødere og blødere smag.
Du skal bruge (svarende til det antal, der skal laves):
tørrede abrikoser (eller dadler)
skivet bacon (evt. kalkunbacon)
Vikl bacon rundt om abrikoserne, og sæt det evt. fast med en tandstikker. Sæt dem på en spids pind, og steg 5-10 minutter over bålet, til baconen er sprød.
S’mores – søde skumfiduser
En nem klassiker på bål!
Du skal bruge (i mængder svarende til antal personer):
marshmallows/skumfiduser
chokoladestykker (jeg foretrækker selv mørk pålægschokolade)
kiks, fx Mariekiks, to til hver marshmallow.
Sæt skumfiduserne på tynde, spidse pinde, og hold dem over bålet. Gør to kiks klar med chokolade imellem. Når skumfidusen smelter – og det sker lidt pludseligt – lægges den mellem de to kiks som en sandwich. Når chokoladen er smeltet og skumfidusen afkølet en smule, kan den spises.
Toast på bål
Til børnefødselsdage, hvor der skal laves mad på bål, er klassiske skinkesandwich altid populære, og det kræver kun halvt så meget tålmodighed som snobrød. Det er nemt for børnene at smøre deres egen sandwich, og den kan ligge i bålet uden konstant opsyn, mens der leges.
8 stykker toastbrød
4 skiver skinke
4 skiver ost
smør
stanniol
evt. et par skiver tomat, ananas eller svampe
Lav en sandwich med det fyld, du har lyst til. Smør brødet på ydersiden og helt ud til kanterne, så det ligger med den smurte side på et stykke stanniol, ellers brænder det fast. Pak din sandwich ind, og læg den på gløderne i et bål. Den skal have 5-8 minutter på hver side, men det afhænger helt af, hvor varmt bålet er, så det er bedst at holde øje med den indimellem.
Tip: Du kan vælge et miljøvenligt alternativ til stanniol: bagepapir omviklet med tre lag vådt avispapir.
Fyldte æbler
Her er en nem eftermiddagsæblekage eller dessert på bål. De bagte æbler kan bages i bålet, mens hovedretten spises. Bland en pose med rosiner, nødder og chokolade hjemmefra, så er der hurtigt lidt sødt til kaffen.
4 æbler
1 håndfuld rosiner
100 g chokolade
lidt hakkede nødder eller kerner
4 skiver marcipan
stanniol
Grav eller stik kernehuset ud af æblerne, og fyld dem med de øvrige ingredienser. Pak dem ind i stanniol, og læg dem ind i bålet. De skal bage ca. 10 minutter, men hold øje, og vend dem undervejs. De varme æbler spises med en ske eller gaffel.
Popcorn
Popcorn er sundere, når de laves på bål, fordi de kan laves i sigter uden olie, og det er rigtig hyggeligt at stå ved bålet og se kornene poppe. De kan både laves på pande med låg eller i popcorn-net. Begge dele kan købes i butikker, der sælger båludstyr eller i supermarkeder ved sommertid. Derudover skal du kun bruge majskorn, der kan poppes i bålet. Laver du popcornene på pande, kan det være nødvendigt at bruge lidt olie.
Lav dit eget popcorn-net
Med ståltråd, to sigter af stålnet og lidt opfindsomhed kan du lave dit eget popcorn-net. Bind håndtagene på sigterne sammen om en lang pind, på en måde så de kan åbnes og lukkes sammen, uden at popcornene falder ud. Læg majskornene i sigten, og hold den over bålet.