Naturmødet 2019 debat om unge
Bestyrelsen

Hvordan fanger Friluftsrådet de grønne unge?

De unge vil det grønne og Friluftsrådet har brug for flere unge. Det er formålet med den nye struktur i de lokale friluftsråd at flere skal være med, og vi skal kunne gribe den mulighed der er lige nu, skriver Helle Stuart fra Friluftsrådets bestyrelse efter en debat med grønne frivillige unge på Naturmødet 2019.
Helle Stuart
Næstforperson
Portrætfoto af næstformand, Helle Stuart
Helle Stuart deltog i debat med Joshue, Lasse og Magnus - tre unge friluftsaktive mennesker - om Friluftsrådet og de unge på Naturmødet 2019.

Vi har brug for flere kræfter i vores lokale arbejde for friluftlivets vilkår. Og de må gerne være unge! 

På Naturmødet i Hirtshals var jeg i debat med tre unge fra Friluftsrådets organisationer. Debatten handlede om hvordan kan ungdommen spille ind i Friluftsrådets arbejde. Det var Landsforening Bifrost, der var initiativtager til debatten.

Og hold da op, det var opløftende! De tre paneldeltagere var fulde af energi, ideer, gå-på-mod og idealisme. De har travlt med at dyrke og udbrede deres friluftsinteresse og passion for naturen til andre unge. 

Og hold da op, det var opløftende! De tre paneldeltagere var fulde af energi, ideer, gå-på-mod og idealisme. De har travlt med at dyrke og udbrede deres friluftsinteresse og passion for naturen til andre unge. 
Helle Stuart, Friluftsrådets bestyrelse

Magnus er med i Danmarks Jægerforbunds nye projekt, ”De Unge Naturformidlere,” hvor han formidler natur i øjenhøjde til børn i børnehaver, skoler, klubber, SFO’er og andre børne- og ungdomsinstitutioner. Lasse er frivillig i Landsforeningens Bifrosts supersoldatprogram er i løbet af et år med til at udvikle det danske rollespil og drive Bifrost. Joshua arrangerer ture for andre unge både i regi af Dansk Ornitologisk Forening og Danmarks Naturfredningsforening, hvor han også er medlem.

Naturmødet 2019 debat om unge
Debatten om Friluftsrådet og de unge i Friluftslivets Telt på Naturmødet 2019.

Et grønt generationsopgør på vej

De unge vil den grønne dagsorden. Det har valget til Europa-Parlamentet vist med al tydelighed. I store dele af Europa stemte de unge grønnere end andre aldersgrupper. Det gjorde de også i Danmark. Politiken agiterer i deres leder den 28. maj 2019 for at et grønt generationsopgør fejer ind over Europa, og at det kan være starten på en grøn revolution.

Arbejdet i de lokale friluftsråd handler om at præge den grønne dagsorden. Der er også mulighed for at møde ligesindede ”klimatosser” og få inspiration og nye venner. Jeg lytter mig til, at det er det, de unge efterspørger. Jeg synes, at vores oplæg til en ny struktur matcher disse ønsker. Vi åbner op, og inviterer flere ind. Som udgangspunkt er alle lokale afdelinger fra medlemsorganisationerne under paraplyen Friluftsrådet fødte medlemmer af de lokale friluftsråd. Temagrupper skal gøre det lettere at arbejde med netop det, den enkelte mest brænder for.

Arbejdet i de lokale friluftsråd handler om at præge den grønne dagsorden. Der er også mulighed for at møde ligesindede ”klimatosser”...
Helle Stuart, Friluftsrådets bestyrelse

Det er helt afgørende, at Friluftsrådet ikke sover i timen når den grønne bølge vælter ind over landet. Vi gamle skal give plads til de unge, lytte til dem og inkludere dem på deres egne præmisser. For med et grønt oprør undervejs kan det meget vel være det lokale friluftsliv og natur, de unge gerne vil gøre en forskel for samtidig med at de har en global grøn bevidsthed. I de lokale friluftsråd har vi faktisk muligheden for at gribe de unge og give dem en ramme, de kan handle i og hvor de rent faktisk få indflydelse på det, de brænder for. Jeg glæder mig til at byde de unge velkommen under vores paraply. Og jeg glæder mig til at vi både lokalt og centralt vil gøre os umage med at udnytte det momentum, vi har nu, for at rekruttere flere kræfter til den friluftspolitiske og grønne dagsorden.

 

To cyklister på tur i naturen
Friluftsrådet vil øge sin tilstedeværelse og indflydelse med en ny model for det lokale arbejde, der gør det nemmere og mere fleksibelt at være frivillig. Flere friluftsforeninger skal kunne blive aktive i Friluftsrådet og være med til at udvikle og forbedre mulighederne for friluftslivet lokalt.