Nyhed

Undgå PFAS i dit friluftsgrej

PFAS kampagne
Dit friluftstøj og -udstyr kan indeholde PFAS, som er problematisk for miljøet. Miljøstyrelsen lancerer kampagne, der skal hjælpe os med at undgå PFAS i vores hverdag.

3 mærker der sikrer dig PFAS-frit tøj og udstyr

Du har sikkert hørt om PFAS, men kan du forklare, hvad det er? Hvis ikke, så pyt. Under konceptet ”Du behøver ikke forstå det for at handle på det” har Miljøstyrelsen lanceret en kampagne, der skal øge forbrugernes opmærksomhed på, hvordan vi undgår PFAS i hverdagen – for eksempel i friluftstøj eller udstyr.

PFAS findes ofte i vand-, smuds- og fedtafvisende tekstiler – som f.eks. din skaljakke eller vandrestøvler. Vil du undgå PFAS i dit friluftsgrej, så skal du se efter mærker som OEKO-TEX, GOTS og PFAS fri, når du køber outdoortøj og -udstyr.

Hvad er PFAS?

PFAS er en gruppe af kemiske stoffer, som bruges i mange forbrugerprodukter, der skal være vandtætte og fedt- eller smudsafvisende. Eksempelvis udendørstøj og sportstøj, sko, møbeltekstiler, elektronik, fugemasse, skumisolering, maling og teflonbelagte gryder og pander.

PFAS findes i dag overalt både i mennesker og miljø, og vi udsættes for stofferne – både direkte fra de produkter vi bruger og fra den forurening, vi har skabt i miljøet.

PFAS er meget lang tid om at blive nedbrudt, når det først er i miljøet, og kaldes derfor også for evighedskemikalier. Når stofferne ikke forsvinder, hober de sig i stedet op i så store mængder, at nogle af dem til sidst kan være skadelige for miljø og mennesker.

Kilde: Miljøstyrelsen

Fokus på miljømærker og mærkninger

3 ud af 4 danskere mener, at det er vigtigt at undgå PFAS i deres hverdag, men kun 1 ud af 5 ved, hvilke produkter de skal købe for at undgå det.

Kampagnen består af korte film, der gør forbrugerne opmærksomme på, hvilke specifikke miljømærker og mærkninger for at undgå PFAS, når de køber ind.

Friluftsrådet vil gerne arbejde mere systematisk med bæredygtighed i friluftslivet, og hvordan vi kan minimere vores aftryk, og derfor er der ros til Miljøstyrelsens kampagne.

”Som friluftsbruger vil vi gerne have en bæredygtig brug af naturen. Det gælder også, når vi skal købe tøj og udstyr. Det kan dog være svært at gennemskue, hvordan vi gør det bedst muligt. Derfor er det rart at Miljøstyrelsen giver helt konkrete råd, vi kan følge, når vi står i butikken og skal vælge nyt udstyr. Hvad enten det er til os selv eller til vores forening,” siger Winni Grosbøll, direktør i Friluftsrådet.

Vil du have flere gode råd til at undgå PFAS, så gå ind på hjemmesiden PFASfri.dk

 

Kontakt
Astrid Grunert Rantorp
Kommunikationskonsulent
24 63 63 88