Nyhed

Shelterkoncept åbner naturen for mennesker med handicap

På billedet ses et tegnet kort over Dybvadbro Station  forbindelse med etablering af nye shelters omkring stationen
Kolding Kommune udvikler et nyt shelterkoncept ved Dybvadbro Station i Kolding i håb om at skabe bedre muligheder for gode naturoplevelser for psykisk sårbare, bevægelseshæmmede og handicappede. Pengene som Friluftsrådet har givet til projektet kommer fra Udlodningsmidler til Friluftsliv under temaet ’Friluftsliv lige i nærheden’.
Billedet viser en animering af et af de shelters, der skal opføres i forbindelse med projektet i Kolding Kommune, der går på at etsblere shelters for alle
Foto: Kolding Kommune

Handicap skal ikke være en hindring for shelter-oplevelser. Flere og flere danskere har fået øjnene op for de fantastiske oplevelser, som en nat i naturen kan give, og de offentlige sheltere er populære som aldrig før. I Kolding Kommune vil man med et nyt koncept for sheltere gøre denne form for naturoplevelse tilgængelig for alle – også mennesker med fysisk eller psykiske formåen.

Projektet har fået 350.000 kr. i tilskud fra Udlodningsmidler til Friluftsliv under temaet ”Friluftsliv lige i nærheden”. Tilskuddet skal gå til at udvikle og opføre nye sheltere samt udvikle fællesarealer, som bålpladser og boardwalks, i naturområdet omkring Dybvadbro Station.

Faciliteterne skal være tilgængelige for alle, og der er især fokus på, at mennesker med fysiske og sociale eller psykiske udfordringer skal kunne bruge disse. Kolding Kommune håber, at de nye faciliteter kan trække både turister og mennesker med bevægelseshandicap fra hele Danmark til, så de kan få mulighed for at få en unik naturoplevelse i Kolding.

”Vi ved allerede nu, at de mennesker der har været involveret i udviklingsprojektet, både inden for handicap og psykiatri glæder sig til at benytte shelterne. Det samme gør børnefamilier, skoler og foreninger i lokalområdet”, siger Johanne Methmann Tarpgaard, som er udviklingskonsulent og projektkoordinator, Senior- og Socialforvaltningen i Kolding Kommune.

Bedre rammer for gode naturoplevelser

Projektet er drevet af Kolding Kommunes organisationer og foreninger i samarbejde med projektets tilknyttede udviklingsgruppe bestående af udviklingskonsulenter, naturvejledere og pædagoger i Kolding Kommune.
Eksterne samarbejdspartnere og rådgivere har været med til at identificere borgernes behov, ønsker og drømme i forhold til Troldhedestien som mødested, og her blev kimen til idéen sået. I forbindelse med behovsundersøgelsen kom det frem, at der i høj grad er behov for at støtte op omkring konkrete løsninger til naturoplevelser og overnatning i naturen for sårbare borgere samt borgere med forskellige handicaps.

Involverede partnere
  • Kommunens psykiatri-, handicap-, og sociale organisationer.
  • Lokalråd
  • Lokale foreninger
  • Borgere i nærområdet
Fonde og samarbejdspartnere
  • Mette Margrethe Elf, Realdania
  • Jakob Færch og Jens Øyås Møller, Lokale- og Anlægsfonden
Rådgivere bag projektet
  • Designskolen i Kolding (Lab for Social Inklusion
  • Møller og Grønborg Arkitekter

Idéen er at udvikle otte shelters til forskellige naturtyper; i det åbne landskab, i sivområder, i træer og i vådområder, der alle skal løbe langs Troldhedestien nær Dybvadbro Station. I alt vil der blive etableret sovepladser til mellem 26-32 personer fordelt på de otte forskellige shelters. Selve stedet kan rumme op mod 100 personer ad gangen, da de forskellige mindre opholdssteder, fælleshuset og Dybvadbro Station, giver mulighed for at flere forskellige grupper kan benyttet stedet samtidig.

”Håbet er, at mødet i det fri vil skabe nye fællesskaber mellem borgere med vidt forskellige forudsætninger, hvorigennem vi kan styrke social inklusion, sociale relationer og selvværd for mennesker i området langs Troldhedestien. Til dette mener vi, at det kommende Dybvadbro station med alle de nye faciliteter er et vigtigt sted”, siger Mads Mathias Kyed, Udviklingskonsulent og projektleder, Senior- og Socialforvaltningen i Kolding Kommune.

"En væsentlig del af projektet er, at vi ikke kun ønsker at bygge nye faciliteter for udeliv, men at vi også ønsker at understøtte brugen af disse på forskellig vis. Man kan sige, at vi både arbejder på at skabe en fysisk infrastruktur, men også en social infrastruktur på Troldhedestien. Denne del har vi ligeledes fået støtte af fra jer gennem jeres tilskud på 250.000 kroner til projektet Naturguide på Troldhedestien", siger Johanne Methmann Tarpgaard.

Kolding Kommune ser frem til udviklingen af projektet, der forventes at stå klar omkring årsskiftet 2018/2019.

På billedet ses et tegnet kort over Dybvadbro Station  forbindelse med etablering af nye shelters omkring stationen
Foto: Kolding Kommune
Yderligere tilskud til naturformidling i Kolding Kommune

Friluftsrådet har endvidere støttet med 250.000 kroner til udvikling af naturformidlingen i Kolding Kommune. Tilskuddet skal bruges til at uddanne et korps af naturguider bestående af handicappede, psykisk sårbare og socialt udsatte. Korpset skal kunne formidle natur og friluftsliv til borgere med særlige behov såvel som til børnehaver, skoler, etc. Derfor er et vigtigt element i projektet at udvikle materiale, som kan understøtte og hjælpe naturguiderne.