Høringssvar

Høringssvar om naturnationalparker

Urørt skov ved Sorø dækket af sne
Friluftsrådet bakker op om etablering af kommende naturnationalparker herunder etablering af en lov-givningsmæssig ramme for disse. For Friluftsrådet er det afgørende vigtigt, at offentlighedens adgang til naturnationalparkerne sikres og opretholdes, og at der skabes gode rammer for et alsidigt friluftsliv.

Friluftsrådet ser positivt på, at de retslige rammer for etablering og forvaltning af naturnationalparker bliver indført som et kapitel i Lov om naturbeskyttelse. 

Friluftsrådet anerkender, at hovedhensynet i lovforslaget er en styrkelse af natur og biodiversitet, men understreger samtidig, at områderne skal tage hensyn til og skabe gode rammer for et alsidigt friluftsliv, hvilket er fuldt foreneligt med lovforslagets hovedhensyn. Naturnationalparkerne skal således have et dobbelt formål om både at fremme en rigere natur og give befolkningen gode muligheder for friluftsliv helt i tråd med formålet angivet i Lov om naturbeskyttelse. 

Det er afgørende vigtigt for Friluftsrådet, at offentlighedens adgang til naturnationalparkerne sikres og opretholdes. Det gælder de lovgivningsmæssige rammer for offentlighedens adgang, men i særdeleshed også den reelle adgang, som sikres gennem den fysiske udformning af naturnationalparkerne, en betydelig formidlingsindsats og opmærksomhed omkring de barrierer, der kan begrænse adgangen, herun-der hegn, udsatte dyr, sikring af infrastruktur og faciliteter mv. 
Friluftsrådet anser overordnet den foreslåede procedure for etablering af naturnationalparkerne som befordrende, og har følgende bemærkninger til lovforslaget. 

Friluftsrådets høringssvar til Høring over udkast til lovforslag om ændring af Lov om naturbeskyttelse, Lov om skove, Dyrevelfærdsloven, Lov om mark- og vejfred og Færdselsloven i offentlig høring (Etab-lering af naturnationalparker m.v.). Journalnummer 2020-5425.