Nyhed

Frivillige på Langeland kæmper for flere og bedre stier

Langelands Sti-Venner præsenterer vandrekort over Langeland

Jette Purup fra Langelands Sti-venner præsentere det nye vandrekort med Michael Martin Jensen, der er formand for Friluftsrådet Sydfyn.

Et stort lokalt ønske om at udvikle flere og bedre stier til friluftsliv, var drivkraften for en forening med frivillige ildsjæle på Langeland, der har udviklet et kort med 29 forslag til vandreture på Langeland, Strynø og Siø. Et godt initiativ som understreger behovet for en større, national indsats, mener Friluftsrådet.

En gruppe frivillige ildsjæle fra den nystiftede forening Langelands Sti-venner står bag et nyt kort med 29 forslag til vandreture på Langeland, Strynø og Siø. Turene er af meget varierende længde – fra korte, afmærkede ture til 139 udfordrende kilometer Langeland rundt langs kysten. På kortets bagside fortælles om stierne og oplevelser undervejs med fokus på blandt andet fugle, geologi og overnatningsmuligheder for dem, som vil gå langt.

Projektet har fået 20.300 kr. i tilskud fra Udlodningsmidler til Friluftsliv, hvilket bl.a. har gjort det muligt at trykke kortet på vandfast papir. 

Her finder du kortet

Kortet sælges blandt andet på Langelands Turistkontor i Rudkøbing og via netbutikken på www.langeland.dk og hos Bog og Ide i Rudkøbing.

Det kan også hentes og printes ganske gratis på turistforeningens hjemmeside www.langeland.dk.

”Vi vil gerne have flere ud at gå. Jeg er personligt rigtig glad for at gå. Det giver ro i sjælen, og motion til kroppen, og hvis man er sammen med nogen, kan man få nogle rigtig gode samtaler undervejs. Vi har foreløbigt lavet to vandreture, og der har været enorm stor interesse. Sidst var vi 48 mennesker,” fortæller Jette Purup fra Langelands Sti-venner.

Undervejs på turene bliver vandringen afbrudt af formidling og snak om den natur, de kommer igennem, for eksempel det nyetablerede vådområde Botofte Skovmose. Så er der både ”lidt til benene og lidt til hovedet”, som Jette Purup formulerer det.

Lokalt ønske om flere og bedre stier 

Foreningen Langelands Sti-venner, som står bag projektet, blev stiftet i februar 2019 i forlængelse af to velbesøgte offentlige møder, hvor lokale borgere udvekslede ønsker og behov i forbindelse med etablering af nye stier gennem Langelands natur.

”Det der bragte os sammen og fik os til at danne foreningen Langelands Sti-venner, det var et behov for at etablere flere og bedre stier på Langeland. Det gælder både vandrestier, cykelstier og ridestier, og sådan set også mountainbikespor. Det ville vi gerne være med til at arbejde for i tæt samarbejde med kommunen og med støtte fra Udlodningsmidler til Friluftsliv,” siger Jette Purup.

Der er derfor stadig masser af emner på dagsordenen for de engagerede ildsjæle.

”Der er ingen ridestier overhovedet på Langeland, og der er heller ingen mountainbikespor. Vi har Øhavsstien, som er meget populær, men den slutter lidt brat på midt på Langeland. Det har i mange år været et lokalt ønske, at Øhavsstien skulle fortsætte helt ned til sydspidsen, hvor der for eksempel er Bagenkop og de vilde heste, men det er ikke blevet til noget endnu,” siger Jette Purup.

Behov for national indsats

I Friluftsrådet kan man godt genkende behovet for flere og bedre stier til friluftsliv. Det er nemlig ikke kun på Langeland, at der er behov for et sammenhængende stinet til vandrende, cyklende og ridende. 

”Projektet her vidner om, at der er stærke lokale ønsker om at udvikle den rekreative infrastruktur. Det er dejligt at se det store frivillige engagement, som vi er glade for at kunne støtte med Udlodningsmidler til Friluftsliv. Vi vil arbejde politisk for at en national indsats, som kan binde landets naturområder sammen på tværs af lokalsamfund og kommunegrænser,” siger Niels-Christian Levin Hansen, formand for Friluftsrådet.

Friluftsrådet foreslår blandt andet, at der laves et nationalt net af naturnære stier og ruter, som forbinder og samler eksisterende stier, og at disse formidles på en samlet digital platform.

vandretur på sti
Ny rapport anbefaler, at rekreative stier og ruter koordineres på nationalt plan. Der er både behov for at skabe fælles kvalitetsstandarder for stier og ruter, og for at samle formidlingen, så det er nemt for vandrere, cyklister, ryttere og andre friluftsbrugere at få overblik over mulighederne i naturen.
Shelter i Pilotnaturpark Flynder Sø - Sønder Lem Vig
Udlodningsmidler til Friluftsliv støtter initiativer, der forbedrer mulighederne for befolkningens friluftsliv og naturforståelse. Næste frist er 15. september 2024.