Høringssvar

Friluftsrådets høringssvar til udkast til forslag til lov om statsligt udpegede energiparker

Arealplanlægningen i Danmark kræver en helhedsorienteret og multifunktionel tilgang, lyder det fra direktør Winni Grosbøll, Friluftsrådet.
Friluftsrådet er grundlæggende enig i lovforslagets formål om at fremme elproduktionen fra vedvarende energikilder på land via statsligt udpegede energiparker, der giver grundlag for at forbedre opstilling af vindmøller og solcelleanlæg under nødvendig hensyntagen til øvrige samfundsinteresser i arealanvendelsen.

Men samtidig er Friluftsrådet overordnet bekymret for lovforslagets generelle struktur, hvor der lægges op til at ”underkende” en række andre loves rækkevidde. Som udgangspunkt er Friluftsrådet af den opfattelse, at forbedrede vilkår for elproduktionen fra vedvarende energikilder på land og etablering af de i den henseende nødvendige energitekniske anlæg stort set udmærket kan ske inden for rammerne af den nuværende arealregulerende lovgivning (Planloven, Naturbeskyttelsesloven, Skovloven, Råstofloven og Museumsloven).

Friluftsrådet er særligt bekymret for, at der med udkastet til forslag til lov om statsligt udpegede energiparker sker en svækkelse af Planloven, som vil forårsage en skævvridning af Planlovens muligheder for at varetage en sammenhængende planlægning, der forener de samfundsmæssige interesser i arealanvendelsen.