Nyhed

Friluftsrådet: Regeringen skal sikre beskyttelse af Østersøen i ny havstrategi

Strand ved Østersøen
Det er ikke godt nok, når regeringens forslag til ny havstrategi forringer beskyttelse af vandmiljøet i Østersøen, lyder det fra Friluftsrådets direktør Winni Grosbøll.

I regeringens forslag til ny havstrategi er et vigtigt princip ifølge DR blevet fjernet. Nye infrastrukturprojekter i Østersøen skal leve op til kriterier om at være såkaldte nulløsninger. Det betyder, at infrastrukturprojekter ikke må påvirke vandgennemstrømningen i danske farvande, som sikrer balancen mellem salt- og ferskvand i Østersøen. Det, at regeringen har fjernet dette princip i sit udkast til et indsatsprogram, som er en del af den nye havstrategi, møder kritik fra flere eksperter, skriver DR.

Professor i kystøkologi Karen Timmermann, DTU Aqua, er en af de eksperter DR har talt med. Hun mener, at regeringen som minimum skal bevare samme ambitionsniveau for beskyttelse af Østersøen som i den aktuelle havstrategi.

”Det er et skridt i en retning, som er mindre beskyttende overfor miljøet”, siger Karen Timmermann til DR.

Uden nulløsningsprincippet vil anlægsprojekter, ifølge eksperter som DR har talt med, kunne gennemføres uden særlig hensyntagen til miljøet i Østersøen. Tidligere har man f.eks. kompenseret for påvirkningen af vandgennemstrømningen ved anlægsprojekter som Storebæltsbroen, ved at grave nye render, lyder det. 

I udkastet til indsatsprogrammet står, at der i den kommende tid forventes en stigning i anlægsprojekter til havs.

Bevar princippet om beskyttelse af havmiljøet

I Friluftsrådet er direktør Winni Grosbøll, uforstående over for, at regeringen i udkastet til den nye havstrategi har fjernet den beskyttelse af Østersøen, som nulløsningsprincippet udgør.

”For mig at se, er det helt forrykt, hvis man fjerner denne beskyttelse af det allerede skrøbelige havmiljø i Østersøen. Vores havmiljø trænger i den grad til hjælp, ikke til yderligere forringelse. Vi skal styrke havmiljøet i Østersøen for dyrenes og plantelivets skyld og for vores egen skyld. For med en døende Østersø mister vi også utallige muligheder for at opleve en vigtig del af vores lokale natur”, siger Winni Grosbøll.

Miljøminister Magnus Heunicke (S) har over for DR ikke ville svare på spørgsmål vedrørende fjernelsen af nulløsningsprincippet i udkastet til indsatsprogrammet. Han henviser til, at regeringen vil gennemgå de høringssvar, der er kommet, for derefter at vurdere, om den nye strategi skal tilpasses.

Kontakt
Merlin Christophersen
Kommunikationskonsulent
24 63 76 41
Winni Grosbøll
Direktør
30 18 19 79