Nyhed

Danmark vil have Møns Klint på UNESCOs Verdensarvsliste

Møns Klint er et eksempel på enestående dansk natur. Nu er der sendt en ansøgning om at få klinten optaget på UNESCOs Verdensarvsliste.

Møns Klint er et eksempel på enestående dansk natur. Nu er der sendt en ansøgning om at få klinten optaget på UNESCOs Verdensarvsliste.

Danmark har sendt en ansøgning om at få Møns Klint optaget på UNESCOs Verdensarvsliste. Bliver klinten optaget, bliver den det fjerede danske naturområde på Verdensarvslisten.

Kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M) har underskrevet en ansøgning om at få Møns Klint optaget på UNESCOs Verdensarvsliste. Det skriver Slots- og Kulturstyrelsen i en pressemeddelelse.

”Jeg håber, at en forhåbentlig kommende plads på verdensarvslisten vil betyde, at endnu flere vil få interesse og viden om denne fantastiske del af vores fælles historie og naturarv”, siger Jakob Engel-Schmidt i pressemeddelelsen.

I forvejen er otte steder i Danmark på verdensarvslisten, men kun tre af dem er landskabs- og naturområder, mens de resterende fem er bygningsværker og monumenter. Skulle Møns Klint blive optaget, ville den således blive det fjerde naturområde i Danmark på den eftertragtede liste.

Kender du naturområderne på verdensarvslisten?

Disse tre landskabs- og naturområder er på UNESCOs Verdensarvsliste

  • Stevns Klint, Stevns Kommune (optaget 2014)
  • Vadehavet, den danske del (optaget 2014)
  • Parforcejagtlandskabet i Nordsjælland (optaget 2015)

Derudover er følgende bygningsværker og monumenter optaget på listen

  • Jelling-monumenterne, Vejle Kommune (optaget 1994)
  • Roskilde Domkirke, Roskilde Kommune (optaget 1995)
  • Kronborg, Helsingør Kommune (optaget 2000)
  • Christiansfeld, Kolding Kommune (optaget 2015)
  • Vikingetidens Ringborge (optaget 2023)

Kilde: Slots- og Kulturstyrelsen 

En bjergtagende natur

Ansøgningen for Møns Klint omfatter den ca. 6 km lange kystskrænt med stejle, hvide klipper samt en del af det bagvedliggende bakkelandskab. Området består af kridt, som blev skubbet op af isen under den sidste istid og udgør et af verdens største glaciotektoniske komplekser. Tilsammen er det et globalt set enestående eksempel på istidens landskabsdannelse og foldning af terrænet.

”Møns Klint er dynamisk og bjergtagende natur. Jeg kan sagtens forstå, at området nu bliver indstillet til verdensarv. For naturen er helt i verdensklasse, og er også vældig populær. Der kommer tusindvis af besøgende hvert år”, siger skovridder Jane Skov Lind fra Naturstyrelsens lokale enhed Storstrøm, som forvalter en del af området.

Godt med øget opmærksom på naturen

I Friluftsrådet glæder direktør Winni Grosbøll sig over, at ansøgningen skaber øget opmærksomhed om den danske natur.

”Det er altid godt med øget opmærksomhed på vores egen danske natur, som jo flere steder er helt enestående. Både fordi vi kan blive inspireret til at komme mere ud og opleve naturen i vores eget land, og fordi vi samtidig bliver bedre til at passe på den unikke natur, vi har”, siger Winni Grosbøll. 

Bag ansøgningen står Vordingborg Kommune og GeoCenter Møns Klint i samarbejde med Københavns Universitet og Slots- og Kulturstyrelsen. UNESCOs Verdensarvskomité forventes at træffe afgørelse om optagelse i sommeren 2025.

Kontakt
Merlin Christophersen
Kommunikationskonsulent
24 63 76 41