Nyhed

Arbejde med naturnationalparker sparkes i gang igen

Vildere natur i Hellebæk Kohave
Efter et år, hvor arbejdet med at etablere naturnationalparker i Danmark har ligget mere eller mindre stille, har Miljøministeriet nu sat strøm til arbejdet igen. Det møder opbakning i Friluftsrådet.

Etableringen af de to første naturnationalparker i Gribskov og Fussingø kan starte i september 2024, når de lokale bestyrelser er nedsat og fuglenes ynglesæson er forbi. Naturnationalparkerne i Stråsø, Almindingen og Tranum forventes at kunne åbne i 2026, mens de sidste ti naturnationalparker vil åbne fra 2028 og frem, lyder det fra Miljøministeriet.

”Naturnationalparkerne er afgørende for at give Danmark mere og bedre vild natur. De er centrale for at hjælpe biodiversiteten på vej med store sammenhængende områder, mere varieret natur og krondyr, stude og dådyr. Jeg er glad for, at der både er bred politisk opbakning og stor opbakning i befolkningen til etableringen af naturnationalparkerne, og jeg er glad for, at vi nu nedsætter bestyrelser, der skal sikre den lokale opbakning,” siger miljøminister Magnus Heunicke i en pressemeddelelse.

Friluftsrådet glæder sig over, at arbejdet med etablering af naturnationalparkerne nu kan komme i gang igen.

”Vi er glade for, at arbejdet med at etablere naturnationalparkerne nu kan komme i gang igen, for der er hårdt brug for at gøre en indsats for biodiversiteten i Danmark. En rig natur er en grundlæggende forudsætning for et mangfoldigt friluftsliv,” lyder det fra Winni Grosbøll, direktør i Friluftsrådet.

Lokale bestyrelser skal sikre opbakning

Friluftsfaciliteter, låger, ruteforløb, og input til den mere specifikke afgrænsning af naturnationalparker. Det er blandt de ting, som de kommende lokale bestyrelser for naturnationalparker kan få indflydelse på. For at styrke den lokale inddragelse i naturnationalparkerne går regeringen nu i gang med at nedsætte lokale bestyrelser for alle de 15 naturnationalparker, som indtil videre er besluttet.

Inddragelse af de lokale interesser er afgørende for, at naturnationalparkerne kan skabe størst mulig værdi for både naturen og friluftslivet, påpeger Friluftsrådet.

”Det er vigtigt, at de lokale interesser får en stærk stemme og bliver inddraget i den konkrete udformning af naturnationalparkerne. Vi ser for eksempel gerne, at den lokale inddragelse fører til en større fleksibilitet i forhold til indhegning af områder og udsætning af større dyr, så der er mulighed for lokal tilpasning afhængigt områderne og de friluftsaktiviteter, der er i dem,” siger Winni Grosbøll.

Bestyrelserne vil erstatte de nuværende lokale projektgrupper, og organisationer i projektgrupperne er blevet inviteret til at indstille medlemmer til de kommende bestyrelser. Bestyrelserne kan give input til forvaltningen af den enkelte naturnationalpark.

Elge i Gribskov til debat

Naturnationalparker bliver med vild natur og store græssende dyr. Dyrene skal være med til at skabe en spændende natur med flere levesteder for dyr og planter. Grøfter, der før blev gravet for at lede vandet væk, forsvinder, så der igen kommer småsøer, vandhuller og sumpe.

Naturnationalparken i Gribskov er den eneste naturnationalpark, hvor der er planlagt udsætning af elge, som for mange vil være et nyt bekendtskab i den danske natur.

Regeringen har derfor besluttet, at bestyrelsen for naturnationalparken i Gribskov skal have mulighed for at drøfte udsætningen af elge, så der kan sikres lokal opbakning til beslutningen. Hvis et flertal i bestyrelsen ønsker, at der ikke skal udsættes elge, vil regeringen følge denne beslutning. Det vil betyde, at Naturstyrelsen så sætter gang i arbejdet med at få behandlet en ny plan med en anden sammensætning af store græssere.

Parallelt med arbejdet med en ny plan, starter etableringen at naturnationalparken med opsætning af hegn og gradvis udsætning af dyr over de kommende tre år.

Her kommer naturnationalparkerne

De kommende 15 naturnationalparker skal etableres her:

  • Gribskov (Gribskov og Hillerød kommuner)
  • Fussingø (Randers Kommune)
  • Almindingen (Bornholm Kommune)
  • Stråsø (Ringkøbing-Skjern, Herning og Holstebro kommuner)
  • Tranum (Jammerbugt Kommune)
  • Læsø Klitplantage (Læsø Kommune)
  • Hanstholm (Thisted Kommune)
  • Husby Klitplantage (Holstebro Kommune)
  • Kompedal Plantage (Silkeborg Kommune)
  • Mols Bjerge (Syddjurs Kommune)
  • Nørlund Plantage og Harrild Hede (Ikast-Brande Kommune og Herning Kommune)
  • Draved Skov og Kongens Mose (Tønder Kommune)
  • Hellebæk Skov og Teglstrup Hegn (Helsingør Kommune)
  • Bidstrupskovene (Lejre Kommune)
  • Ulvshale Skov (Vordingborg Kommune)

 

Kontakt
Johan Husfeldt
Politisk konsulent
40 33 21 67
gitteholtze
Kommunikationskonsulent
24 64 63 91