shelterhygge

Shelterture for begyndere

Den danske natur er fuld af gode overnatningsmuligheder, men hvad er det nu lige et shelter er? Og hvordan kommer du i gang? Friluftsrådet guider dig gennem det mest nødvendige, hvis du gerne vil sove i shelter, men ikke har prøvet det før.

Frisk luft, en varm sovepose og lyden af fuglefløjt er blevet flere og flere danskeres foretrukne måde at vågne på.

Ifølge tal fra Naturstyrelsen slog 2021 alle rekorder for overnatning i det fri, men hvad er det nu lige, et shelter er? Og hvordan gør man, hvis man er en af dem, der endnu ikke har prøvet det?

Shelter hygge overnatning aften bål

Et shelter er som udgangspunkt en træbygning med et halvtag og tre lukkede sider, som giver perfekt mulighed for et dejligt overnatningssted i ly for regn og oftest vind. I Danmark findes der både traditionelle shelters og mere moderne udgaver. Nogle ligger i skov, nogle ved kysten, nogle på enge - ja, nogle ligger ligefrem på vandet. 

Hvor finder jeg shelters?

udinaturen.dk kan du finde rigtig mange af de over 2.000 sheltere, der er i Danmark. Mange af dem kan du også finde på appen Shelter

På oversigten på hjemmesiden eller på appen er der ofte en beskrivelse af pladsen. For eksempel om der er muldtoilet, bålplads, om man kan (eller må) køre i bil til pladsen, osv. Det vil også fremgå, hvor mange der er plads til i shelteret, og om det er en plads, der kan bookes.  

Ind imellem er der også billeder, så du kan danne dig et indtryk af shelteret og shelterpladsen, ligesom der kan være kommentarer fra tidligere brugere. 

Du kan også finde sheltere på bookenshelter.dk, som er en oversigt over sheltere på Fyn, Lolland-Falster og i Nationalpark Vadehavet. 

Læs også: Nye kystsheltere på Fyn og Bornholm 

Derudover er der rundt om i Danmark mange sheltere, der enten er private eller hører under kommunerne. Nogle af dem er registreret på udinaturen.dk eller på Shelter-appen, men mange af dem kan du kun finde via f.eks. en kommunal hjemmeside som for eksempel den for Vejle Kommune.  

Skal jeg booke? 

Med den store popularitet, som sheltere oplever, kan det tit være en god idé at booke dit shelter på forhånd. Så er du sikker på at have en plads, når du kommer frem.

Det er ikke alle sheltere, der kan bookes - det vil fremgå af bl.a. oversigten på udinaturen.dk, Shelter-appen eller bookenshelter.dk, om et bestemt shelter kan bookes. For så vidt angår de statslige sheltere, vil det fremgå af udinaturen.dk, om de kan bookes. I så fald vil du via sitet blive ledt over på Naturstyrelsens bookingsite.

Det er gratis at booke de statslige sheltere, også mange kommunale og foreningsejede sheltere er gratis at benytte, og nogle af disse kan også bookes direkte. 

Undgå at fryse

Afhængig af sovepose og af hvor kuldskær du er (og af vejret), kan det være svært at holde varmen om natten. Her er fem fif til at undgå det: 

1. Spis, inden du kravler i soveposen. 

2. Vær varm, når du hopper i posen. For eksempel med ti hurtige englehop. 

3. Hav tisset af, inden du går i seng. 

4. Sov eventuelt med hue på - et koldt hoved kan føre til en kold krop. 

5. Fyld en drikkedunk med kogt vand og læg den i bunden af soveposen. Sørg for at bruge en flaske (for eksempel fra Nalgene), der kan tåle kogende vand.  

Forbered dig på turen 

Når du har fundet dit shelter og eventuelt booket det, er næste skridt forberedelse. Hvad skal du være opmærksom på, hvad skal du have med, hvad kan du gøre for, at det bliver en succesfuld tur?

Download de vigtigste apps

Inden du drager afsted hjemmefra, anbefaler vi, at du downloader nogle bestemte apps, der vil gøre din tur lettere.

Vejret
Vejret kan betyde meget for din tur, blandt andet i forhold til hvilket tøj du skal have med. Appen By-vejr kombinerer vejrmeldinger fra DMI og YR, så du får den mest sikre vejrmelding at planlægge efter. 

Find vej
Det er altid godt at have et kort ved hånden, når du skal ud i naturen. Appen View-Ranger kan give dig gode gratis kort, hvoraf flere af dem kan downloades gratis. 

En anden god og gratis app, som er gps-baseret og kan bruges offline, er mapy.cz. På den kan du se rigtig mange vandre- og cykelstier og ruter, samt faciliteter som busstoppesteder, restauranter, madpakkehuse, osv.     

Læs også: Disse apps skal du have, når du skal ud i naturen

Den perfekte pakkeliste

En pakkeliste afhænger af årstid og vejret, samt hvor længe du skal være væk, men her er nogle af de mest essentielle ting, som er must-haves på enhver sheltertur:

Rygsæk
Du skal højst sandsynligt være afsted i minimum en nat, og skal derfor have mere med, end du lige kan have i hånden. Og medmindre du planlægger en tur til et shelter, du næsten kan køre til, er en god rygsæk, du kan bære dit grej i, en god idé.  

Sovepose og liggeunderlag
En sovepose og et liggeunderlag er uundværligt på en sheltertur. Er din sovepose ikke helt varm nok, kan du supplere med en lagenpose, og har du ikke det, kan du eventuelt medbringe et tæppe.   

Læs også: Se de nye handicapvenlige shelters i Kolding

Mad og drikke
Mad og drikke er vigtige elementer på enhver tur. Du kan være ambitiøs og gå efter at lave mad på bål, du kan også koge vand på et stormkøkken og spise frysetørret mad, eller du kan nøjes med den nemme model og bare medbringe en madpakke. Alt fungerer - der er ingen regler for, hvad man skal spise på en sheltertur.

Snacks i form af eksempelvis nødder eller chokolade er dog næsten altid en god idé - især hvis du har børn med, der har brug for lidt hurtig energi eller opmuntring.

Husk vanddunke eller -flasker, gerne flere af dem, for på nogle pladser skal vand transporteres et stykke til shelteret. 

sheltertur

Beklædning
Kodeordene for det tøj, du skal have på og med, er tør og varm. Så medbring tøj, du kan holde dig tør og varm i, og gerne i flere lag, så du kan tage det af og på efter behov. 

Tøj af uld er en vinder, for det varmer også, hvis det bliver vådt af sved. Derudover er regntøj et must og har desuden den fordel, at det er vindtæt. 

En hue og en halsedisse er rare, hvis det er køligt i vejret, ligesom du vil være glad for et par tørre sokker at hoppe i, når du når frem til shelteret, især hvis du har vandret langt dertil. 

Du behøver ikke tage meget tøj med - udover det, du har på, er det oftest nok med et enkelt sæt langærmet og -benet uldundertøj til at sove i, samt regntøj. Og er det meget koldt eventuelt en dunjakke eller en ekstra trøje.  

Grej
Der er meget forskelligt grej, som er nyttigt at have med, men her er noget af det vigtige:

  • Tændstikker, tændblok eller avispapir til at få gang i et bål kan være en god idé, for på mange shelterpladser er der tit tilknyttede hyggelige bålsteder. Ofte er der en rist på stedet, men medbring eventuelt en tykbundet gryde eller kedel, hvis du vil koge kaffevand og vand til havregrøden på bålet om morgenen. 
  • Tallerken, kop og bestik samt en lommekniv, som kan bruges til alt muligt - fra at skære spegepølse til at snitte en snobrødspind. 
  • Pandelampe eller lommelygte. Selv om det er længe lyst om sommeren i Danmark, er det rart med lidt ekstra lys, hvis du skal ud og tisse om natten.  
  • Eventuelt en powerbank, så du har mulighed for at oplade din mobil.
  • Ting som toiletpapir, håndsprit, tandbørste, tandpasta, solcreme og myggespray/myggenet. Vi anbefaler, at du pakker dit grej i poser, så det ikke bliver vådt, hvis du ender i regnvejr.
  • En førstehjælpskasse er også vigtig at have med, hvis uheldet skulle indtræffe.
     
    telt sommer overnatning
    Der er mange måder at overnatte på i naturen. Her er tips og tricks, fordele og ulemper ved hængekøje, telt, bivuak og tarp.