Lagunestien

På vandretur: Her er Friluftsrådets favoritruter

Sommerferien er oplagt til en gå- eller vandretur i Danmarks natur. Men hvor skal man gå hen? Friluftsrådets ansatte er ofte ude – her er vores anbefalinger til fine gåture.  

Friluftsrådet ansatte er ofte ude - se her hvilke stier og ruter, nogle af os personligt holder af og anbefaler. Fra Bornholm til Thy, kort og langt, bynært og langt ude i naturen. Vi har været vidt omkring og deler her tips til særligt smukke steder at gå en tur. 

Rundt på Orø

Maren Ottar Hessner, politisk konsulent 

orø vandre

“Jeg kan rigtig godt lide at besøge små øer. Jeg har det, som om jeg kommer rigtig langt væk, selv om jeg bare sejler en halv time med en fin gammel trækfærge over vandet på Isefjorden.

Der er mange fine steder at gå på Orø. Jeg er specielt glad for odden helt i nord, hvor man går på stranden og tæt ved kysten og vandet, og hvor man kan være heldig at se sæler.”

Orø har en håndfuld afmærkede vandreruter/trampestier, som er mellem 1,5 og knapt 6 km lange. Tager du dem alle sammen, går du næsten hele vejen rundt om Orø.

Se mere om oplevelser på Orø

Tisvilde Hegn 

Carsten Brinkmeyer, international konsulent

tisvilde hegn

“Jeg kan rigtig godt lide Tisvilde Hegn, fordi naturen er så speciel, så det føles, som om man går i en trylleskov."

Tisvilde Hegn ligger langs den nordsjællandske kyst mellem Tisvildeleje og Asserbo Plantage og er Danmarks femtestørste skov. Den består mange steder især af små træer, som kan vokse i den sandede jord, og som med deres krogede former gør det til en oplevelse af at være i en trylleskov.

Der findes i Tisvilde Hegn flere afmærkede vandreruter, men det er også muligt at lave sin egen ad de små og større skovveje og -stier. Se mere om Tisvilde Hegn

Blokhus Klitplantage

Astrid Grunert Rantorp, kommunikationskonsulent

blokhus klitplantage

“Et dejligt naturområde, som ligger lige ved Blokhus, så det er nemt at komme dertil med mindre børn, hvis man er på ferie i Blokhus. Der er afmærkede vandreruter i plantagen, men vi har bare gået rundt, som vi havde lyst til, og lavet vores egen rute videre til stranden. Det er rigtig fint at kunne kombinere de to naturoplevelser, skov og strand.”

Der er i Blokhus Klitplantage adskillige afmærkede vandreruter, ligesom der er ridestier og en mountainbike-rute. Se mere om klitplantagen

Kyststien på Bornholm

Jes Lind Bejer, politisk konsulent

kyststien bornholm vandrerute vandresti

“Jeg er det, jeg selv kalder skabssvensker, så jeg er vild med at gå på Bornholm, fordi landskabet der er det nærmeste, man kommer det svenske: kuperet og med klipper. Kyststien er samtidig fin, fordi den er meget varieret - fra stranden ved Dueodde til de stejle klippeskrænter i nord”.

Kyststien er cirka 120 km lang og snor sig langs kysten hele vejen rundt om Bornholm. Den er afmærket og har sin egen app. Se mere om Kyststien

Forbi de gamle træer ved Ganløse

Rikke Damm, konsulent

ganløse eged vandretur

"Jeg elsker at gå tur i Ganløse Eged i Egedal Kommune. Der er gode muligheder for rundture af forskellig længde, både til fods eller på mountainbike, på tur med familien eller med hunden. Turen rundt i skoven går op og ned af bakker, forbi små søer, og bøgetræer der er over 300 år gamle. Der er mulighed for at slå sit telt op for en nat, og på en kold dag kan man få varmen ved en af bålpladserne."

Vil du gerne opleve skovens natur gennem litteraturen, kan du følge digterruten for forfatteren Frank Jæger. Se mere om digterruten

Se mere om Ganløse Eged

Sommerhus-skoven i Odsherred 

Sanja Storm Tuxen, direktionssekretær

kårup skov vandretur

“Kårup Skov ligger i et sommerhusområde, og når jeg er i sommerhus, kan jeg rigtig godt lide at komme i skoven, fordi den er en god blanding af nåleskov og løvskov, og så ligger den ikke langt fra kysten, så man kan gå ture, hvor man både oplever skov og hav. Jeg går som regel en runde på cirka 4 kilometer, men der er afmærkede ruter som er både kortere og længere.”

I den kuperede Kårup Skov findes udover afmærkede vandreruter bl.a. gravhøje, en shelterplads og forskellige aktivitetsmiljøer til for eksempel skovfitness.

Se mere om Kårup Skov 

På egne eventyr i Mols Bjerge

Maria Bach-Sørensen, kommunikationskonsulent

trehøje mols bjerge vandretur

“Jeg er rigtig glad for Mols Bjerge på Djursland. Jeg har været der mange gange med familien, og vi følger sjældent deciderede vandrestier og -ruter. I stedet går vi bare, som vi selv har lyst til, og som små ben kan følge med til. Det kan for eksempel være at parkere lige under Trehøje, og så gå op på den top. Når man er barn, er den tur alt rigeligt - og for mig som voksen bliver jeg aldrig træt af udsigten deroppefra.

Mols Bjerge Nationalpark er en myriade af veje og stier, man kan følge på kryds og tværs, kort og langt. Den har også sin egen app med info om bl.a. ruter. Se mere om nationalparken

Høje Møn med børn

Rasmus Schou Christensen, politisk konsulent

høje møn vandring børn

“Mantraet for mig er, at ’det skal være nemt at komme af ud ad døren’ - også når man er børnefamilie. Høje Møn er et fint sted, fordi det ligger afsides, men uden at transporten bliver en dagsrejse, og naturen er både børnevenlig og storslået. På min yndlingstur parkerede vi bilen og gik rundt i fire dage, overnattede på B&B og campingplads, og fik en actionpræget tur i børnehøjde, hvor barnevognen måtte op på to hjul ude ved skrænten (dog uden barn). Kan varmt anbefales.”

Høje Møn er det østligste område af Møn, hvor man finder bl.a. Møns Klint og Klinteskoven. Det har sit navn, fordi det meste ligger mellem 50 og 100 meter over havet. Camønoen går gennem her, men der findes også mange mindre stier, man kan lave sin egen vandrerute ud fra.

Se mere om Høje Møn

Kløversti fra Skodsborg til Dyrehaven

Camilla Kaae Dollerup, regnskabsassistent

“Jeg elsker Kløverstien fra Skodsborg Station til Dyrehaven, rundt i Dyrehaven og tilbage til stationen. Man kommer gennem både skov og eng og de store smukke vidder ved Dyrehaven med gamle smukke egetræer. Den blå rute er cirka 5 km, den blå cirka 8, og den sorte rute - som er min favorit, fordi man får mest af Dyrehaven på den - er cirka 16 km lang.”

Kløverstierne er et unikt koncept med fire ruter af forskellig længde, der alle har start og slut samme sted. De findes mere end 70 steder fordelt i hele landet.

Se mere om Kløverstierne

Den danske pilgrimsrute fra Helsingør til Hillerød

Bjarke Lembrect Frandsen

den danske pilgrimsrute

“Ruten er genial, fordi den giver mange varierende naturoplevelser kombineret med kulturhistoriske nedslag. Man går langs søer, gennem skov, over enge og gennem kuperet åbent landskab med mange fine landskabsudsigter. Man passerer Gurre Slotsruin og Esrum Kloster, hvor der på sidstnævnte også er mulighed for at holde spise- og drikkepause. Ruten er godt afmærket, og langt størstedelen af den er på grus- og jordstier. Rutens længde er perfekt hvis man vil gå en lang dagstur, og med start og slut på Helsingør- og Hillerød station er det nemt at benytte sig af offentlig transport til såvel start som slut.”

Turen er cirka 43 km. Se mere om Den Danske Pilgrimsrute

Roskilde Fjord og Lynghøjsøerne

Dorte Mcgugan Pedersen, konsulent

lynghøjsøerne

Jeg holder meget af at gå tur langs Roskilde fjord – specielt fra Roskilde Havn og langs vandkanten ud til Boserup Skov. Det er en rigtig flot tur, hvor man i weekenden kan smutte ind i caféen Skt. Hans Have (socialøkonomisk virksomhed) og få en forfriskning. I samme område kan jeg også anbefale Himmelsøen og Lynghøjsøerne (tidligere grusgrave), der er fantastiske badesøer med stier hele vejen rundt om. Og mulighed for at besøge trolden Runde Ria.

Turen fra Roskilde Havn til Boserup er cirka 2 km og en del af Skjoldungestien.

Der er cirka to kilometer rundt om Lynghøjsøerne, men meget andet at lave i området også. Se mere på kortet over Lynghøjsøerne

Dyrelivet i Utterslev Mose

Ida Kryger, konsulent

utterslev mose

“Jeg kan godt lide at gå tur omkring Utterslev Mose nordvest for København. Det er en oase i byen, som har et rigt dyreliv.”

DVL arrangerer flere vandreture i Utterslev Mose og skriver om området: Mosen er et oplagt mål for en vandretur – kortere eller længere. Den er flottest om foråret, når de store hængende piletræer lyser gulgrønne, og alle gæssene er kommet på plads og går omkring helt tæt på folk. Bedst er det, når de også har unger, og de små gæslinger føres rundt til lands eller til vands. Drejer man lidt væk fra mosen over på den anden side af Hillerødmotorvejen, er der et stort område med stier og vandhuller op mod Høje Gladsaxe. Her kan man være heldig at se de tre vildheste, som færdes i en stor indhegning.

Der ligger tre søer i området, og turen rundt om dem alle er cirka 8 km. 

En hemmelig perle i Midtjylland

Kristian Jager Nykrog, politisk konsulent

sepstrup sande vandretur

“Jeg kan godt lide at opsøge nye steder for at forsøge at gennemskue, hvad der er særligt ved dem, det er et eventyr for mig. Et af de steder, jeg har fundet på den måde og som er et rigtig fint naturområde, ligger ved Skærbæk Plantage sydvest for Silkeborg. Det hedder Sepstrup Sande og er privatejet, men man gå gerne gå der.

Parker bilen på Asklevvej og følg Hærvejsskiltet ind i området mod vest.

Drej sydpå mod Kolsø, hvor Hærvejen slår et sving mod nord, og fortsæt forbi den smukke sø til Blæsbjerge, hvorfra man har en fin udsigt over hede- og indlandsklitterne, som Sepstrup Sande er. Turen er 7 km tur/retur.”

Trampestien på Stevns

Sune Møller Petersen, konsulent

“Jeg kan godt lide vandreturen ad trampestien ved Stevns Klint. Den byder på interessant historie om især selve klinten, og så er der fine udsigter over havet, da meget af ruten er placeret ovenover og tæt ved skråningerne.”

Stevns Trampesti er cirka 20 kilometer lang og går mellem Bøgeskov Havn nord for Stevns Klint til Rødvig på det sydlige Stevns. Den er afmærket, og terrænet undervejs er bl.a. græs. Se mere om Stevns Trampesti

Familietur på Sydsjælland

Jakob Arendrup Nielsen, konsulent

Lagunestien

“Jeg har sammen med min familie gået det stykke af Lagunestien, der ligger mellem Korsør og Skælskør. Det er en rigtig fin rute, fordi den er varieret i terræn, og så er den stadig relativt ukendt, så man har den ret meget for sig selv.”

Lagunestien går mellem Korsør og Næstved og er cirka 83 kilometer lang. Se mere om Lagunestien

Corselitze på Falster

Jakob Simonsen, chefkonsulent

“Jeg vil anbefale en tur til Corselitze på det østlige Falster. I dette private naturområde kan man opleve både kulturhistorie og fantastiske dramatiske landskaber. Det sidste specielt hvis man går langs kystskrænterne ud mod Hesnæs Vig til Hestehoved Fyr, som er Falsters østligste punkt. Gåturen kan med fordel kombineres med et besøg på Pomple Nakke Traktørsted, som serverer udsøgte retter lavet af lokale råvarer.

Der findes i skovene omkring Corselitze flere vandreruter - alle mellem 4 og 6 kilometer.

Se mere om Corselitze

På tur langs Lillebælt

Gitte Holtze, kommunikationskonsulent

lillebæltstien vandrerute

“Fyn har rigtig mange fine ruter, fra Øhavsstien i syd til bl.a. turen til Æbelø eller Enebærodde, men min favorit på Fyn er Lillebæltstien. Den er cirka 27 kilometer lang og går mellem Strib nord for Middelfart til Gamborg syd for. Jeg kan godt lide den, fordi man på stort set hele turen har udsigt til Lillebælt, og fordi terrænet er varieret - fra trampestier til kuperet skovstrækning på bl.a. Hindsgavl-halvøen. Derudover er der mange fine steder at holde pause undervejs, samt shelterpladser, hvis man vil overnatte.”

Lillebæltstien er afmærket, og det er flere muligheder for at gøre turen kortere, hvis man vil det. Se mere om Lillebæltstien

Kulturhistorie på Midtsjælland

Astrid Bjørg Mortensen, kommunikationschef

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

“Jeg har boet forskellige steder langs Skjoldungestien og jeg elsker at gå og cykle der. I Lejre går man langs åer en stor del af vejen, og i Roskilde kommer man ud til fjorden. Hele området emmer af fortidsminder og kulturhistorie, det giver en ekstra dimension til ruten i det midtsjællandske landskab.”

Skjoldungestien snor sig mellem Roskilde og Hvalsø. Den er i alt 40 km lang. Se mere om Skjoldungestien

Stenhuggerstien på Bornholm

Lene Bidstrup, kommunikationskonsulent

opalsøen stenhuggerstien

En meget smuk og kuperet vandrerute på Hammerknuden på Bornholm, hvor du vandrer op og ned i det klippefyldte terræn. Vi har ikke så mange muligheder for bjergvandring i Danmark, men denne sti er nok noget af det tætteste, man kommer på det. Undervejs kommer man forbi sprækkedale, sletter, søer og flere små og store stenbrud, blandt andet ved Opalsøen, hvor er en fantastisk udsigt.

Stenhuggerstien er en afmærket rute på 5,5 km. Og er i øvrigt støttet af Udlodningsmidler til Friluftsliv.

Se mere om Stenhuggerstien

kyststien på bornholm
"Danmarks Naturstier - en omvej værd" lyder overskriften på det udspil, der kom fra regeringen i løbet af efteråret. Men hvad går det ud på og hvordan bliver det til virkelighed?

Få nyheder fra Friluftsrådet direkte - tilmeld dig vores nyhedsbrev

Tilmeld dig her