ældre par går i natur i aftensol

Aktiv af natur - de fik støtte i 2017

I 2017 har Friluftsrådet i samarbejde med VELUX FONDEN uddelt 1,5 mio. kr. til aktive ældre inden for friluftsliv og natur. De 30 bevillinger ses her i alfabetisk rækkefølge.

Danhostel Fjaltring

Vandrerhjemmet drives - som det eneste i landet - af frivillige pensionister, og en stor del af gæsterne er pensionister. Langs de naturstier, der udgår fra vandrehjemmet, opstilles træningsredskaber, så de mange, der benytter stierne, får bedre mulighed for fysisk træning i naturen. Bevilling: 57.000 kr. 

Dansk Ornitologisk Forening

Blåvand Fuglestation vil give flere bedre mulighed for at opleve fuglelivet på nært hold. Der er givet støtte til et teleskop og kikkerter, som stilles til rådighed for de besøgende under vejledning af de frivillige ornitologer. Bevilling: 15.000 kr.

Dansk Ornitologisk Forening

De aktive ældre ved Gedser Fuglestation ønsker at dele deres viden og entusiasme for fugle og natur med jævnaldrende og med børn og unge. De har fået støtte til et teleskop, kikkerter, vildtkameraer, flagermusedetektorer til brug for fugleture, aftenarrangementer og arrangementer med overnatning. Bevilling: 45.000 kr. 

Dansk Ornitologisk Forening

De aktive ældre ved Skagen Fuglestation vil give ældre borgere mulighed for at opleve fuglelivet på nært hold og inspirere dem til at komme mere ud i naturen. De har fået støtte til kikkerter og fuglebøger, som stilles til rådighed for de besøgende på fugleture og andre arrangementer. Bevilling: 30.000 kr.

Fakse Ladeplads Sejlklub

Klubben vil oprette en sejlerskole for ældre, der gerne vil være aktive på vandet, men ikke ejer egen båd og måske har fysiske handicaps. Der indkøbes en skolebåd, og anlægsbroen ændres, så det er lettere at komme til og fra borde for de ældre. En fysioterapeut tilknyttes for at hjælpe med de fysiske problemstillinger, der måtte være. Bevilling: 64.600 kr. 

Fiskeklubben Hornsherred

Når klubbens ældre medlemmer er på fisketur på fjorde og søer, er der brug for hjælp fra andre til at montere de tunge benzinmotorer på bådene. Derfor har klubben fået støtte til elmotorer, som de ældre selv kan håndtere. Det vil betyde flere fisketure, bedre (mere stille) naturoplevelser og mere socialt samvær medlemmerne imellem. Bevilling: 28.200 kr.

Fredericia Dame Roklub

Klubben har for få både til de mange medlemmer. En ny træbåd skal gøre det muligt for flere at komme på vandet, nyde naturen, og holde sig i god form. Båden vil især blive brugt af de ældre medlemmer, der har svært ved at holde styr på de nuværende, gamle glasfiber inriggerbåde. Bevilling: 45.000 kr.

Fugleværnsfonden

Den frivillige arbejdsgruppe på fuglereservatet Nyord Enge består primært af pensionister og efterlønnere. En ATV med trailer vil gøre det mere overkommeligt for de frivillige at passe og pleje det 190 hektar store naturområde. Fx at bekæmpe invasive arter, tilse kvæg, vedligeholde hegn og fugletårn, optælle fugle og afholde guidede ture for besøgende. Bevilling: 70.000 kr.

Havkajakklubben Svanen

Klubben ønsker at tiltrække flere over 60 år til kajakroning og socialt samvær. Den har derfor fået støtte til en 2-er kajak til nye roere uden erfaring, samt to surfski til de erfarne roere, der gerne vil fortsætte roning på havet trods færre kræfter med alderen. Bevilling: 70.000 kr. 

Klithuse Militaryklub

Klubbens seniorer ønsker at opføre et shelter med bænkesæt og bålplads. Formålet er at give ældre motionsryttere mulighed for at tilbringe mere tid i naturen og overnatte i det fri. Shelterpladsen er til gavn for klubbens 150 medlemmer, ligesom den kan bruges til overnatning for alle andre besøgende. Bevilling: 25.200 kr.

Klitmøller Spejderne

Foreningens seniorer samler børn og forældre til aktiviteter og nærvær i naturen. Med hjælp fra en naturvejleder vil familiespejderne få bedre mulighed for læring og undersøgelser af fx skovbundens smådyr og insekter. Bevilling: 2.400 kr.

Kulsø Spejdercenter

Spejdergruppen ønsker, at mange flere oplever at vågne op i naturen til en skøn udsigt og lyden af fuglekvidder. De vil derfor opføre et shelter i et uforstyrret skovområde, på toppen af en skrænt, og med udsigt over Nedersø og dens rige fugleliv. Frivillige ældre er med til at etablere og passe området. Bevilling: 30.000 kr.

Norsminde Kajakklub

Klubben ønsker at etablere en flydebro ved Norsminde Havn. Broen indrettes med krible-krable bassiner, hvor børn og unge kan lære om havets dyr. Fra broen kan man også sætte sin båd, kano eller kajak i vandet. Bevilling: 15.000 kr.

Næstved Kajak- og Canoklub

Klubben ejer en grund tæt på stranden ved Svinø. I dag er der ikke mange ældre, der benytter pladsen. Derfor vil seniorerne indrette grunden med ældrevenlige borde-/bænkesæt, hævet bålplads og udekøkken. Det skal gøre det mere attraktivt for ældre at besøge pladsen, hvad enten man kommer i kajak, på cykel, til fods eller i bil. Bevilling: 20.000 kr. 

Odder Roklub

Klubben oplever en stor tilgang af 60+’ere, der ønsker at dyrke motion i naturen. Med en ny ældrevenlig inrigger vil flere få mulighed for motion, socialt samvær, frisk luft og naturoplevelser ved strand og hav. Klubben laver en kampagne, der skal få flere ældre til at gå i gang med roning. Bevilling: 70.000 kr.

Prins Hamlet Gruppe, Det Danske Spejderkorps

Spejdergruppens ”grå guld” vil i samarbejde med Sct. Georges Gilderne Kronborgdistriktet bygge en bålhytte med shelter på en lejrplads ved Spejdercenteret Gurredam. Stedet kan bruges af folk i alle aldre til natur- og friluftsoplevelser, som udgangspunkt for en tur i skoven, overnatning i det fri og sammenkomster i ly og læ. Bevilling: 30.000 kr.

Ringsted Ro- og Kajakklub

Klubbens mest aktive medlemmer er den ældre generation. Nogle af dem er instruktører og underviser skoleelever i roning. En rampe ved siden af bådebroen skal gøre det nemmere for de ældre at sætte bådene i vandet. På den måde undgås tunge løft, og der er mindre risiko for at glide og tabe båden. Bevilling: 40.000 kr.

Roklubben Stevns

Klubben har i dag mere end 250 aktive seniorer. Det stigende medlemstal kræver flere både. Med en ny inrigger vil flere seniorer – såvel medlemmer som gæsteroere - kunne komme med på korte og lang ture og opleve Stevns klint fra vandet. Båden er særligt egnet til langtur og roning for ældre, da den er stabil og sødygtig. Bevilling: 70.000 kr.

Sejlklubben Bugten

Klubbens cirka 100 ældre er normalt aktive med sejlads i både. En ny aktivitet med roning i Sit on Top kajakker vil give medlemmerne - og gæstende sejlere - mulighed for at komme endnu tættere på vandet og opleve kysten fra en anden vinkel. Udgangspunktet er Begtrup Vig, hvor der er gode muligheder for at ro langs kysten, fiske og gå i land på de små øer.
Bevilling: 14.400 kr. 

Senior Kajakture

Klubben vil gerne tiltrække flere ældre til kajakroning og socialt samvær, men oplever ofte, at nye deltagere kan være nervøse ved at skulle begive sig alene ud i en kajak. Derfor har klubben fået støtte til en 2-er kajak, som skal gøre overgangen til at ro alene mere tryg og sikker for alle. Bevilling: 23.387 kr. 

Silkeborg Kajakklub

Klubbens seniorer ønsker at få flere 60+’ere med i fællesskabet. Det skal ske gennem annoncering og presseomtale, hvor 60+’ere inviteres til at høre om kajakroning og få mulighed for at prøve det sammen med erfarne jævnaldrende. Klubben har fået støtte til ældrevenlige kajakker, så nybegyndere får mod på at komme i gang med at ro. Bevilling: 60.000 kr.

Skjoldhøj Gruppe, Det Danske Spejderkorps

Spejdergruppen ønsker at tiltrække bedsteforældre, der skal være med til at give de 3-8 årige spejdere endnu flere gode oplevelser og læring i naturen. Gruppen har fået støtte til ”bedsteforældre søges” avisannoncer, en shelter- og bålplads som mødested for aktiviteter samt rygsække med udstyr til undersøgelser i naturen. Bevilling: 15.000 kr.

Sorø Kajakklub

Klubbens seniorer vil gerne tiltrække flere nye roere over 60 år og fastholde de nuværende. De vil derfor opføre en platform ned til søen, der kan bruges til samlinger, opvarmning, instruktion og socialt samvær. De vil også indkøbe tørdragter til vinterroning samt turkajakker, der er særligt egnede til ældre. Bevilling: 70.000 kr.

Sorø Roklub

Klubben har åbnet op for ældre motionister, som normalt ikke ville komme i en roklub, ved som noget nyt at tilbyde ro-spinning. Det er en stor succes, og de ældre vil nu gerne prøve at ro på søen. Klubben har derfor fået støtte til en gigbåd, der skal give de ældre mulighed for at opleve glæden ved fysisk aktivitet i naturen. Bevilling: 60.000 kr.

Tarm og Omegns Havekreds

Foreningens seniorer vil lave en byhave, hvor ældre mødes med skolebørn og i fællesskab dyrker og lærer om årstidens grøntsager. Haven indrettes med handicapvenlige stier, frugttræer, bærbuske, højbede og terrasser med borde og bænke. Haven skal være et attraktivt udflugtsmål for alle byens beboere. Projektet er et samarbejde mellem Tarm Skole, Tarm Udviklingsforum og Tarm og Omegns Havekreds. Bevilling: 60.000 kr.

Tonkawa-Stammen, Det Danske Spejderkorps

Gruppens seniorer ønsker at skabe fælles oplevelser i naturen for spejdere og deres forældre og bedsteforældre. De har derfor fået støtte til materialer til at bygge insekthoteller, opsætte redekasser til fugle og egern, samt kikkerter, insektfangere, lupper mv. til at gå på opdagelse i naturen på tværs af generationer. Bevilling: 16.100 kr.

Viborg Sportsfiskerforening

Old Boys Kammmeraterne er en gruppe af pensionister i foreningen. De vil indrette en lejrplads med shelter ved bredden af Skals Å. Stedet er centralt beliggende i forhold til fiskevandene og meget naturskønt. Pladsen skal fungere som mødested for pensionisterne, men kan også bruges af kanosejlere, lokale institutioner og beboere samt foreningens andre medlemmer.
Bevilling: 45.625 kr.

Værebro Kanoklub

Klubbens seniorer organiserer uddannelse til sikker håndtering af kano og kajak - en uddannelse, der tilpasses de ældre i form og i tempo. Uddannelsen forløber over 2-3 uger. Herefter er roning frit i klubbens kanoer og kajakker med mindst én ugentlig fællestur. Udgangspunktet er klubhuset ved Værebro Å. Bevilling: 30.000 kr. til havkajakker, våddragter mv.

Ølsted og Frederiksværk Sportsfiskerklub

Klubbens seniorer inviterer skoleelever fra Hillerød, Halsnæs og Frederikssund kommuner til oplevelser og læring ved Havelse Å. De gør samtidig en indsats for at pleje åens bestand af ørreder. Åen skal udvides for at rumme det ekstra vand, der vil komme fra et nyt renseanlæg. For at redde ørredyngelen og fremme en selvreproducerende bestand vil seniorerne opfiske yngel og moderfisk. Indsatsen formidles til skoleelever og deres forældre. Bevilling: 45.000 kr. til elektrofiskeudstyr.

Aalestrup Lystfiskerforening

Simested Å kan være svært tilgængelig på grund af sivskov, grøfter og sumpede arealer. Foreningens seniorer vil øge tilgængeligheden ved at opsætte broer over grøfter og sumpede arealer samt trapper over hegn. De vil også øge biodiversiteten og naturoplevelsen langs åen ved at opsætte redekasser til vandstær og tårnfalk. Bevilling: 13.618 kr.