Naturens Dag åbning 2019
Formanden

Naturens Dag: Mærk naturen og bliv mærket for livet

Vi skal ud og mærke naturen, fornemme hvad den gør ved os og opdage alt det, vi kan få med derude. Vi skal ikke bare se på den i bøger eller på skærmen – nej, vi skal have vores egne helt konkrete erfaringer, hvor vi får naturen ind under huden. Det skriver Maria Reumert Gjerding, præsident i Danmarks Naturfredningsforening og Niels-Christian Levin Hansen, formand i Friluftsrådet i dette blogindlæg op til Naturens Dag 2019.
Ved at trykke play accepterer du cookies fra ekstern video-leverandør
For os er naturen magisk og den magi synes vi, at vi skylder vores børn at opleve. Velkommen når naturen og foreningerne over hele landet holder åbent ”hus” på Naturens Dag.
Maria Reumert Gjerding, præsident i Danmarks Naturfredningsforening og Niels-Christian Levin Hansen, formand i Friluftsrådet...

Det gør nas at mærke en brændenælde mod benet, mens det er fantastisk at mærke sommerregn mod ansigtet eller mærke glæden ved at have turde springe over åen. Mødet med naturen er altid fuld af sanseindtryk og forbundet med så utrolig mange forskellige følelser. De indtryk og oplevelser, ville ingen af os undvære en eneste af! Duften af en efterårsvåd skovbund, de fine detaljer i de småbitte dråber, der hænger i edderkoppespindene en sensommermorgen, den brusende lyd af havets bølger mod kysten og fornemmelsen af frost i næseborene en vinterdag. For os er naturen magisk og den magi synes vi, at vi skylder vores børn at opleve.

Pige med blomster på øjnene

Derfor er det altid en kæmpestor fornøjelse at se alle de mange tusinder af danskere, der tager ud i naturen på Naturens Dag. Det er en af Danmarks helt store begivenheder, hvor op imod 250.000 danskere i løbet af en uge i september tager ud for at opleve vores dejlige natur. Det er en kæmpestor glæde at tæt på 200.000 børn kommer ud og oplever naturen, for Naturens Dag er særligt for børnene. Og det er der en god grund til. En Gallup-undersøgelse viser, at børn i dag kun er halvt så meget i naturen, som deres bedsteforældre var, da de var børn. Det er synd. For de oplevelser, naturen giver, fås ikke i stormagasinet, i klasseværelset eller foran fjernsynet. Men de gives kvit og frit i naturen, der er verdens bedste legeplads. Og hvis børn jævnligt leger her, så bliver de både sundere, gladere og klogere. Det viser alle undersøgelser.

I år er temaet for Naturens Dag ’Mærk naturen’. Det er det, fordi vi skal ud og mærke naturen, fornemme hvad den gør ved os og opdage alt det, vi kan få med derude. Vi skal ikke bare se på den i bøger eller på skærmen – nej, vi skal have vores egne helt konkrete erfaringer, hvor vi får naturen ind under huden. Når vi mærker naturen på vores egen krop og med alle sanser, vækker det en nysgerrighed og skaber grundlaget for, at vi danner vores eget forhold til naturen. Hvem af os voksne kan ikke huske oplevelser i naturen, vi fik som børn? Fornemmelsen af det særlige gib, når fiskesnøren endelig strammes eller den boblende følelse af sejr, da man første gang turde kravle op i toppen af bøgetræet. Det er oplevelser, der danner os som mennesker. Vi er nemlig overbevist om, at børn, der kender og elsker naturen, også er bedre til at passe på den. Skal vi løse klima- og biodiversitetskriserne, skal vi starte med at give børnene oplevelser, der giver dem et personligt forhold til naturen.

Naturen er en del af vores DNA og savnet efter naturen kan blive helt fysisk, hvis der er gået for mange dage på kontoret. Så er det med at komme ud og få vind i håret eller sand mellem tæerne. Ud til mosen, til havet eller i skoven. Bare ud. Vi håber, at rigtigt mange børnefamilier vil tage mod invitationen og tage ud og mærke på naturen. Man får verdens bedste optur og det er helt gratis. Naturen mærker os – og det skal flere børn prøve. I naturen kan vi nemlig mærke, at vi lever og er en del af større sammenhæng. Velkommen når naturen og foreningerne over hele landet holder åbent ”hus” på Naturens Dag.

naturens dag åbning
Blogindlæggets forfattere til åbningen af Naturens Dag i mandags sammen med 5. klasseelever, miljøminister Lea Wermelin og HKH Kronprins Frederik.