Kvinde på mountainbike i naturen

Sund i Naturen - Håndbog til praktikeren

En håndbog til praktikeren, som arbejder med friluftsliv i den kommunale sundhedsindsats

Der er mange gode grunde til at prioritere natur og friluftsliv i de kommunale sundhedsfremme-, forebyggelses- og rehabiliteringsindsatser. Natur og friluftsliv rummer nemlig både fysiske, psykiske og sociale sundhedsfremmende potentialer. Denne håndbog søger at give råd og vejledning til, hvordan man kan fremme arbejdet med friluftsliv i den kommunale sundhedsindsats. 

Det går den forkerte vej for sundheden

Det går nemlig den forkerte vej for den danske folkesundhed. Tal fra den seneste nationale sundhedsprofil viser, at over halvdelen af danskerne i 2018 var overvægtige, at mange bevæger sig for lidt, og at flere og flere mistrives. Det anslås også, at mere end 600.000 danskere har dårligt mentalt helbred.

Der er altså behov for nye løsninger og metoder til kommunernes arbejde med forebyggelse og sundhedsfremme – og her kan natur og friluftsliv være et vigtigt bidrag til løsningen på de aktuelle sundhedsudfordringer. 

Håndbogen henvender sig i særdeleshed til kommunale praktikere, der ønsker at inddrage natur og friluftsaktiviteter i deres sundhedsindsatser. Den henvender sig dog også til praktikere, der allerede er derude, og som søger mere viden og inspiration til deres arbejde med sundhedsfremme, friluftsliv og natur.

Håndbogen bygger på såvel faktuel viden fra dokumenteret forskning samt erfaringer fra både Friluftsrådets projekter – Sund i Naturen og Friluftsliv på Tværs – og andre praksisbaserede sundhedsindsatser med natur og friluftsliv. 

Emne