Nyhed

Ny skov skal tilbage på finansloven

efterårsskov med sti lyst op af solen
Mere skov gavner miljøet, beskytter vores drikkevand og har stor værdi for danskere, der bruger skoven til at gå tur i naturen og dyrke friluftsliv - med andre ord er skov en god investering. Derfor ærgrer det Friluftsrådet, at regeringen i finanslovsudspillet skærer ned på midler til statslig skovrejsning.

Det dur ikke, at Regeringen lægger op til at skære ned på midlerne til at statslig skovrejsning, mener Friluftsrådet. I finanslovsforslaget for 2019 lægger regeringen op til kun at bruge 25,1 millioner kroner til at rejse ny skov. I 2018 var der afsat 34 millioner kroner og i 2016 86 millioner kroner, og det er således et markant fald, som ifølge netavisen Altinget skyldes, at en pulje til ny skov, der blev nedsat af den tidligere regering, er udløbet og ikke bliver fornyet.

Friluftsrådet argumenterer for, at det samfundsøkonomisk set er en rigtig god investering at rejse ny skov, blandt andet som en måde at beskytte vores drikkevand på.

"Det er helt galt. Skovrejsning er et af de midler, der både beskytter drikkevandet, gavner miljøet og har stor betydning for stort set alle danskere. Vi appellerer til partierne, der forhandler finanslov i disse dage, om at prioritere skovrejsning" siger Lars Mortensen, formand i Friluftsrådet. 

Mål om fordobling af skov er urealistisk

Der skal også mere skovrejsning til, hvis Danmark skal nå målet om at fordoble skovarealet. Dette mål kræver i følge De Økonomiske Råd, en skovrejsning på 4.000-5.000 ha om året i hele perioden. 

Med det nye nationale skovprogram er der lagt op til at private lodsejere kan få tilskud til at rejse i alt 5.000 ha skov fra 2017-2021 og til at opkøbe og omdanne mindst 750 ha landbrugsjord til ny bynær statsskov.  

Trekroner i efteråets farver
Friluftsrådet glæder sig over et nyt nationalt skovprogram, der skal udstikke rammerne for udviklingen af vores skove, der er den mest populære ramme om danskernes friluftsliv.

"Det er godt nok svært at se, hvordan vi skal nå det mål, vi har sat, om at fordoble Danmarks skovareal, hvis de nødvendige midler alligevel ikke prioriteres til det. Der skal følge offentlige kroner med til skovrejsning, hvis vi skal nå målet og få den fulde rekreative værdi med i købet til glæde for alle danskere” siger Lars Mortensen.

Skove tæt på byerne er et must

Gevinsterne ved skovrejsning er til at få øje på, især i byer og tætbefolkede områder, hvor offentlig adgang til ny skov giver en samfundsøkonomisk gevinst i form af øgede rekreative værdier. Det viser en opgørelse fra De Økonomiske Råd. 

Friluftsrådet peger desuden på undersøgelser der viser, at flere mennesker kommer ud i naturen, jo tættere de bor på den. Personer, som bor under 1 km fra nærmeste skov, besøger den ca. 3,5 gange så mange besøg som dem, der har 3-5 km til nærmeste skov. Set i det lys giver flere skove i tætbefolkede områder den største gevinst:

"Det skal ikke være sådan, at man skal køre i bil en halv time ud til nærmeste skov. Det er på ingen måder bæredygtigt og det betyder også, at vi ikke bruger naturen i hverdagen. Den skal ligge lige udenfor hoveddøren. Mere skov i nærheden af byer og andre tætbefolkede områder kan netop skabe de rammer der gør, at flest mulig mennesker kommer ud og er aktive i naturen. Bynære skove er et must!” siger Lars Mortensen.

Han bemærker, at flere bynære skove også vil bidrage til at afbøde publikumspresset i de eksisterende skove, men at skov også er en langsigtet proces: 

"Hvis vi skal sikre skov til de kommende generationer er det nu, vi skal prioritere det. Det er faktisk både økonomisk og miljømæssigt uforsvarligt at lade være" siger Lars Mortensen.

På biledet ses to tresheltrer i skoven
Regeringen har med finanslovsforslaget øremærket i alt 200 millioner til naturindsatser de næste fire år. Friluftsrådet glæder sig over, der endelig er fokus på naturen og håber, at pengene kommer til at gavne både naturen og folks muligheder for at komme ud og opleve den.  
Fakta om skovareal

Skov udgjorde i 1990 ca. 11 pct. af Danmarks areal, og målsætningen om fordobling svarer dermed til, at skovlandskaber i ca. 2090 skal udgøre 20-25 pct. af landarealet.