Nyhed

Det kan du lave i efterårsferien

Efterårsgåtur

Modelfoto: Colourbox.com

Lommelygtetur i natten, vandretur i Danske Naturparker eller sheltertur i det fri. Efterårsferien er snart over os, og det er en perfekt mulighed for at få nemme, billige og CO2-venlige oplevelser i naturen. Friluftsrådet guider til gode oplevelser i det fri.

Danmarks natur er magisk om efteråret, og du behøver ikke at rejse langt væk for at få gode oplevelser i naturen. Måske er 'staycation' den helt rigtige ferieform for dig? Mulighederne er mange. Vi guider dig til en ferie fyldt med frisk luft. 

Tag på sheltertur og kom væk fra hverdagens hast og jag
En sheltertur er en nem og billig måde at komme ud i naturen og væk fra hverdagen. I får ro, frisk luft og socialt samvær på en helt anden måde, end I måske er vant til. 
Det kræver ikke meget andet end liggeunderlag, sovepose, en lommelygte og godt med varmt tøj. Mørket påvirker vores sanser, og et kendt sted vil pludselig opleves på ny, så måske er I heldige at møde et af nattens dyr. 

Missing indholdselement.

Shelterture er populære, viser ny rapport fra Syddansk Universitet. På hjemmesiden www.udinaturen.dk og appen Shelter kan du finde overnatningsmuligheder i det fri i hele Danmark.

Tag ud og mærk naturen i de danske naturparker
Danmark har ti naturparker, som byder på mange dejlige oplevelser. Find din nærmeste naturpark her: 

Par kigger på fugle i Naturpark Åmosen
Danske Naturparker er et kvalitetsmærke, der sikrer dig de bedste oplevelser i naturen. Find en naturpark i nærheden af dig og få inspiration til gode oplevelser i Danmarks skønne natur.

Enkelte Naturparker har særlige efterårsferieprogrammer, spækket med aktiviteter. 

Naturpark Vesterhavet
Naturpark Vesterhavet byder på tonsvis af oplevelser hele ugen, når de åbner dørene for deres naturparkuge. Hver dag er der et hav af aktiviteter fra kl. 10.00 til 16.00. Du kan komme på snitteværksted, tusmørkevandring, opleve naturparken til hest, Se Nymindegab Museum i mørke eller tage på Naturudstilling i Blochsgård. Se det fulde program her

Naturpark Amager
Naturpark Amager inviterer børn i alle aldre til "Dyst med dyrene" - hjælp naturvejlederne med at undersøge naturparkens dyr. Der bliver også presset æblesaft og lavet vilde kastaniedyr. Det hele foregår hver dag fra kl. 10.00- 17.00.

Naturpark Lillebælt

barnehånd med blåbær

Naturpark Lillebælt og Naturcenter Hindsgavl inviterer til en hyggelig efterårsdag med temaet "Smag på Lillebælt". Se programmet her. 

Brug naturen som spisekammer

Skovbunden vrimler med svampe og mange frugttræer og buske bugner stadig af moden frugt, der bare venter på at blive plukket, presset, henkogt eller syltet. Mange steder i landet, især på Fyn er der nøddehegn, hvor nødderne kan plukkes - eller bruges til en rigtig efterårsspise: hasselnøddecreme. 

vildmad.dk og appen vild mad, kan du få inspiration til at spise naturen. 

svampe i kurv i skoven
Efteråret er kendt som svampetid. Men hvor finder du bedst svampe? Og hvordan sikrer du dig, at du kun har de spiselige med hjem? Vi guider dig til en succesfuld svampejagt.

Tag på vandretur

Vandrestier med oplevelser undervejs er en af de mange gratis glæder, der findes i naturen og der er tusindvis af sti-kilometer i Danmark. Vandreture giver et nærvær, som vi ikke altid har tid til i hverdagen, og du får en helt anden ro til at snakke med andre, når du bevæger dig. Eller måske skal det være en tur helt alene? 

Vi anbefaler Kløverstierne, hvor der er ruter af forskellig længde og oplevelser og fortællinger om det, man møder undervejs.

Kløversti i Hirtshals
Tag på tur i dit lokalområde - eller på oplevelse et nyt sted. Friluftsrådet har skabt Kløverstier over hele Danmark, hvor du fra ét udgangspunkt kan gå, løbe eller cykle en tur på fire forskellige distancer fra cirka 2-12 km. Kløverstierne findes 72 steder i landet - find din tur her.

Tag til stranden og mærk suset

Vind i håret hører efteråret til. Tag ud og mærk suset langs kysterne, slå smut med sten, flyv med drage eller tag en af årets sidste dukkerter.

Langs kysterne kan du også gå på ravjagt med dine børn. I princippet findes der rav langs alle danske kyster, men der hvor det blæser mest og brændingen er voldsomst, er chancerne dog størst. Der er gode chancer langs den jyske vestkyst, men også langs Kattegats og Østersøens kyster er der gode muligheder.

Tag din telefon med ud i naturen

Det er rart at lægge telefonen langt væk, når du er i naturen, men nogle gange kan det faktisk godt være nyttigt at have telefonen med. Vi har lavet en guide til nyttige apps, du kan tage med ud. 

Børn i telt i naturen
Madlavning, skattejagt, overnatning - der er masser af nyttige apps på markedet, som kan gøre din tur ud i naturen lidt sjovere eller lettere. Friluftsrådet guider her til ti gode apps til din friluftstur.

God tur ud i det fri!