Nyhed

Vilda på fire år: ”Det har bare været den bedste dag, mor”

Nat i Naturen i Naturpark Amager
Natten mellem den 2. og 3. september inviterede 130 arrangementer i hele landet til oplevelser i naturen efter mørkets frembrud. I Naturpark Amager samledes 65 børn og voksne til overnatning i naturen med bålmad, natteløb og mange andre aktiviteter.
Jes Aagaard parterer en buk til Nat i Naturen i Naturpark Amager
Naturvejleder Jes Aagaard viser en flok børn og deres voksne, hvordan man parterer en buk.

”Det er mig, der har skudt den.”

Jes Aagaard, der er biolog, naturvejleder i Naturstyrelsen og medlem af Det Dyreetiske Råd, fortæller en flok børn og voksne om jagten på den buk, der hænger i et stativ af træpæle foran ham og som han er ved at flå skindet af. Når bukken er parteret, skal den steges over bål, ligesom alt andet mad der denne aften tilberedes af frivillige naturparkguider ved bålpladsen Viben i Pinseskoven i Naturpark Amager.

Det er den 2. september, og vi er til Nat i Naturen, hvor Naturstyrelsen i samarbejde med Friluftsrådet København, DGI Storkøbenhavn, projektet Naturpark for alle samt foreningerne Tårnby Outdoor og Amager Pilefletter har inviteret 65 børn og voksne ud for at opleve naturen efter mørkets frembrud.

Skovhoteller for naturuvante

I alt afholdes der denne nat 130 arrangementer rundt om i hele landet. Men der er noget særligt over det, der foregår i Pinseskoven, fortæller Jes Aagaard. Her afprøver man nemlig såkaldte skovhoteller i samarbejde med initiativet Nat i Naturen, som har til formål at få flere og særligt børn til at opleve nattens natur. Undersøgelser viser nemlig, at to tredjedele af børn i Danmark aldrig har prøvet at sove ude og mange mangler naturoplevelser som at se stjernehimlen eller tænde bål.

Maden tilberedes over bål af frivillige naturparkguider.
Maden tilberedes over bål af frivillige naturparkguider.

”Ved at gøre det så let som muligt vil vi gerne få flere naturuvante familier til at deltage og opleve alt det, naturen har at byde på om natten”, siger Jes Aagaard.

Det har således været muligt at booke soveplads i to store lavvutelte eller i hængekøjer, som naturparkguiderne hjælper med at sætte op, forklarer Jes Aagaard. Også bålmaden, der udover rådyr består af bl.a. rodfrugter, lakseside og flade brød, som tilberedes over den åbne ild i små pander med lange skaft, er en del af den pakkeløsning.

”Vi har haft komplet udsolgt på maden, og vi har også fået en del bookinger af både teltpladser og hængekøjer. Så vi er lykkedes med at fået fat i en del, der ikke plejer at komme ud”, siger Jes Aagaard og tilføjer, at man også kan tage sit eget telt med og at alle selvfølgelig er velkomne, uanset om man er vandt til at komme ud eller ej.

Fra all-inclusive til Nat i Naturen

Line Gummesen fra Amager, der til daglig er it-projektkoordinator, og hendes datter Vilda på fire år betegner sig selv som naturuvante.

Line Gummesen og datteren Vilda på fire år
”Heldigvis er Vilda lige så begejstret for naturen som mig”, siger Line Gummesen, der sammen med sin datter Vilda på fire år er ude at telte i naturen for kun anden gang.

”Udover at vi har haft en prøverunde i mine forældres have, har vi kun teltet én gang før, og det var her i sommers”, siger Line Gummesen, der heller ikke har været ude at sove i naturen som barn.

Line Gummesen har også haft fokus på, at det skal være nemt at overnatte i naturen, selvom hun ikke har booket plads i et af lavvuteltene.

”Vores telt er et pop-up-telt, som nærmest sætter sig selv op”, forklarer hun, mens hun lægger liggeunderlag og soveposer i teltet.

Men hvad får en naturuvant familie til pludselig at købe et telt og begynde at sove ude, fristes man til at spørge.

Mange børn har aldrig oplevet nattens natur

Undersøgelser, som YouGov har lavet for Friluftsrådet, viser, at to tredjedele af danske børn ikke har prøvet at overnatte i naturen, at 41% af de 2-15-årige ikke har været ude i mørke og se på stjernehimmelen, og at 38% af børnene ikke har været med til at tænde et bål/lave mad over bål i naturen.

”Vi har været en del på all-inclusive charterrejser. Men pludselig gik det op for mig, hvor træge Vilda og jeg blev af, at alting bare blev serveret. Så nu skulle vi prøve noget mere aktivt”, siger Line Gummesen, der kan mærke, hun bliver glad af at komme ud.

”Heldigvis er Vilda lige så begejstret for naturen som mig”, tilføjer hun.

Fedt at opleve fællesskabet

En anden familie, der har indfundet sig på teltpladsen med egene telte, er Sidsel og Nicolai Honoré og deres to døtre, Paulina på fem og Hannah på otte år. Til dagligt bor familien på Frederiksberg.

Nicolai og Sidsel Honoré har taget egne telte med, som de sætter op sammen med børnene.
Nicolai og Sidsel Honoré har taget egne telte med, som de sætter op sammen med børnene. Hunden Mester har også fået lov at komme med.

Mens pigerne har gået i skovbørnehave og har været ude at telte med deres far en del gange, har Sidsel Honoré, der arbejder som chef for produkter i en arkitekt- og ingeniørvirksomhed, ikke for alvor været ude at telte siden hun selv var spejder som barn.

”Det er fedt at opleve fællesskabet, der helt naturligt opstår, når vi sådan samles rundt om et bål og mørket falder på”, siger Sidsel Honoré og forklarer, at hun og Nicolai, der er gymnasielærer, har fokus på, at deres børn skal opleve naturen, f.eks. på skovture eller på familiens båd.

Martin Machado repræsenter Friluftsrådet København til Nat i Naturen i Naturpark Amager
"I Friluftsrådet arbejder vi for, at alle kan komme ud og opleve naturen", siger Martin Machado, der er formand for Friluftsrådet København.

”Vi bor selv inde i byen, og det er vigtigt for os at komme ud sammen med børnene. Så for os er det skønt med et initiativ som Nat i Naturen, hvor børnene får mulighed for at opleve naturen på en ny måde”, siger Sidsel Honoré, mens Nicolai og børnene er på vej på natteløb for at opleve flagermus sammen med en naturvejleder.

Flere skal få øjnene på for den lokale natur

”Det er netop byfamilierne, vi gerne vil have fat i med et arrangement som dette”, forklarer Martin Machado, der er formand for Friluftsrådet København, og selv har sat et lavvutelt op ved bålpladsen.

Friluftsrådet vil i det hele tager gerne have, at flere skal komme ud og opleve naturen, forklarer han. Og det er særligt den lokale natur, flere skal få øjnene op for.

Maden bliver tilberedt over åben ild.
Mens mørket sænker sig over bålpladsen Viben, begynder de første at tilberede bålpandekager over den åbne ild i små pander med lange skaft.

”Vi vil præsentere københavnerne for den lokale natur, som de ikke oplever til daglig. Her præsenterer vi så en bålplads i skoven, hvor der også på andre tidspunkter af året er mulighed for at slå telt op, sove i hængekøje eller i shelter”, siger Martin Machado, mens han slår ud med armene hen over pladsen, der nu er indhyllet i mørke, på nær enkelte lyskegler fra lomme- og pandelygter og skæret fra bålet, hvor der er godt gang i tilberedningen af desserten: Bålpandekager. 

Lidt senere på aftenen, mens de sidste er på vej tilbage fra natteløbet og gør sig klar til at krybe ind i deres soveposer, rejser der sig en næsten fuld måne over træerne.

Fuldført mission

Nat i Naturen i Naturpark Amager
Da de sidste børn er blevet lagt, sænker roen sig over bålpladsen.

Næste morgen vækkes børn og voksne af vrinsken og tramp af hove rundt om teltene. Og da teltdugene en efter en slås til side, er det til især børnenes store begejstring til et syn af omkring ti heste og et enkelt æsel, der har forvildet sig ud af deres indhegning.

”Det er bare ekstra idyllisk med heste”, lyder det fra Line Gummesen, som netop er kravlet ud af teltet, mens datteren Vilda allerede er i gang med at løbe rundt om de store, rolige dyr sammen med en flok andre børn.

Arrangementet har været en stor succes for den lille naturuvante familie, fortæller Line Gummesen. De skal helt sikkert være med til Nat i Naturen igen til næste år, og indtil da skal de mere ud på egen hånd.

En hest til Nat i Naturen i Naturpark Amager
Om morgenen bliver de overnattende vækket af en flok heste, der er sluppet ud af deres fold, til stor begejstring for især børnene.

”Vilda elsker at være oppe længe og være sammen med andre børn. Det har hun fået lov til her, hvor hun har leget og lavet bål til langt ude på natten. Hun bliver sikkert spejder en dag”, siger hun.  

”Det har bare været den bedste dag, mor”, nærmest råber Vilda, der for en stund har forladt hestene og er kommet over til sin mor.

”Så har jeg jo fuldført missionen”, siger Line Gummesen, mens et smil breder sig på hendes læber.

 

Nat i Naturen i Naturpark Amager
Nat i Naturen i Naturpark Amager har budt på hyggeligt samvær og en række aktiviteter for børn og voksne, som bl.a. snobrødsbagning, sang, båleventyr og nattevandring på jagt efter flagermus.
Nat i Naturen

Nat i Naturen er et nyt initiativ, der inviterer alle i Danmark til at opleve naturen om natten og udfordrer dem, der har lyst til at prøve at sove udenfor. Nat i Naturen er et partnerskab mellem Naturstyrelsen, Danmarks Naturfredningsforening, Det Danske Spejderkorps, Ungdomsringen og Friluftsrådet. Kampagnen støttes af Spar Nord Fonden. Læs mere på www.natinaturen.dk

Kontakt
Merlin Christophersen
Kommunikationskonsulent
24 63 76 41