Pressemeddelelse

Udforsk den danske natur med det nye Naturparkpas

Naturparkpas stempel Naturpark Mølleåen
Danske Naturparker lancerer i dag Naturparkpasset, der præsenterer de 14 danske naturparker og pilotnaturparker og opfordrer danskerne til at komme ud i naturen og opleve Danmarks mange muligheder for friluftsliv. Naturparkpasset er en oplagt mulighed for at komme ud rundt i naturen og få nye oplevelser inden for Danmarks grænser, lyder det fra Friluftsrådet.

Overnatning i shelter med morgenmad over bål, kanoture på strømmende åer, vandreture for små og store ben i bakkede landskaber og krible krable-eventyr og krabbefiskeri med net og lup ved badebroerne. Det bliver sommerferie herhjemme for langt de fleste i år. Og for rigtig mange danskere skal ferien bruges på at udforske den danske natur og de mange spændende muligheder for friluftsoplevelser som vores eget land byder på. Med Naturparkpasset, der netop er blevet udgivet af Danske Naturparker, får du inspiration til at komme ud i den danske natur og besøge de mange forskelligartede landskaber og prøve kræfter med de utallige muligheder for friluftsliv, der findes. Samtidig er Naturparkpasset en oplagt måde at gøre udflugterne rundt i Danmark lidt sjovere ved at samle på de forskellige stempler, man kan få i passet ved hver ny naturpark, man besøger.

”Vi har i år allerede oplevet en stor interesse blandt danskerne for at komme ud i naturen, og med Naturparkpasset bliver der endnu mere inspiration til at opleve noget af al den varierede natur, der er i Danmark. Forhåbentlig kan der gå sport i at samle stempler fra så mange naturparker som muligt sammen med sin familie”, fortæller Niels-Christian Levin Hanen, formand i Friluftsrådet, som står bag mærkningsordningen Danske Naturparker.

Naturparkpasset kan anskaffes gratis i besøgs- og naturcentre i de enkelte naturparker samt i turistkontorer i nærheden af naturparkerne. Kontakt den lokale naturpark for detaljer. Naturparkpasset stemples ved et af stempelposterne rundt omkring i hver naturpark.

Et pas der giver adgang til nye naturoplevelser

Fakta om Danske Naturparker
  • Danske Naturparker er Friluftsrådets mærkningsordning for større sammenhængende naturområder af regional eller national betydning. 
  • For at blive optaget som naturpark er der 10 kriterier, der skal opfyldes. Blandt andet skal minimum 50 procent af naturparkens areal være beskyttet natur, naturen i naturparken skal formidles, blandt andet gennem naturvejledning, og naturparken skal være forankret lokalt gennem inddragelse af borgere og lodsejere. 
  • Frivillighed og inddragelse er bærende elementer for Danske Naturparker, og udvikling af naturparkerne skal ske nedefra. Det betyder, at alle lodsejere, foreninger, borgere og andre interessenter involveret i en naturpark inddrages i beslutninger om naturparken og selv bestemmer, hvilke projekter og tiltag de vil deltage i.

Danske Naturparker er støttet af Nordea-fonden. Læs mere om Naturparkpasset og Danske Naturparker på: www.danskenaturparker.dk

I de 14 danske naturparker og pilotnaturparker får du natur- og friluftsoplevelser ud over det sædvanlige. Oplev for eksempel klitter og hedelandskab mod vest, se marsvin hoppe i Lillebælts blå bølger, udforsk de gamle skove og kulturminderne omkring de sjællandske søer og fjorde eller tag så langt mod øst du kan komme, til Christiansø, og mærk middelhavsstemningen på de solrige skær. Danske Naturparker er en mærkningsordning under Friluftsrådet, og en dansk naturpark er et sammenhængende landskab med naturområder, der er karakteristiske for egnen. I de danske naturparker er der fokus på naturformidling og friluftsliv, og der er rig mulighed for at opleve de smukke landskaber, den alsidige natur og dyrelivet og de mange gode historier, som hver naturpark gemmer på, på helt tæt hold.

”Med Naturparkpasset i hånden er det bare om at komme ud i naturen og udforske de spændende og nye oplevelser og indtryk, som findes lige her i Danmark”, siger Niels-Christian Levin Hansen.

Læs mere om Naturparkpasset her.