Nyhed

Stor interesse for fremtidens stier og ruter

Skovvej i skov om efteråret
Flere stier, bedre stier og en solid organisering og koordinering af rekreative stier. Det var ønskerne, da Friluftsrådet samlede en række af friluftslivets aktører til en workshop om udvikling af fremtidens rekreative stier og ruter.

Der er behov for flere rekreative stier og ruter, der er bedre og mere sammenhængende og som er koordineret på tværs af myndigheder og brugergrupper. Det var der stor enighed om blandt repræsentanterne fra kommunerne,  ministerier og frilufts- og lodsejerorganisationer, som Friluftsrådet havde samlet til en workshop, for at blive klogere på og udvikle fremtidens stier og ruter. Workshoppen blev faciliteret af Bark Rådgivning og Københavns Universitet, der, med tilskud fra Udlodningsmidler til Friluftsliv, er i gang med en større undersøgelse af mulighederne for at forbedre stier og ruter til friluftsliv. Resultaterne vil indgå i en samlet rapport om udfordringer, muligheder, løsninger i forhold til rekreativ infrastruktur i Danmark. 

En af de udfordringer, der blev peget på, er, at der mangler sammenhængende stisystemer og ruter. Bedst går det med cykelruter, hvorimod der er langt mellem stier og ruter til ridende.

Mangler national organisering

En anden af de udfordringer, der blev drøftet var desuden, at der ikke findes en fælles national aktør på sti- og ruteområdet. Det er spredt ud i kommunerne og på forskellige forvaltninger, fortæller chefkonsulent i Friluftsrådet Jakob Simonsen, der deltog i workshoppen:

”Ansvaret for stier og ruter ligger langt hen ad vejen hos kommunerne, og her er der ikke ét naturligt ophæng for at udvikle, planlægge og formidle stier og ruter til borgere og turister. Det kan både være kultur- og fritidsforvaltningen, natur-, miljø- og teknikforvaltningen eller helt andre aktører. Der var enighed om, at der var behov for overblik, samling og koordination af stierne” siger Jakob Simonsen.

Fra politisk side er der også fra flere partiers side en opmærksomhed på, at der er behov for national sammenhæng i rekreative stier og ruter. Socialdemokratiets ordfører Christian Rabjerg Madsen har for eksempel været ude med et ønske om en app, der samler og formidler alle de store nationale vandre- og cykelruter med stort turistpotentiale.

Rapporten forventes af udkomme i foråret 2019.

Hærvejen
Friluftsrådet vil afdække mulighederne for at forbedre stier og ruter til friluftsliv. Derfor sender organisationen en undersøgelse, som skal kortlægge feltet, i udbud.