Pressemeddelelse

Sommerpakke giver et boost til friluftsliv for alle

Lea Wermelin, Mette Gjerskov, Niels-Christian Levin Hansen i skoven
Miljøminister Lea Wermelin løftede idag sløret for en sommerpakke med 19,2 millioner kroner til danskernes friluftsliv. Der er penge til flere faciliteter i statens naturområder, naturformidling, digitale guider og naturtilbud for dem, der skal have en hånd ud i naturen. Friluftsrådets formand glæder sig over pakken, som han kalder et efterspurgt boost til sommerens friluftsliv.

Regeringen Radikale Venstre, SF, Enhedslisten og Alternativet har afsat 19,2 mio. kr. til indsatser, der skal sikre gode oplevelser i den danske natur. 

Sommerpakke-millioner til friluftslivet
  • Flere faciliteter, som stier, bænke, toiletter mm. samt primitive overnatningspladser 
  • udinaturen.dk styrkes og markedsføres
  • Nye digitale guider til flere og mindre kendte af de statslige naturområder
  • Særlig formidling af de 32 områder, som udlægges til urørt skov
  • Indsatser rettet mod beboere på landets krisecentre og tilbud i naturen målrettet psykisk sårbare grupper
  • Formidling af tilgængelighed og handicapvenlige faciliteter.
  • I samarbejde med det blå forenings Danmark og Blå Flag centrene udvikles der initiativer, der kan inspirere til at komme på vandet.
  • Der etableres grejbanker med mulighed for at låne lystfiskerudstyr, under hensyntagen til bæredygtigt fiskeri sammen med Danmarks Sportsfiskerforbund.

Sommerpakken er i følge Friluftsrådet en gave til alle danskeres muligheder for at komme ud i naturen, og formanden var begejstret over de forbedrede muligheder for friluftsliv, da han mødtes med miljømonister Lea Wermelin og miljøordfører for Socialdemokratiet, Mette Gjerskov i Ganløse ved Farum i dag: 

"Vi ved, at mange mennesker søger inspiration til aktiviteter i naturen eller til at tage på tur i vores fælles natur. Nogen skal også have et kærligt puf eller en hjælpende hånd for at komme ud i naturen og andre igen har brug særlige faciliteter, der er særligt nemt tilgængelige. Det er godt set af partierne bag sommerpakken at sikre, at alle  kan få del i glæden over vores natur, så naturen kan blive en folkesag" siger Niels-Christian Levin Hansen, formand i Friluftsrådet.  Han understreger, hvor vigtigt det er at skabe gode rammer for at opleve naturen for at sikre folkelig opbakning til naturindsatserne.   

"Vi står over for en sommer, som mange af os vil bruge herhjemme, og mange danskere har under corona-krisen fået øjnene op for vores vidunderlige natur. Derfor sætter vi nu ekstra spot på de mange gode sommeraktiviteter, der venter lige uden for døren, og på de oversete naturperler i vores fælles natur. Jeg håber, at indsatserne kan åbne naturen op for flere, og med sommer-pakken laver vi en særlig indsats for eksempelvis familier på krisecentre og mennesker med handicap, så alle kan få glæde af naturen. Og har man allerede fået smag for at lave mad over bål eller studere livet i skovbunden, vil jeg også opfordre til, at man opsøger nye steder, man ikke har været før, siger miljøminister Lea Wermelin. 

Inden udgangen af sommerferien forventer Naturstyrelsen bl.a. at have opgraderet over 200 km vandrestier og veje i de statslige naturområder, oprettet over 80 nye primitive overnatningspladser, indrettet godt 70 nye bålpladser og opsat midlertidige toiletter knap 30 steder. Derudover bliver der sat borde og bænke op mange steder, ligesom skiltningen bliver forbedret.

Bænk skrues sammen i skoven
Lea Wermelin, Mette Gjerskov og Niels-Christian Levin Hansen skruede en bænk sammen med udsigt over et unikt naturområde i Ganløse Ore, hvor der blandt andet skal udlægges et areal til urørt skov.
snakkende på bænk i skoven
Tid til en snak i skyggen og til at glæde sig over bedre muligheder for danskernes friluftsliv i sommeren.