Pressemeddelelse

Kærlighed til naturen kan stoppe tabet af biodiversitet

Billede af træ i en efterårsskov hvor en person krammer træet
Befolkningens kærlighed til naturen er en forudsætning for en rig og mangfoldig natur, hvor dyr og planter trives. Derfor er det folkelige engagement i natur- og biodiversitetsspørgsmålet et vigtigt element, når statsminister Mette Frederiksen i dag inviterer til møde på Marienborg for at drøfte en kommende natur- og biodiversitetspakke.

Når Friluftsrådets formand i dag møder Mette Frederiksen på Marienborg er det med budskaber om kærlighed til naturen i ærmet. For hvis vi skal løse biodiversitetskrisen og stoppe den katastrofale tilbagegang af arter, så er det ikke nok, at eksperter og politikere har opmærksomhed på problemet. Alle danskere have viden om naturen og et tæt forhold til vores natur, og alle skal bidrage til at passe godt på den.

”Det er jo sådan, at man passer godt på det, man elsker. Derfor skal flere danskere elske naturen og det er et vigtigt del af naturpolitikken. De skal elske at bruge naturen og jo flere vi får ud i naturen, jo flere vil også sætte pris på den og få lyst til at passe på den. Derfor er det folkelige engagement i natur- og biodiversitetsspørgsmålet en vigtig del af indsatsen for at stoppe tilbagegangen af arter” siger Friluftsrådets formand Niels-Christian Levin Hansen.

Et paradigmeskifte i naturpolitikken kræver et paradigmeskifte i vores alle sammens forhold og tilhørsforhold til naturen. Vi ved, at det at komme ud og opleve naturen er en forudsætning for at få et forhold til den og få lyst til at passe på den. Derfor skal natur- og biodiversitetspakken være i øjenhøjde med befolkningen og indeholde mål for danskernes brug af naturen, og samtidig give nye muligheder for at komme ud og opleve den.
 
Niels-Christian Levin Hansen

Nationale mål for større kærlighed

Derfor opfordrer Friluftsrådet til, at der som et led i arbejdet med natur- og biodiversitetspakke sættes nationale mål for at flere kommer ud i naturen og at vores viden om naturen styrkes. Det kan for eksempel være et mål at fordoble antallet af danskere, der kommer ud i naturen dagligt. 

”Den bedste måde at få et forhold til naturen på er at komme derud og få storslåede og nærværende oplevelser. Vi skal ud og mærke naturen på vores egen krop og føle os små og ydmyge som en del af den store sammenhæng. Så kommer vi til at holde af naturen. Derfor skal det også være nemmere at komme ud i naturen og dyrke forskellige former for friluftsaktiviteter, og naturen skal formidles i øjenhøjde” siger Niels-Christian Levin Hansen, der roser statsminister Mette Frederiksen for at tage naturen og de truede arter alvorligt ved at kalde parterne til samarbejde om løsninger.

Friluftsrådets budskab på mødet: Danskernes brug af naturen er en del af løsningen.

  • Naturen er grundlaget for friluftslivet i Danmark og Friluftsrådet bakker op om mere og bedre natur: naturen skal have mere plads, der er behov for en vildere natur, mere urørt skov, bedre sammenhæng i naturområder og naturzoner til gavn for både biodiversitet og befolkningens naturoplevelser. 
  • Biodiversitetskrisen er alvorlig og det er kræver kontinuitet i naturpolitikken på lang sigt. Naturen har ikke meget glæde af en indsats i fire år. Derfor er bred folkelig opbakning nødvendig for en ambitiøs politisk indsats. Natur og biodiversitet skal være en folkesag. 
  • Danskerne kommer for lidt i naturen og ved for lidt om den. Kun hver tredje har hørt om biodiversitet og ved, hvad det betyder. Børn bruger naturen mindre og har mindre kendskab til naturen fra generation til generation.
  • Vi kan vende udviklingen ved at tænke mulighederne for at bruge og opleve naturen med i naturindsatserne. Når vi kommer ud i naturen, lærer vi naturen og dens mangfoldighed at kende. De personlige oplevelser skaber en stærk tilknytning til naturen og lyst til at passe på den. 
  • Der skal være klare målsætninger for naturen i natur- og biodiversitetspakken, men også for danskernes brug af naturen og viden om naturen. Det er nødvendigt at flere kommer ud og oplever glæden ved naturen og får værdien af den formidlet bedre. 
  • Friluftsrådet stiller sig gerne i spidsen for at skabe folkeligt engagement i natur og aktiverer medlemsorganisationerne i indsatsen, så vi får en natur- og biodiversitetspakken der er i øjenhøjde med danskerne. 
Pige finder rørhat i birkeskov
Kontakt
Torbjørn Eriksen
Vicedirektør
21 94 16 66