Pressemeddelelse

Gode vilkår for friluftsliv styrker bæredygtig turisme

Cykler i Naturpark Nissum Fjord
Erhvervsminister Simon Kollerup vil samarbejde bredt om fokus på bæredygtig turisme. Det glæder Friluftsrådet, som understreger, at gode vilkår for friluftsliv er et vigtigt grundlag for de grønne turister. Der er blandt andet stort behov for et nationalt net af naturnære stier til vandreture, cykelture og andre friluftsaktiviteter, lyder det fra Rådet.

Erhvervsminister Simon Kollerup vil sætte bæredygtig turisme højere på den politiske dagsorden. Sådan lyder en ny udmelding efter, at en ny analyse fra VisitDenmark kaster lys over potentialet for bæredygtig turisme i Danmark. 

Bæredygtig turisme forbindes dels med at benytte mindre CO2-belastende rejseformer, men også ved at dyrke bæredytige aktiviteter som vandring og cykling under ferien. Analysen fra VisitDenmark viser, at det i dag er mellem 20 og 40 procent af de adspurgte udenlandske turister, der forventer at miljøvenlige og bæredygtige hensyn for fremtidige rejsevalg.

Behov for nationalt net af stier og ruter

I Friluftsrådet glæder man sig over Erhvervsministeriets fokus på bæredygtig turisme, for der er stort potentiale i at udvikle muligheder for at vandre, cykle eller dyrke andre friluftsaktiviteter i Danmark. 

Friluftsrådets forslag til at styrke bæredygtig turisme
  1. Et net af naturnære stier og ruter over hele landet, som samler og forbinder eksisterende stier.
  2. Kvalitetsstandard, som stierne etableres efter og som sikrer høj oplevelsesværdi.
  3. Digital platform som skaber et nemt overblik over stier, ruter og naturoplevelser.

Konkret ønsker Friluftsrådet at skabe et nationalt net af naturnære stier til vandrere, cyklister og ryttere som formidles på en samlet digital platform, så det bliver nemt og overskueligt for både turister og lokalbefolkning at se, hvilke muligheder der er for at komme ud i naturen.

”Det skal være nemt at planlægge sin tur og se hvilke muligheder der er, både for lokale og for turister. Hvis vi skal have flere til at tage ud i naturen, så skal det være let og ligetil for alle," siger Niels-Christian Levin Hansen.

Stier kommer også danskere til gode

Et væsentligt argument for forbedre mulighederne for at vandre, cykle og dyrke andre former for friluftsaktiviteter er, at det også vil komme lokalbefolkningen og danske turister til gode at skabe bedre adgang til naturen.

Udenlandske kyst- og naturturisters top 3 ferieaktiviteter
  • 70 procent går ture
  • 67 procent er på stranden eller går ture langs havet
  • 33 procent tager på vandretur i naturen
VisitDenmark (2018), Kyst- og naturturister i Danmark

Friluftsrådet er derfor glade for, at erhvervsminister Simon Kollerup også lægger vægt på, at bæredygtig turisme har en række positive effekter for de lokale.

”Turisme skaber omsætning og jobs i hele landet, og turisterne er med til at skabe en efterspørgsel, der også kommer de lokale til gavn. Det er for eksempel i form af kulturtilbud, bedre adgang til naturen og gode madoplevelser,” siger erhvervsminister Simon Kollerup i en pressemeddelelse.

En analyse fra Dansk Kyst- og Naturturisme og VisitDenmark fra 2019 viser, at danskernes mest populære feriemål er Danmark, og at 6 ud af 10 danskere mener, at Danmark er den mest attraktive destination til kyst- og naturferier.

Danmark er bagefter

Friluftsrådet peger på, at Danmark halter bagefter i forhold til lande som Tyskland, Holland, Schweiz, England og Irland. Det viser en rapport om internationale erfaringer med stier og ruter til friluftsliv lavet af BARK Rådgivning i 2019. 

Samtidig peger en tidligere analyse fra VisitDenmark om kyst- og naturturisme i Danmark, at såvel udenlandske som danske turister i høj grad efterspørger muligheder for friluftsoplevelser som for eksempel gå- og vandreture i naturen.

Sti langs kysten i Nordsjælland
Der er stort behov for et sammenhængende sti- og rutenet i Danmark, en ensartet platform der kan skabe overblik og faste standarder. Sådan lød det fra fem organisation på Naturmødet i Hirtshals, da Friluftsrådet præsenterede en ny rapport om fremtidens stier og ruter.
vandretur på sti
Ny rapport anbefaler, at rekreative stier og ruter koordineres på nationalt plan. Der er både behov for at skabe fælles kvalitetsstandarder for stier og ruter, og for at samle formidlingen, så det er nemt for vandrere, cyklister, ryttere og andre friluftsbrugere at få overblik over mulighederne i naturen.