Pressemeddelelse

Pløresund - en saga blot?

Amager Strandpark
Friluftsrådet København udtaler sine bekymringer vedrørende spildevandsudledning i Øresund.

Landet over er engagerede borgere, foreninger og frivillige i denne tid sammen med lokale kommunale myndigheder i gang med, i de af Miljø- & Fødevareministeriet nedsatte lokale Vandråd, at rådgive om prioritering af indsatser for at forbedre vandmiljøet, herunder også det kystnære vandmiljø.

Nu konfronteres Friluftsrådets medlemsorganisationer og medlemmer i hovedstadsregionen så med en sag om udledning af 290.000 m3 urenset spildevand til Øresund. Den aktuelle sag beskrives som ifølge gældende  lovgivning ikke at skulle behandles politisk men alene er en forvaltningsafgørelse - hvor oven i købet et afslag om lov til udledning ikke er muligt ?

Det vækker forundring, at en så omfattende udledning af urenset spildevand kan slippe igennem systemet uden i det mindste at afføde en screening om behov for en VVM-udredning. Miljøvurderingslovens § 15 er i sagens natur upræcis, alene qua lovens navn, og betyder, at der foretages en forvaltningsmæssig vurdering, og i denne sag, åbenbart uden politisk bevågenhed.

At byggemodne Svanemølleholmen er årsagen, men primært at byggemodne til nye firmadomiciler, må være begrundet i store samfundsøkonomiske og infrastrukturelle fordele for almenvellet, hvis det skal retfærdiggøre udledning til Øresund af 290.000 m3 urenset spildevand.

I sidste instans kan vi blive nødt til at se på, om byggeriet i Nordhavn kræver justeringer,
så det ikke skaber samme problemer for spildevandsledningen
Teknik- & miljøborgmester i Københavns Kommune, Ninna Hedeager Olsen(EL). Citat fra TV-Lorry.dk


Ifølge HOFORs eget udsagn er udledningen ”en dråbe i havet” og medfører ingen varige skader på havmiljøets flora og fauna eller sundhedsmæssige risici for erhvervs- og lystsejlads, fritidslivet på og i vandet. Positive vandkvalitetsmålinger kan måske bringe ro i sindene, men ændrer ikke ved det principielle i at udledning af 290.000 m3 urenset spildevand er en uhørt løsning i et teknologisk veludviklet og miljøbevidst samfund.

Med den aktuelle sag og uanset forureningsgraden, samt de nyeste oplysninger om, at hovedstadsområdet i årene 2014-2019 faktisk har udledt eksorbitante mængder urenset spildevand, finder Friluftsrådet København det ganske åbenlyst, at der er behov for

  1. at udvikle og planlægge alternativer til overløbsløsninger ved skybrud og
  2. at samle kompetence og ansvar for både vores nationale, regionale og lokale havmiljø og spildevandstilladelser ét sted.

Skribent
Svend-Erik Fangel Pedersen
Næstformand i Friluftsrådet København

Friluftsrådet København omfatter København, Frederiksberg, Tårnby og Dragør Kommuner.