Nyhed

Tænd bål i vinterferien

Tag ungerne med ud en tur og oplev vinterskoven i vinterferien. Med hue, vanter og et hyggeligt bål på en af de mange bålpladser i skovene kan man sagtens tilbringe mange timer i det fri – og få røde kinder, fælles oplevelser og nærvær med hjem i rygsækken.
På billedet er der et bål. Det er helt close-up. Der bliver griller skumfidusser over bålet

En tur i vinterskoven kan kombineres med et lunende bål, der giver mulighed for at lave mad eller holde picnic som en hyggelig aktivitet. En af de mange bålpladser i skoven er derfor et godt mål for en udflugt en vinterdag for både store og små, mener Friluftsrådet.

”Et bål er altid et naturligt samlingspunkt, for det giver lys, varme og hygge. Man behøver ikke bekymre sig om, hvad man skal lave derude, for der er hele tiden noget at tage sig til og noget at være fælles om. Flække brænde, forberede maden, holde øje. Og der er masser af tid til at snakke, udforske nærområdet eller snitte i en pind. Så selvom det kræver lidt forberedelse og en tøjvask, er det det hele værd”, siger Astrid Bjørg Mortensen, kommunikationschef i Friluftsrådet.

Det må du i naturen

Se mere om de regler og muligheder der er i naturen på www.oplevmere.nu

  • I skove, der er offentligt ejede, må du gerne færdes uden for veje og stier til fods. Du må også være der om natten, og du må overnatte. Der er mange steder, du må tænde bål.
     
  • I skove, der er ejet af private skovejere, må du færdes i dagtimerne - fra kl. 6.00 til solnedgang. Du må færdes til fods på veje og stier, og du må cykle, hvis vejen eller stien er egnet til cykling med en almindelig cykel.
     
  • Du må tænde bål og samle brænde, hvis du har fået lov af ejeren.
     
  • Du må gerne samle brænde, som ligger på jorden. Eller brænde som ligger i en brændebeholder ved bålpladsen.
     
  • Du må kælke og løbe på ski på veje, stier og i skovbunden i offentligt ejede skove.
     
  • Du må også gerne skøjte og færdes på is i alle skove, med mindre andet fremgår af skilte. 

Hvor må du tænde bål?

Du må tænde bål på bålpladser og lejrpladser, hvor ejeren har givet lov. Hvis skoven er privatejet, skal du altid spørge ejeren om lov, og de almindelige regler for at tænde bål skal altid overholdes. Du kan søge efter steder med bålpladser eller lejrpladser og sheltere på Danmarkskortet på udinaturen.dk.

”At være mæt, tør og varm er det bedste udgangspunkt for at få en god oplevelse i naturen. Derfor er det bare om at få pakket rygsækken med alt godt til at familien kan opleve en dag i det fri” siger Astrid Bjørg Mortensen.

Hun minder om, at hvis man er i tvivl, om man kan finde bålsted, brænde eller få tændt op, kan man jo altid bare medbringe en termokande med varmt vand til kakao, kaffe, te, suppepulver eller varm solbær- eller hyldeblomstsaft og tage snacks med hjemmefra.

Find bålpladser på udinaturen.dk

Husk altid at rydde op efter jer, så andre også kan få glæde af skovturen.