Nyhed

Naturmøde hos statsministeren: Grønt mandat forpligter

Billede af deltagerne på mødet fotograferet i haven med statsminister MEtte Frederiksen i front
Friluftsrådet var med sammen med en række eksperter, politikere og organisationer, da regeringen skød processen frem mod en natur- og biodiversitetspakke i gang. Pakken skal forbedre naturen, biodiversiteten og befolkningens muligheder for naturoplevelser.

Mandag havde statsminister Mette Frederiksen og miljøminister Lea Wermelin inviteret en lang række organisationer og politikere til møde på Marienborg om den natur- og biodiversitetspakke, regeringen har i støbeskeen. Mødet var startskud til en proces, der involverer en lang række aktører. Der er lagt op til en bred indsats for at forbedre naturen, biodiversiteten og befolkningens naturforståelse og aktiviteter i naturen.

”Det var et godt møde med god stemning, og vi er rigtig glade for, at der er plads til at involvere alle. Krisen i naturen er vores alle sammens og vi skal alle sammen være med til at løse den. Vi har en statsminister, der har sat sig i spidsen, og det er en god begyndelse, for nu skal der ske noget. Naturen er presset og tilbagegangen i arter er alvorlig. Vi er klar til at bidrage sammen med vores medlemsorganisationer, der til sammen tæller flere end tre millioner medlemmer” sagde Niels-Christian Levin Hansen efter mødet.

Billede af træ i en efterårsskov hvor en person krammer træet
Befolkningens kærlighed til naturen er en forudsætning for en rig og mangfoldig natur, hvor dyr og planter trives. Derfor er det folkelige engagement i natur- og biodiversitetsspørgsmålet et vigtigt element, når statsminister Mette Frederiksen i dag inviterer til møde på Marienborg for at drøfte en kommende natur- og biodiversitetspakke.

Naturen taber, hvis vi ikke samarbejder
Statsminister Mette Frederiksen bød velkommen med en personlig fortælling om hendes engagement i natur- og  biodiversitetsspørgsmål som ung:

"Børn har en instinktiv glæde ved naturen og forstår, at den er vigtig at passe på. Vi voksne har det med at glemme det. I min egen skoletid var jeg meget aktiv og engageret i Forsøgsdyrenes Værn og i Verdensnaturfonden. Og mine lommepenge gik til kaskelothvalen Jens og støtte til at plante regnskov," sagde statsministeren.

Mette Frederiksen opfordrede også til at debatten er baseret på fakta. Hvis der er for mange følelser, bliver det for hidsigt og polariseret og det går mest ud over naturen, hvis aktørerne ikke kan samarbejde.

”Vi må bruge vores stærke tradition for at finde kompromisser og løsninger. Men der må ikke være tvivl om, at jeg står på naturens side. Og vi fik i juni et historisk stærkt mandat til politisk at handle på dette her område, sagde statsministeren til forsamlingen.  

Flere ud i naturen og naturformidling i børnehøjde er en del af løsningen

Efter oplæg fra professor Carsten Rahbek og TV-vært og naturformidler Sebastian Klein åbnede ordstyrer Mette Valsted Westergaard en paneldebat, hvor Friluftsrådets formand Niels-Christian Levin Hansen deltog sammen med Karin Klitgaard fra Dansk Industri, Lone Andersen, der er viceformand i Landbrug & Fødevarer og Maria Reumert Gjerding, der er præsident i Danmarks Naturfredningsforening. De fire havde pointer på hver deres område, men var enige om at der er brug for mere natur - og at det kræver samarbejde på tværs af aktørerne.

”Friluftslivet er en del af løsningen. Kun 32 % af danskerne kender ordet biodiversitet og ved, hvad det betyder, så der er brug for målsætninger om, at danskerne kommer mere ud i naturen og får større viden og flere oplevelser, så de får et forhold til naturen og engagerer sig i den”, sagde Niels-Christian Levin Hansen blandt andet.

Der var bred opbakning til Friluftsrådets budskaber om at huske adgang til naturen, få flere ud i naturen og styrke børn og unges viden og oplevelser i naturen. Blandt andet fra de af Friluftsrådets medlemsorganisationer, der var til stede, men også socialdemokratiets miljøordfører Mette Gjerskov fremhævede, at børn skal mere ud i naturen, og naturen skal ind i byerne, mens miljøminister Lea Wermelin i sin afsluttende tale erklærede sig enig i, at ”jo mere vi kommer ud i naturen, jo mere vil vi også passe på den” .

Inden mødets afsluttende gåtur i parken ved Marienborg lancerede Lea Wermelin en postkasse, hvor alle kan komme med forslag til natur- og biodiversitetspakken.

Billede af deltagerne på mødet fotograferet i haven med statsminister MEtte Frederiksen i front
Deltagerne på gåtur i haven ved Marienborg med Mette Frederiksen i front.
Billede af salen på Marienborg
Miljøminister Lea Wermelin og Friluftsrådets formand Niels-Christian Levin Hansen under mødet.
Billede af de fire deltagere i debatpanelet til mødet
Paneldebatten. Fra venstre: Maria Gjerding, Karin Klitgaard, Niels-Christian Levin Hansen, Lone Andersen og ordstyrer Mette Valsted Westergaard.