Nyhed

Minister: Adgang til natur er kommunernes ansvar

På billedet ses en markvej. Marken til venstre for vejen er fyldt med valmuer
Vores muligheder for at komme ud i naturen på landet er under pres. Mange markveje forsvinder, men miljø-og fødevareministeren sender ansvaret videre til kommunerne. Det er skuffende at ministeren svigter folks muligheder for at komme ud i naturen på landet, mener Friluftsrådet og oppositionen.

Op mod 50 % af alle markveje er blevet nedlagt siden 1954 og det betyder, at det bliver sværere at komme ud i naturen på landet. Alligevel er miljø- og fødevareministeren ikke parat til at anerkende problemet med at komme ud i landskabet og finde en politisk løsning. Jakob Ellemann-Jensen har svaret på seks spørgsmål fra den socialdemokratiske miljøordfører Christian Rabjerg Madsen om problemet med nedlæggelse af markveje. 

”Jeg er enig i, at det er vigtigt, at vi har adgang til et aktivt friluftsliv og rekreative oplevelser og at disse muligheder ikke begrænses ved for eksempel  at nedlægge veje og stier af rekreativ betydning”.

Sådan svarer miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen på spørgsmål i Folketinget, men der stopper initiativerne for at sikre adgang til naturen tilsyneladende så også. Han henviser i stedet til kommunerne, som skal håndtere nedlæggelse af markveje, føre tilsyn med offentlighedens adgang til naturen og vurdere om en vej eller sti har rekreativ betydning.    

”Det lader til, at Jakob Ellemann-Jensen synes der gøres rigeligt for at give adgang til naturen, og at adgangsforholdene er gode nok, som de er. Og så det er i øvrigt en sag for kommunerne” siger Lars Mortensen, formand for Friluftsrådet, der savner både ambitioner og handling fra ministerens side. 

Spørgsmål til ministeren

Det er blandt andet følgende spørgsmål der er stillet til ministeren:

”Deler ministeren Friluftsrådets bekymring; at danskernes adgang til natur forringes, f.eks. som en konsekvens af at markveje nedlægges, afspærres eller skiltes på en facon, der underminerer danskernes lyst til at bruge de pågældende veje? Der henvises eksempelvis til indlægget bragt på www.friluftsraadet.dk den 29. maj 2018 ”Adgang til naturen skal forbedres”

”Har ministeren initiativer på vej, der kan afhjælpe det problem som blandt andet Friluftsrådet gentagne gange har påpeget, nemlig at nedlæggelse af markveje i det åbne land medfører en forringet adgang til naturen?”

Socialdemokratiets miljøordfører Christian Rabjerg Madsen er heller ikke tilfreds med svaret:

”Det er for nemt bare at sige, at man synes, det er vigtigt folk kan dyrke friluftsliv i naturen. Men det er åbenbart ikke så vigtigt, at ministeren har tænkt sig at løfte en finger for at sikre mulighederne for at folk rent faktisk kan komme ud i naturen. Han er tilfreds med tingenes tilstand, på trods af, at han er bekendt med problemer med markveje, der pløjes op og ulovlige afspærringer fra lodsejeres side” siger Christian Rabjerg Madsen.

Friluftsrådet fremhæver, at adgang til naturen bør sikres med politisk handling fra Christiansborg, for eksempel ved at ændre reglerne for at nedlægge markveje. 

”Mange markveje har en stor rekreativ værdi. De fører ud til skov, sø og strand og de er en enestående mulighed for at komme tæt på naturen på landet. Helt ud til frøerne som kvækker i mosen, fuglesang og de solmodne brombær i krattet. Og så er de trafiksikre alternativer til landevejenes hurtigkørende trafik, hvor man kan nyde natur samtidig med at man går, løber eller cykler en tur. Ministerens tilgang er skuffende” siger Lars Mortensen.