Nyhed

Ny model for lokale friluftsråd

Parabelklitter Jammerbugt jordfordeling
Flere medlemmer af friluftsforeningerne skal kunne blive aktive i de lokale friluftsråds arbejde og derigennem få mulighed for at påvirke kommunerne og forbedre mulighederne for at dyrke friluftsliv. Derfor afprøver Friluftsrådet nu en ny model for de lokale kredse, der inviterer flere med i arbejdet.

Tre af Friluftsrådets i alt 23 lokale kredse er gået i gang med at teste en ny model for det lokale arbejde. Den skal gøre det muligt for kredsene at involvere flere af medlemmerne fra Friluftsrådets 85 medlemsorganisationer i det lokale arbejde med at varetage friluftslivets interesser ude i kommunerne.

”Vi vil være det naturlige samlingssted for de friluftspolitiske kræfter lokalt og for alle, der ønsker at arbejde med at styrke friluftslivet. En større deltagelse og opbakning til Friluftsrådets arbejde lokalt vil sikre større gennemslagskraft” siger Lars Mortensen, formand for Friluftsrådet og for den arbejdsgruppe under bestyrelsen, der har udviklet den model, der nu afprøves i tre kredse og herefter justeres inden den videre udrulning. 

Flere kan blive aktive
Hidtil er repræsentanter til Friluftsrådets lokale kredse indstillet af deres landsorganisation til kredsenes generalforsamlinger, hvor de dernæst skulle vælges til den lokale kredsbestyrelse for at kunne blive aktiv i Friluftsrådet.

I den nye model erstatter lokale friluftsråd de nuværende kredse. Et lokalt Friluftsråd består af medlemsorganisationernes lokalforeninger og på et årsmøde på tværs af alle foreningernes medlemmer vælges en bestyrelse og et antal kommuneansvarlige og der kan nedsættes et antal ad hoc temagrupper, der kan arbejde med særlige friluftsinteresser eller –opgaver i kortere eller længere perioder.

”Alle ved at bestyrelsesarbejde og mange timers frivilligt arbejde om ugen kun er tillokkende og muligt for nogle typer af frivillige – hvis vi skal tiltrække andre typer af frivillige, kræver det en organisering, der er mere rummelig og som giver plads til forskellige måder at engagere sig på lokalt, uden at det går ud over det demokratiske fundament” siger Lars Mortensen.

Foreløbig afprøves modellen i tre lokale friluftsråd, Friluftsrådet Århus Bugt,  Friluftsrådet Storkøbenhavn Nord og Friluftsrådet Sydvestjylland

Lokal tilstedeværelse og indflydelse skal styrkes

Forud for udviklingen af den nye model er den lokale struktur blevet evalueret og der er lavet analyser af styrker, udfordringer og fremtidige opgaver, der ændrer karakter i takt med at mange opgaver flyttes fra staten til kommunerne.

”Stort set alle de politik-områder Friluftsrådet arbejder med: natur, planlægning, friluftsliv, foreningsliv, skoler, børn og unge, sundhed og naturformidling er forankret ude i kommunernes arbejde. Det er her i den konkrete implementering af lovgivningen, vi kan gøre en stor forskel, og det vil vi styrke ved at involvere flere i det lokale arbejde” siger Lars Mortensen.

Kontakt
Portrætfoto Kristian Nykrog
Politisk konsulent
30 71 58 53