Nyhed

Niels er frivillig i Friluftsrådet: ”Vi skal have mest mulig adgang til naturen”

frivillig Niels Sydvestjylland
Niels Stamp har de sidste 10 år været aktiv i Friluftsrådet Sydvestjylland. Han vil gerne være med til at skabe nye stier og opholdssteder i naturen, og her er en god kop kaffe blevet et vigtigt redskab. Niels får nemlig en fornemmelse af, hvor der er udfordringer med at bruge naturen, når han samler det lokale foreningsliv.

Friluftsrådet har 23 lokale friluftsråd, hvor 200 frivillige er engageret i at skabe de bedste muligheder for friluftslivet i landets 98 kommuner. Niels er en af dem, og i Friluftsrådet får han en følelse af, at være en del af et vigtigt fællesskab, som arbejder for, at naturen skal være rig og fuld af oplevelser.

Niels er medlem af DGI, og det var for at få indflydelse på DGI’s mærkesager, at han for ti år siden blev valgt ind i sin lokale bestyrelse. Før det havde Niels deltaget i flere årsmøder for at finde ud af, om Friluftsrådet var noget for ham.

Hvorfor har du valgt at blive frivillig i Friluftsrådet?

”Jeg vil gerne være med til at bane vejen for, at flere kommer ud i naturen. Derfor er det vigtigt, at vi hele tiden arbejder for, at alle har god adgang til naturen. Jeg har selvfølgelig øje for DGI’s interesser, men mit væsentligste ærinde er at sikre friluftslivets interesser bredt set,” fortæller Niels.

Jeg kan få indflydelse

Fem gode grunde til at være med:
  • Du får bedre mulighed for at sætte din forening/klubs projekt eller mærkesag på den politiske dagsorden.
  • Når vi går sammen, kan vi bedre tale friluftslivets sag og få politikerne til at lytte
  • Du bliver en vigtig spiller i et lokalt netværk med mange natur- og friluftsinteresserede.
  • Du bliver en del af et socialt fællesskab, der har det sjovt sammen
  • Du får ny viden og kendskab til nye spændende projekter og støttemuligheder

Niels oplever, at der er gode muligheder for at få indflydelse, når han er en del af Friluftsrådet. Han deltager bl.a. til møder i Det Grønne Råd og det lokale vandråd i Tønder Kommune, hvor der er mange sager og interesser på spil. Derfor samler Niels lokale foreninger i området over en kop kaffe for at få input til, hvad han skal sætte fokus på til møderne.

Hvad laver du som frivillig i Friluftsrådet?

”I Friluftsrådet får jeg et netværk, hvor jeg kan være med til at påvirke politikerne i min kommune. I Det Grønne Råd prøver jeg at sikre, at alle har en stemme, og at vi får mest mulig adgang til naturen,” forklarer Niels og fortsætter:

”Det er ikke altid, at kommunen har den samme dagsorden som os, men vi finder en løsning. Vi giver lidt og tager lidt, sådan er diplomatiets kunst".

Hvis du skal komme med en anbefaling til, hvorfor andre skal blive en del af Friluftsrådets lokale arbejde, hvad vil du så fremhæve?

”Så vil jeg fremhæve det sociale fællesskab, og det at vi er så mange organisationer, som mødes. Det gør, at vi får en bedre forståelse for hinanden og kan finde løsninger, som der er opbakning til.

Vær med i dit lokale friluftsråd

Du kan også få indflydelse i dit lokale friluftsråd og være med til at forbedre mulighederne for friluftsliv, der hvor du bor. Du kan være med på mange forskellige måder, også uden at forpligte dig mange år frem i tiden. Du kan bl.a.:

  • Blive aktiv i en lokal bestyrelse
  • Blive aktiv i en temagruppe, som arbejder med afgrænsede indsatser og projekter.
  • Deltage i årsmøder, sommermøder, temaaftener eller lignende og komme med input til det friluftspolitiske arbejde.

I løbet af februar og marts er der årsmøde i dit lokale friluftsråd, hvor der er valg til bestyrelsen og mulighed for at melde sig til forskellige temagrupper. Du kan også bare møde op og blive klogere på, hvad der sker i dit lokale friluftsråd eller komme med ideer til arbejdet. 

Find ud af, hvornår der er årsmøde i dit lokale friluftsråd

Du kan også allerede nu melde dig som frivillig og få nyheder og invitationer til arrangementer

Mærkesager i lokale friluftsråd
  • Flere stier, ruter eller faciliteter
  • Mere og bedre natur
  • Forebygge konflikter mellem brugere af et naturområde
  • Påvirke kommunernes naturforvaltning og prioritering af friluftsliv
  • Forbedre muligheder for friluftsliv for personer med nedsat funktionsevne
  • Friluftsliv og klimatilpasning.

 

Kontakt
Kim Dabelstein Løwe
Organisationskonsulent
61 15 36 83
portræt af Louise
Kommunikationskonsulent
40 33 74 02