Nyhed

Markveje forsvinder fortsat i stor stil

Billedet viser en eng med højt græs. Et træ skjuler dele af solens stråler, der titter frem bag træet
Antallet af sager, hvor Friluftsrådet klager over en afspærret sti eller markvej stiger. Mange borgere har fået øjnene op for at stier og markveje nedlægges eller afspærres ulovligt.

Det sker ofte, at landmænd pløjer markveje og stier op eller spærrer adgangen til dem, også selvom det ikke er lovligt. Friluftsrådet sendte i løbet af sidste år flere klager til Natur- og Miljøklagenævnet i sager, hvor landmanden ikke har anmeldt at han vil nedlægge en markvej, eller søgt om at afspærre adgangen til den. Mange steder forhindrer det befolkningen i at komme til naturområder eller færdes i det åbne land.

"Mange mennesker ved ikke at det kan være ulovligt at afspærre en sti eller markvej, de ærgrer sig bare over den begrænsede mulighed for at færdes på stilfærdige veje uden trafik eller for at komme ud i naturen" siger Casper Lindemann, friluftspolitisk konsulent i Friluftsrådet.

Aktuelt har Friluftsrådet blandt andet to sager med afspærring af stier, der betyder at folk ikke kan komme ud i naturen. Den ene er en sag fra Silkeborg, hvor Friluftsrådet har klaget over er en afspærret sti ved Puksø i nærheden af Gl. Laven ved Silkeborg. Stien som byens borgere altid har brugt til at komme til naturområdet Puksø, har ligget der siden 1872. Derfor har stien særlig rekreativ og kulturhistorisk værdi, og det er i strid med Naturbeskyttelseslovens §26A at afspærre den.

FAKTA

Siden 1954 er op imod 54 % af markvejene forsvundet i visse områder. Det viser en undersøgelse fra Skov & Landskab i 2011.

I en anden sag fra Leestrup ved Faxe vil en ejer lukke en markvej, der er en gammel skole- og kirkesti og desuden optegnet på cykelruter fra Danmarks Cyklistforbund, og på løberuter i Leestrup Skov.

Procedure efterlyses
"Hvis en markvej ikke har rekreativ værdi har vi ikke noget imod at den afspærres. Men desværre er det ikke ret mange kommuner, der har en procedure med at høre folk, hvis en landmand søger om at lukke en vej. Derfor mener Friluftsrådet, at der bør være et krav om, at kommuner skal lave en offetnlig høring inden de giver tilladdelse. Det må ikke blive sådan, at folk der bor på landet ikke har mulighed for at komme ud i naturen og det åbne land" siger Casper Lindemann. 

 

 

Kontakt
Portrætfoto af Anker Madsen - Politisk chefkonsulent i Friluftsrådet
Politisk chefkonsulent
61 79 88 15