Nyhed

Det må du på de danske strande – også på de private

foto af kitesurfer ved kysten
Alt for mange ved ikke, at der er næsten fri adgang til vores 8700 km kyststrækning. Det gælder både langs kysten og til den kystnære natur. Her kan du læse om, hvad du må – og ikke må på den danske strand og kyst.

Du har stort set uhindret mulighed for at nyde vores strande og kystnaturen og eksempelvis bade, gå ture, fiske, slå smut, overnatte, lave bål og så videre.

Færdsel på strande og kyster skal ske til fods. Det er tilladt at trække cykel, barnevogne samt for handicappede at anvende kørestole og trehjulede knallerter (dog ikke på klitfredede arealer). I nogle perioder har du også mulighed for at ride. Og på enkelte strande på den jyske vestkyst er det tilladt at køre i bil.

Både på Roskilde FJord
Badning, sejlads og en gåtur langs kysten. Et overraskende stort antal mennesker dyrker friluftsliv på eller ved vandet. Det viser en kortlægning af det blå friluftsliv, der understreger behovet for at tænke de rekreative interesser ind i den fysiske planlægning på havet.

Det må du på stranden

Her er et udpluk af de væsentligste regler, som er vigtige at kende, når du oplever naturen og dyrker friluftsliv på stranden.

  • Du må færdes til fods langs stort set alle strande og klitfredede arealer, hele døgnet. Også selvom stranden er privatejet.
  • Du må opholde dig på strande og klitfredede arealer i kortere tid dvs. ikke over en dag, men det må gerne være i nattetimerne. På privatejede strande skal der mindst være 50 meter til ejerens beboelse, for at du må slå dig ned.
  • Du må overnatte på stranden, men ikke i telt og lignende. Du må gerne etablere et primitivt ly eller overnatte under åben himmel. Husk, at der skal være mindst 50 meter til ejerens beboelse på privatejede strande.
  • Du må bade ved stort set alle strande. Tager du ophold på stranden, skal du huske, at der skal være mindst 50 meter til ejerens beboelse, hvis stranden er privatejet.
  • Du må samle blomster, frugter, strandkål og tang mv., langs stort set alle strande. Du må tage til eget brug - omkring en posefuld.
  • Hvis du vil fiske, plukke blåmuslinger, stryge rejer eller dyrke undervandsjagt skal du have et gyldigt fisketegn med mindre du er under 18 eller pensionist. Du kan købe et fisketegn digitalt på www.fisketegn.dk.
  • Du må lave bål og bruge kogeapparater på stranden, hvis der ikke er bevoksning. Bål kan dog være forbudt. Tjek brandlovgivningen og kommunens brandvedtægter.
  • Du må lægge din båd uden motor eller din kajak op på stranden, hvis du vil gøre kortvarigt ophold.
  • Du må ride på strande og klitfredede arealer fra den 1. september til 31. maj, hvis der er lovlig adgang. Det vil sige, at du skal kunne komme til stranden ad veje og stier, hvor ridning er tilladt. Du må ikke ride i bevoksninger, hvis stranden er klitfredet. På andre strande må du kun ride hen over bevoksninger for at komme til den ubevoksede del af stranden.
  • Du må gerne cykle og ride på lovligt anlagte veje langs kysten. Du må gerne køre med motorkøretøjer på nogle strækninger langs den jyske vestkyst, hvor stranden er udlagt som offentlig vej.
  • Du må gerne bade uden badetøj på strande, men vis hensyn til andre. Nøgenbadning eller solbadning uden tøj kan ikke anses for at være uanstændig opførsel. Man får derfor intet ud af at protestere mod naturister. Og man må heller ikke forulempe eller chikanere nøgne skovgæster, fx ved at lure.

På strande som er udlagt som have eller inddraget under erhvervsvirksomhed før 1916 eller som fungerer som have- eller forsvarsanlæg har du som udgangspunkt ikke ret til at færdes og opholde dig på. En god tommelfingerregel er, at du må færdes og opholde dig på strande, som består af sten og sand. Har stranden karakter af en have, skal du ud i vandkanten, for at du lovligt må passere.

Husk altid, at din hund skal være i snor i perioden fra den 1. april til den 30. september.

Du kan læse endnu mere om, hvad du kan og må i naturen på Miljøstyrelsens hjemmeside.

Regler for oplevelser på havet

I Danmark har vi også gode muligheder for at dyrke friluftsliv ude på havet og opleve den storslåede natur fra vandsiden. Før du begiver dig ud for at sejle, surfe eller ro, er der nogle regler som er vigtige at kende.

Her er et udpluk af de væsentligste regler for sejlads på havet. Vi håber, du får inspiration og lyst til at opleve mere.

  • På havet har du som udgangspunkt lov til at færdes frit, så længe du overholder sejladsforskrifterne. De gælder for alle fartøjer på vandet - også robåde, kanoer og kajakker.
  • Vær dog opmærksom på, at stat, politi og kommune kan regulere muligheden for at sejle, surfe eller ro på havet. Tjek derfor altid de lokale regler før, du begiver dig ud.

Du kan finde mere information om lokale regler på de fleste kommuners hjemmesider. Der er normalt også begrænsninger for sejlads i Natur- og Vildtreservater. Du kan se reglerne for sejlads i Natur- og vildtreservater her, hvor der eksempelvis kan være forbud mod sejlads i yngletiden, forbud mod surfing eller hurtig sejlads med motor.

Du kan finde flere specifikke regler her.