Pressemeddelelse

Jacob Jensen (V) diskuterede naturindsatser i Naturpark Åmosen

Naturpark Åmosen gåtur vandrere efterår
Naturpark Åmosen viste sig tirsdag fra sin smukkeste, efterårsfarvede side, da Friluftsrådet havde inviteret Jacob Jensen, miljøordfører fra Venstre, på en rundtur i området for at drøfte de Danske Naturparkers gode erfaringer med at udvikle både natur og lokale interesser.

Tirsdag formiddag inviterede Friluftsrådet Jacob Jensen (V) på besøg i Naturpark Åmosen for at drøfte de Danske Naturparkers gode erfaringer med at samtænke indsatser mellem blandt andet natur, friluftsliv, lokal erhvervsudvikling og turisme. Danske Naturparker er Friluftsrådets mærkningsordning for større sammenhængende naturområder, der fremhæver den lokale natur og skaber muligheder for, at befolkningen kan få storslåede natur- og friluftsoplevelser. Anledningen for besøget var at give inspiration til, hvordan man kan tænke en række forskellige lokale hensyn ind i kommende nationale naturindsatser.

Naturindsatser i sammenhæng med lokalområdet

Jacob Jensen, der selv kommer fra området omkring Naturpark Åmosen, udtrykte begejstring for naturparkernes idé om at indtænke flere interesser, når man laver indsatser på naturområdet. Han fremhævede, hvordan det er vigtigt, at store, nationale indsatser på natur- og klimaområdet tænkes ind i en sammenhæng fra start. Det kan for eksempel være ved at inddrage lokale lodsejere, organisationer og kommuner i en demokratisk proces, der sikrer, at man laver løsninger, der går på tværs af de mange hensyn til blandt andet natur, lokal erhvervsudvikling og befolkningens friluftsliv.

Under besøget kom deltagerne blandt andet forbi naturparkens kommende naturrum ved Skarresø, og de gik en kort rundtur af Jyderupstien, hvor naturvejleder Anders Søgaard Petersen fortalte om aktuelle rute- og formidlingsprojekter i naturparken, herunder den nye Istidsrute, der går gennem Naturpark Åmosen. Formiddagen sluttede på Traktørstedet Strids Mølle, hvor godsejer Anders Møller fortalte om samarbejdet med naturparken og de muligheder det lokale netværk giver for at tiltrække besøgende og formidle naturen i området.

Naturparkerne skaber samarbejde

Friluftsrådets formand, Niels-Christian Levin Hansen fortalte, at Danske Naturparker er lavet for at formidle oplevelsesværdig og rig natur, som befolkningen har adgang til, og hvor der er gode faciliteter, der gør det muligt at komme ud. De enkelte naturparker drives af kommunerne, men naturparkerne omfatter både private og offentlige arealer, og lodsejerne indgår i naturparkerne på frivillig basis.

”Det helt særlige ved Danske Naturparker er, at de mange forskellige aktører i naturparkerne samarbejder om området, hvilket skaber rigtig gode muligheder for, at lokal udvikling, friluftsliv og turisme kan tænkes sammen med hensynene til naturen og klimaet. På den måde kan man sikre, at der bliver plads til både naturgenopretning, friluftsliv og lokale erhvervsinteresser i et og samme område.”, sagde Niels-Christian Levin Hansen.

I Naturpark Åmosen, der med udnævnelsen til naturpark i 2014 blev den første certificerede Danske Naturpark, arbejder man for eksempel på at etablere flere gode stier og formidling i området blandt andet i et storstilet projekt, ”Nye Veje” i samarbejde med Roskilde Universitet. Herigennem gives de besøgende adgang til at komme ud i naturen, samtidig med man sikrer, at de færdes, hvor det er tilladt og hensigtsmæssigt i forhold til at passe på naturen.