Pressemeddelelse

Hindringer for at komme ud i naturen kortlagt

Skilte og opgravet sti ved Dueodde
En række analyser fra Københavns Universitet kaster nyt lys over, hvordan og i hvilket omfang befolkningen forhindres i at komme ud i naturen. Både lovmæssige rammer og fysiske barrierer kortlægges for at give overblik over adgangen til naturen i Danmark.

Skilte der skræmmer folk, skovveje med kæder, tilgroede eller oversvømmede stier er med til at begrænse folks færden i naturen. Hidtil har der ikke været overblik over begrænsningernes omfang og karakter, men for første gang er det nu undersøgt hvilke hindringer og barrierer for at komme ud i naturen, der findes i Danmark. 

En ny samling af rapporter fra Københavns Universitet er et resultatet af forskningsprojektet "Barrierer for offentlighedens adgang til naturen" der er finansieret af Udlodningsmidler til Friluftsliv.  

Lovgivning og fysiske barrierer kortlagt
Undersøgelserne omfatter dels de retlige begrænsninger for adgang til naturen, altså de love, regler og bekendtgørelser, der regulerer adgangen til naturen. Dels omfatter samlingen oversigter over lovlige og ulovlige fysiske barrierer i det åbne land, i skoven og ved kyst og strand. Der kan både være tale om naturlige forhindringer såsom oversvømmelser eller væltede træer eller menneskeskabte barrierer som skilte, bomme og kæder eller trafikoverskæringer. Alle barrierer er kortlagt ved hjælp af feltundersøgelser og registrering af typen og antallet af barrierer i 74 felter på 2 X 2 kilometer i 31 kommunerne fordelt over hele landet. Dertil kommer 36 felter på 1 X 2 kilometer i 23 kystkommuner. Samlet set er områder på i alt 323,5 km2 blevet undersøgt. 

"Hvert år dukker der sager op i medierne med ulovlige skilte og problemer med adgangen til natur, men hidtil har vi ikke kendt til omfanget og karakteren på landsplan af de forhindringer, folk kan møde, når de tager ud i naturen," siger Frank Søndergaard Jensen fra Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning på Københavns Universitet.

Friluftsrådet hilser kortlægningen af forhindringerne i naturen velkommen: 

"Det er vigtigt at have den viden som grundlag for vores arbejde med at sikre, at folk kan komme ud i naturen. Nu kan vi se nærmere på problemer og løsninger, for der er ingen tvivl om, at der er alt for mange steder, hvor folk møder barrierer, når de gerne vil ud i naturen" siger Friluftsrådets formand Niels-Christian Levin Hansen. 

   

Rapporter i serien, der kortlægger barrierer for adgang til naturen: 

​​​​​​Rapporterne er udarbejdet af Københavns Universitet: Frank Søndergaard Jensen, Ole Hjorth Caspersen, Anton Stahl Olafsson og Søren Præstholm, Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning, samt Helle Tegner Anker og Lasse Baaner, Institut for Fødevare- og Resssourceøkonomi.  

 

 

Kontakt