Nyhed

Friluftsrådet byder nye Natura2000 områder velkomne

Klinteskoven Møn mtb rute med skilt
Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen vil inddrage ca. 30.000 hektar natur, der skal have Natura 2000-beskyttelse. Friluftsrådet hilser de nye Natura 2000-områder velkomne, som et led i styrke naturen og danskernes friluftsliv.

Friluftsrådet er tilfreds med, at miljø- og fødevareministeren udpeger nye naturområder som Natura 2000-områder, i stedet for de godt 28.000 ha, der tages ud. Det er regeringen og Dansk Folkeparti, der står bag. 

”Vi er glade for, at ministeren har lyttet til organisationerne og tilfører nye Natura 2000-områder. Vi har brug for mere natur og en rigere natur, og derfor har vi brug for, at der også bliver udpeget nye områder, der ikke i forvejen er omfattet af fredninger eller på anden måde allerede er beskyttet natur” siger Lars Mortensen, formand for Friluftsrådet.

Han fremhæver, at en rig natur er et godt udgangspunkt for friluftsoplevelser, og det gælder som oftest også Natura2000-områderne. Når natur udpeges til Natura 2000-område skal der udarbejdes en plan for området, og det giver Friluftsrådet mulighed for at sikre de rekreative interesser.

”Vores lokale friluftsråd har ydet en stor indsats ved tidligere Natura2000-planer og vil fortsat være meget opmærksomme på for eksempel indhegning af områder og udlæg af forstyrrelsesfrie zoner. Det gælder også i forbindelse med de nye områder, hvor der nogle steder er mange friluftsaktiviteter,” siger Lars Mortensen og fortsætter:

”Pointen er, at naturen skal beskyttes på en måde, så det ikke forhindrer friluftsliv, men snarere er med til at forbedre oplevelserne derude.”

Friluftsrådet opfordrer blandt andet til, at man ikke begrænser befolkningens adgang til naturområderne mere, end det er nødvendigt. Man bør også kun lukker områderne af på særligt sårbare tidspunkter, for eksempel i fuglenes yngletid, eller nøjes med at pålægge restriktioner i de nødvendige dele af området og ikke hele Natura 2000-området.

”Det skal der være fokus på, men der er Natura-2000-planerne et udmærket værktøj til at sikre, så naturbeskyttelse og friluftsliv kan gå hånd i hånd” siger Lars Mortensen.

Fakta om Natura 2000

30.000 hektar er det samme som 300 km2 og svarer til et område, der er lidt større end Langeland. Ifølge Miljø- og Fødevareministeriet er det den største enkeltudpegning af ny Natura 2000-natur på land, siden områderne blev godkendt af EU-Kommissionen i 2004. 

De nye steder er områder som Saltum Enge mellem Løkken og Blokhus, Lønborg Hede ved Skjern Å, områder ved Klinteskoven på Møn, hvor et af Danmarks få kalkoverdrev er hjemsted for en række fredede orkidéer samt ved Paradisbakkerne i Almindingen, der huser en række sjældne padder og krybdyr.

Se mere hos Miljø- og Fødevareministeriet

Natura 2000 er et netværk af beskyttede naturområder i EU. Områderne er udpeget for at bevare og beskytte naturtyper og vilde dyre- og plantearter, som er sjældne, truede eller karakteristiske for EU-landene.

 

Kontakt
Portrætfoto af Anker Madsen - Politisk chefkonsulent i Friluftsrådet
Politisk chefkonsulent
61 79 88 15