Pressemeddelelse

Fødevareministeren på sanketur i Naturpark Lillebælt

Vild mad sankning guide
Mogens Jensen besøgte Naturpark Lillebælt for at prøve en af de nye sankeruter i parken, der er udviklet i samarbejde mellem organisationen VILD MAD og Danske Naturparker, som Friluftsrådet står bag.

 

 

Smagning østers sanketur

Der blev sanket både tang, brombær og brændenælder og kokkereret masser af retter med de vilde planter, da fødevareminister Mogens Jensen sammen med organisationen VILD MAD og Friluftsrådets formand var på tur i naturområdet Trelde Næs i Naturpark Lillebælt.  Anledningen var de nye sankeruter, som VILD MAD i samarbejde med Danske Naturparker har lanceret i syv af naturparkerne.

På ruterne bliver man med VILD MAD-appen i hånden guidet på ture i naturparkerne til nogle af de bedste sankesteder i hver park. Samtidig får man tips til, hvilke råvarer man kan finde i naturen på forskellige årstider, og man bliver guidet til, hvordan bruger dem i sin madlavning. 

Samarbejder om at få flere ud i naturen

Sankeruterne er blevet til i et samarbejde mellem VILD MAD, der har til formål at formidle den vilde, spiselige natur, til den danske befolkning, og Danske Naturparker, hvor naturvejledere i de lokale parker har været med til at udpege ruterne, der er særligt velegnede til at finde spiselige ting i naturen.

Hos Friluftsrådet, der står bag mærkningsordningen Danske Naturparker er man rigtig glad for samarbejdet med VILD MAD og fremhæver netop de danske naturparkers evne til at skabe samarbejder mellem mange forskellige typer af aktører - både lokalt og nationalt. 

Bål mad muslinger
Lokale kokke og kokkeeelever prøvede efter sanketuren kræfter med at tilberede de sankede råvarer over bål.

"Samarbejdet med mange forskelligartede organisationer, foreninger og kommuner er noget af det som Danske Naturparker virkelig er stærke i. Samtidig er sankning endnu en fantastisk måde at opleve og sanse naturen og udvide vores forståelse af, hvad det er, naturen kan – og hvorfor den er værd at værne om. Den slags oplevelser kan åbne naturen og alle dens muligheder for mange flere mennesker, siger Niels-Christian Levin Hansen, der er formand for Friluftsrådet.

Danske Naturparker er en mærkningsordning og et kvalitetsstempel for naturområder, der udvikler natur, friluftsliv og lokal identitet. Der er 11 naturparker og tre pilotnaturparker fordelt over hele landet.

Du finder foreløbigt sankeruter i syv af naturparkerne: Naturpark Mølleåen, Naturpark Åmosen, Naturpark Maribosøerne, Naturpark Nakskov Fjord, Naturpark Vesterhavet, Naturpark Randers Fjord og Naturpark Lillebælt.

Projektet er støttet af Nordea-fonden.

Vandretur trelde næs
barnehånd med blåbær
Den danske natur byder på et væld af spiselige planter, bær, frugter, fisk, svampe og urter. Der venter både vigtige vitaminer og nye naturoplevelser, når du går på jagt efter råvarer i naturen.