Nyhed

Debat på webinar: Er der grænser for turisme i naturen?

Unge mennesker går tur ved Vadehavet
Hvordan kan behovet for at beskytte særlig natur og den voksende interesse blandt borgere og turister, der gerne vil ud og opleve naturen forenes? Det spørgsmål blev sat til debat på et webinar, og resultatet er en lille rapport - og et projekt, der skal fortsætte samarbejdet om bæredygtig naturturisme.

Der var faglige oplæg og erfaringer fra ind- og udland på programmet, da Friluftsrådet, Nationalpark Vadehavet og Syddansk Universitet inviterede til konference om bæredygtig turisme i naturen.  Den blev afholdt som webinar den 11. november 2020.  

Målet var at sætte fokus på langsigtet bæredygtighed og få perspektiver, problemer og muligheder frem i lyset. Og der var livlig debat blandt de 80-90 deltagere om hvordan rekreativ infrastruktur kan styre færdslen, om nødvendigheden af kommunikation og formidling, initiativer til naturbeskyttelse og lokal planlægning af områderne. 

Dagens program og pointer er samlet i et notat og samarbejdet fortsætter frem mod en ny konference i 2021.

Wordcloud med ord fra noterne fra debatterne
Debatten på webinaret gengivet i et ord-træ.
”Rekreativ infrastruktur og besøgssteder kan bidrage til at skabe steder, som tiltrækker gæster og friholder mere sårbare områder.”
Citat fra notatet, der samler op på webinaret

Hvad deltagerne imidlertid var enige om er, at er er behov for endnu mere videndeling omkring bæredygtig turismeudvikling og endnu flere eksempler på initiativer. Debatten omkring bæredygtig turismeudvikling skal forsætte på tværs af nationalparker, naturparker, kommuner og turistaktører.    

”Arbejdsgruppen bag webinaret, Nationalpark Vadehavet, Syddansk Universitet og Friluftsrådet fortsætter debatten sammen i et samarbejde blandt nationalparker og naturparker, hvor formålet blandt andet er at arbejde med parkernes tilgange til bæredygtig udvikling, italesætte konkrete initiativer m.v.  Projektet gennemføres i løbet af de første 6 måneder af 2021" lyder det fra arbejdsgruppen.

Projektets resultater leder frem mod en ny konference i 2021, der bygger videre på dette års webinar, hvor omdrejningspunktet bliver handlings- og løsningsorienteret. Så sæt allerede nu kryds i kalenderen den 11. november 2021. 

”Planlægning er nødvendig. Hvis naturen var en by, ville den være gennemregu-leret med stærk fysisk og strategisk planlægning, og løsninger på tendenser til ’propper’, flaskehalse og nedslidning.”

”Hvordan får vi kanaliseret de penge, som turisterne ligger i lokale erhverv over i de tiltag, der kan understøtte naturen?”
Citater fra notatet, der samler op på webinaret