Nyhed

Børn skal bevæge sig i naturen

På billedet ses fire børn, der løber over en eng med fiskenet i hånden. Solen skinner og det er sommer
Naturen gør noget særligt, når det handler om at få børn til at bevæge sig. Faktisk kan det være svært at stå stille, fordi naturen er et rum, der opfordrer til hop, løb og kravl.

Der er rigtig mange gode grunde til at vi får vores børn noget mere ud i naturen. Naturen besidder et utal af potentialer, som står og venter på at blive realiseret. I naturen kan vi få frisk luft, ro til hjernen, forståelse for vores miljø, nærvær med hinanden og store oplevelser. I naturen kan man blive bevæget og bevæge sig på alle mulige måder.

Derfor er bevægelse i naturen også temaet på Naturens dag den 9. september, hvor Friluftsrådet, i samarbejde med Danmarks Naturfredningsforening og Nordea Fonden, derfor invitere alle danske børn og deres familier ud at opleve naturens bevægelser og bevæge sig med hinanden.

Naturen opfordrer til bevægelse

Naturen kan nemlig noget særligt, når det kommer til bevægelse. Følger man et begreb fra den amerikanske psykolog James Gibson, kan man forstå naturen som et sted der direkte opfordrer til bevægelse. Ifølge Gibson opfordrer vores omgivelser til forskellige handlinger, og de ting og steder vi har omkring os, har derfor også betydning for hvad vi gør og hvordan vi bevæger os. Stolen opfordrer eksempelvis til, at vi sætter os på den, håndtaget opfordrer os til at holde fast og iPaden opfordrer os til, at vi trykker på skærmen.

Men i naturen opfordres vi typisk til andre handlinger end det vi almindeligvis opfordres til indendørs. I naturen er der en anden plads: åbne vidder, uendelige stier og højt til loftet.

"Naturen opfordrer til at får pulsen op og man kan spæne alt hvad man kan, tage en rask travetur, skvulpe roligt af sted i strandkanten, nyde fuglesangen på en bænk, trille af sted på cykel eller udforske skovens dybder. I naturen er der gode muligheder for både at bevæge sig og blive bevæget" siger Friluftsrådets direktør Jan Ejlsted.

Det kan være svært at stå stille

Tager man børn med ud i naturen bliver naturens opfordringer særligt tydelige, fordi mange børn slet ikke kan lade være med at handle på de opfordringer der findes i naturen: En væltet træstub opfordrer eksempelvis til at balancere på, en åben græsplæne opfordrer til at blive løbet på, træer opfordrer til at blive klatret i, strandens klitter opfordrer til at blive besteget, vandhullet opfordrer til at blive plasket i, osv. Naturen kan derfor være et oplagt sted at søge hen, hvis man ønsker en hverdag med mere alsidig bevægelse for sit barn - for det kan være svært at stå stille når man er et sted der opfordrer til bevægelse.

Faldende kurve bekymrer

En undersøgelse fra 2012 viser at kun 23% af børn i alderen 5-12 år i dag dagligt kommer udenfor. I kontrast til dette var 59% af bedsteforældregenerationen ude dagligt, da de var børn. Børn i dag er altså halvt så meget i naturen, som deres bedsteforældre var. Den faldende kurve er desværre ikke så overraskende i dagens Danmark, hvor mange familier oplever at tiden i hverdagene er knap. Fritidsaktiviteter, skærmtid, samt lange arbejds- og skoledage, tager i mange familier langt størstedelen af de vågne timer, og naturen prioriteres typisk ikke i en travl hverdag.

Læs mere om emnet: 

Gibson, J.: (1986) The ecological approach to Visual Perception. Kapitel 8: The theory of Affordances. Lawrence Erlbaum Associates, inc. Publishers, Hillsdale, New Jersey 07642

Naturens Dag 2018 - bevægelse i naturen

På Naturens Dag 9. september 2018, vil der landet over iværksættes events og oplevelser for hele familien. Børn og deres voksne inviteres derfor til at tage ud og blive bevæget sammen i naturen.