Vandring over bæk

Tag på tur på over 300 trampestier

Vidste du, at der findes over 1.200 kilometer vandrestier i Danmark, som løber mellem marker og gennem landskaber, som du ellers ikke har adgang til? Du kan vælge mellem 300 stier - find en nær dig.

Danmark er et paradis for dig, der godt kan lide at at snøre vandreskoene og opleve naturen på to ben.
Fra vest til langt mod øst er vores land spækket med vandreruter: Kløverstier, hjertestier, Naturstyrelsens vandreture, Hærvejen, Camønoen, Øhavsstien, Skjoldungestien, Gendarmstien, Den Danske Pilgrimsrute, Bornholms kyststi, trækstien og mange mange andre. 

Men vidste du, at der også findes et stisystem, der hedder Spor i Landskabet, og som i sig selv udgør 1.200 kilometer vandrestier? 

Og ikke bare det - stierne snor sig på steder, hvor man ikke normalt kommer, fordi de ikke går langs kyster, i offentlige skove eller på landevej. Sporene er derimod trampet mellem marker, over overdrev, langs åer og forbi enge - altså kort sagt gennem det åbne land i den form for landskab, man ikke tidligere har kunnet vandre i, fordi meget af jorden er privat. 

At man kan det i dag, skyldes projektet Spor i Landskabet. 

I 1997 gik gruppen bag projektet i gang med at etablere vandrestier gennem det åbne land, med senere støtte fra Nordeafonden og i samarbejde med foreninger og organisationer, men især og lige fra begyndelsen i tæt samspil med de landmænd og lodsejere, der ejer jordene, som sporene går hen over. 

For sporene ville ikke være der, hvis ikke jordejerne gav andre adgang til naturen på deres arealer. 

“Mange landmænd har hjørner af deres jorde, som ligger hen i en anden naturtilstand end mark, og som de ikke nødvendigvis bruger synderligt meget, og som de gerne vil dele ud af, fordi de kan se fornuften i at lade folk komme ud i deres landskab. Det giver dem noget goodwill, men det giver dem også noget at lade folk komme lidt tættere på landbruget og få et indblik i, hvad det egentlig vil sige at dyrke landbrug,” siger Rasmus Emborg, projektleder på Spor i Landskabet. 

“Det er især i det jyske og i særdeleshed det midtjyske, at lodsejerne har en stor forståelse for, at de på en eller anden måde skal bidrage til deres lokalsamfund for at det kan eksistere. Så at give lov til, at man må gå på deres jorde, ligger dem ikke så fjernt,” siger Rasmus Emborg.

 

Spor i landskabet

Korte og lange ruter

I dag er der over 300 stier under hatten Spor i Landskabet. Længden på dem varierer, men de er i snit 5,5 kilometer lange - en længde, der passer til en vandring på en times tid eller to. Med enkelte undtagelser, blandt andet længdespringeren Midtdjurs-sporet, som snor sig 42 kilometer gennem Djurslands natur, og som oprindelig var en række mindre brudstykker af stier, frivillige nu har etableret, så det hænger sammen i en lang vandresti. 

Frivillige er kodeordet, for det er lokale frivillige, der er drivkræfterne bag både idéen til og etableringen af de enkelte spor. 

“Sporene opstår på lokalt initiativ, altså fra lokale, som synes, de mangler et sted at gå eller at det kunne være dejligt, hvis man for eksempel kunne komme ned til stranden her eller langs et markskel der,” siger Rasmus Emborg. 

Da projektet startede op, var det de ansatte i sekretariatet hos Spor i Landskabet, der var ude og sætte pæle op, når der var lavet en aftale med en lodsejer, men sådan er det ikke længere. 

“Det havde selvfølgelig sin charme, men at idéen udspringer lokalt, er i dag et af nøgleelementerne i projektet. Dels i forhold til støtten fra Nordea-fonden, som kræver lokal forankring, dels fordi det nytter ikke noget, at jeg sidder ved et skrivebord og får en idé om et bestemt spor. For hvis der ikke er nogen lokale, der kan se idéen i det og vil bruge sporet eller vil tage ejerskab omkring det, giver det ikke nogen mening,” siger Rasmus Emborg. 

Sporene er da også primært målrettet lokalsamfundene rundt om i Danmark, sådan at du næsten uanset hvor du bor, med sporene har en fin kortere rute, du kan gå en eftermiddags- eller aftentur med hunden, familien eller bare sig selv gennem et landskab, du ellers ikke ville se.   

Det betyder dog ikke, at alle andre ikke også kan begive sig ud på et af de over 300 spor, hvis du lige er i nærheden eller gerne vil på en lille vandring gennem det åbne land et sted i Danmark. 
De fleste af stierne er tydeligt afmærkede og lette at følge, mens enkelte kræver gummistøvler og gå-på-mod. Alle ruterne og beskrivelser af dem findes på spor.dk og ved samtlige startsteder til alle sporene er der foldere over ruten, du kan snuppe og læse om den tur, du er på vej ud på. 

Som en ekstra service og hvis du er mere til en papirudgave, kan du også på de lokale turistkontorer i hele Danmark finde foldere over sporene. 

Find en rute, der passer dig, her.

 

Udsigt fra Himmelbjerget
Glem alt om, at Danmarks natur er flad som en pandekage. Her guider vi dig til toppe og højdedrag, som du næppe kan bestige uden sved på panden!