surf surf surf
Danmark er fyldt med gode surfsteder, og vil du prøve at ride på bølgerne og mærke naturens kræfter, så guider surfer Michael Lindberg dig ind i surf-kulturen. Få tips og tricks til en god start på livet som surfer.

Få saltvand i håret, rid på bølgen i bedste bay-watch stil og få et godt kammeretskab med andre surfere!

Surfing er en sport, hvor man står på et surfboard og bruger bølgernes kraft til at ride på. Ifølge Michael Lindberg, mangeårig surfer og projektchef hos Surf og Rafting forbundet, giver surfing en stor frihed og en helt særlig kærlighed til naturen.

"Der er en stor frihed i at surfe. Man bliver en del af naturen, og mærker naturens kræfter på egen krop. Man får en stor kærlighed til naturen, og lærer at tage varer på den og sætte pris på den," fortæller han.

Læs også: Sådan kommer du gang med at stand up paddle boarde

4 gode råd

1: Vær opdateret på vejrforhold inden du tager ud og surfer. Det kan være alt afgørende for at du får en sjov, men også sikker dag.


2: Opsøg dit lokale surf-netværk.  På den måde kan du dele din interesse med andre og få massere gode tips og tricks til at surfe i dette område. 

3: Sæt dig grundigt ind i ”code of conduct” for surfere. Indenfor surfverdenen er der mange regler, såvel uskrevne som skrevne, og af hensyn til sikkerheden anbefaler vi, at du sætter dig ind i dem, så du er godt klædt på til at surfe.  


4: Find en forening eller surfskole - på den måde kan du få det rigtige udstyr samt introduktionstimer til surfing.

Kilde: Michael Lindberg, projektchef i Dansk Surf og Rafting Forbund 

Hvordan kommer du i gang?
Hvis man er ny indenfor surf, så anbefaler vi, at man orienterer sig hos Dansk Surf og Rafting forbund. Her kan man finde en masse overordnede informationer, som events og foreninger nær dig. 

Surfing kan komme i mange former, og man kan sagtens købe sit eget udstyr, og begynde at ride på bølgerne på egen hånd. Men Michael Lindberg anbefaler, at man opsøger en forening eller surf butik, så man får sikkerheden og det rette udstyr på plads. 

"I foreningerne og butikkerne kan man finde det rette udstyr, få vejledning og råd. Samtidig kan man blive grundigt introduceret til surfing, så man ved, hvad man laver, når man er ude på vandet", fortæller han. 

Generelt har surf miljøet et rigtig stærkt foreningsliv, så selvom man godt kan surfe alene, så er det altid dejligt at være med i en forening, uddyber han. 

Læs også: Disse apps skal du have med ud i naturen

Hvor skal man surfe?
Der er mange gode surf-området i Danmark, som er alment kendte, men hvis man gerne vil finde de helt perfekte steder, så skal man, ifølge Michael Lindberg, have surfet i en del år

"Det er en del af surfkulturen, at man ikke nødvendigvis fortæller den eksakte lokation på de helt perfekte steder. At finde de bedste steder er ofte noget, man "gør sig fortjent til", fortæller han grinende. 

Men trods en særlig surfer-kultur, så vil Michael Lindberg dog gerne pege nye surfere i den rigtige retning.

"Vi vil selvfølgelig gerne hjælpe nye surfere med at komme i gang. Der er mange fede steder i Danmark. Nogle af de mest kendte er Hvide Sande, Løkken, Klitmøller, Stevns, Bornholm og langs Nordkysten på Sjælland omkring Hornbæk og Gilleleje," siger han.

Ifølge ham, så kræver det bare, at man spørger i de lokale foreninger i området, eller selv bare forsøger sig frem i de fede områder.

Læs også: Begynd at sove på vandet

Surfing i Sønderlemvig
Surfere i Sønderlemvig

Vil du gerne konkurrere?  
Der er årligt mange surf-konkurrencer, man kan deltage i, hvis man gerne vil konkurrere.  Hvis du gerne vide mere om konkurrencer, så kan du se mere på  Dansk Surf og Raftings hjemmside eller opsøge din lokale forening. Mange foreninger holder nemlig interne konkurrencer, hvor du ikke behøver være verdensmester for at få lov til at deltage.  

Her kan du se det nuværende elite hold i Danmark, som bla. deltager i VM.

Læs også: Tips til din sheltertur