fisketur for begyndere

Kom i gang med at fiske

At fiske er både sjovt og en smuk naturoplevelse. Men hvad kræver det at komme i gang? Her er noget af det vigtigste, du skal vide, hvis du er ny lystfisker.

 Tænk at sidde i en lille jolle på vandet eller at stå ved havet eller på bredden af en sø med en snøre ude. I spændt forventning om, hvad der mon bider på og med god tid og tavshed til at tænke dybe tanker, mens du venter på fangst.

I 2020 var der rigtig mange, der opdagede hvor sjovt det kan være at fiske samtidig med at det giver ro i hovedet. Ifølge tal fra Fiskeristyrelsen blev der sidste år solgt rekordmange fisketegn i Danmark. 

Heldigvis har vi i vores natur rigtig meget kyst og mange søer og åer, så der er også plads til dig derude. Vi guider her til de vigtigste ting, du skal vide, hvis du også har lyst til at prøve lykken som lystfisker.

Hvor kan jeg fiske? 

Det kan du i havet og i princippet i alle søer og vandløb.

Nogle af søerne ligger i statslige områder, mens andre er ejet af private, hvor du skal have ejerens tilladelse. Derudover er der søer, som det kun er medlemmer af lystfiskerforeninger, der må fiske i. 

Mod et mindre beløb kan du også fiske i en af Danmarks mange Put & Take søer. Det er især sjovt for børn, fordi garantien for at fange noget i specielt en børnesø tit er ret stor.

Hvis du bliver bidt af fiskeriet, kan et medlemsskab af en forening være en rigtig god idé. Med det får du udover fællesskab med andre lystfiskere (og viden fra dem) adgang til fiskevande samt ofte adgang til en båd, rabatordninger i grejbutikker og tilbud om diverse kurser og arrangementer.

Se en oversigt over lystfiskerforeninger i Danmark.

Se også oversigten over lokale regler.

lystfiskeri

Hvad kan jeg fange? 

Du kan fiske efter alt fra laks, gedder og karper til aborrer og ørreder. Nogle fisk findes kun i havet, andre kun i søer eller åer.

fiskekort.dk kan du under hvert enkelt fiskested se, hvilke fisk du (måske) fanger der.

I Put and Take søer kan du altid få at vide, hvilke fisk du kan fange i søen.  
 

Hvornår er det bedst at fiske?

Du kan fiske året rundt.

Mange arter er dog i sæson to gange om året, og for næsten alle arter er der en fredningstid, hvor du ikke må fiske efter dem. Det gælder både fisk i havet og i søer og åer som for eksempel Gudenåen og Skjern Å.

Se en oversigt over fredningstiderne.  

lystfiskeri

Hvad skal jeg bruge? 

Der findes rigtig meget avanceret udstyr i fiskeverdenen, men som begynder kan du se bort fra det meste – du kan nøjes med en fiskestang, en line og et fiskehjul. De sælges i mange lystfiskerforretninger i et samlet sæt til priser fra under 500 kr.

Derudover skal du bruge madding.

Hvad det skal være, kommer an på hvilken fisk du er på jagt efter, for fisk kan være kræsne, og det er bestemt ikke ligegyldigt, om du sætter en regnorm på krogen eller bruger et avanceret blink. 

Et godt sted at starte (især i Put & Take søer) er med den såkaldte powerbait, som er en fællesbetegnelse for kunstig “agn”, altså en dej af kunstige regnorme, maddiker, fiskeæg, m.v, der findes i alverdens varianter og farver.

Spørg evt. om råd i en fiskegrejsbutik eller i din lokale lystfiskerforening.  
 

Hvad med fisketegn? 

Hvis du er mellem 18 og 65 år, skal du have et fisketegn, hvis du vil fiske. Eneste undtagelse er i private Put and Take søer. 

Et lystfiskertegn koster 185 kr. for et år, 130 kr. for en uge og 40 kr. for et dagtegn. Fisketegnet kan købes på fisketegn.dk eller på mange turistkontorer og campingpladser.  

Hvis du vil fiske med garn, ruser eller kroge, skal du have et fritidsfiskertegn. Det koster 300 kr. per år og gælder også som fisketegn, hvis du en dag ”bare” vil fiske med stang og snøre. 

I nogle private fiskevande gælder fisketegnet ikke, og der kan være særlige lokale regler.
 

lystfiskeri

Hvor meget må jeg fange?

Som udgangspunkt så mange fisk som du kan spise.

Der er dog regler for nogle fisk, f.eks. torsken, ligesom der er mindstemål for arterne. Dvs. at hvis du fanger en fisk, der er mindre end det fastsatte mål – f.eks. 40 cm for en havørred – skal du sætte den ud igen.

I mange Put and Take søer betaler du for et vist antal fangede fisk, og i nogle private søer kan der være lokale regler. 

Se oversigten over mindstemålene.