løbende børn i skoven

Vores Natur - fyrtårnsprojekterne

Her får du et hurtigt indblik i hvad de fem fyrtårnsprojekter går ud på og hvordan du kan bidrage til dem.

Nat i naturen

I dette fyrtårnsprojekt, arbejdes der på at skærpe danskernes sanser i mørket gennem lyde og dufte, og ved at komme tættere på den natur, der er aktiv, når man normalt ligger i sin seng.

I 2020 vil danskerne to gange i løbet af året kunne opleve “Nat i Naturen”, der består af en lang række begivenheder landet over, der bidrager til, at alle danskere får mulighed for en oplevelse i natten i det fri. 

De mange tilbud om “Nat i Naturen”-oplevelser formidles, så det gøres let for alle at være med. Både dem, der ønsker at overnatte i egen have, de der vil på jagt efter nattens dyr, dem der er med på det vilde eventyr i en af nationalparkerne eller dem der vil ud og se på stjerner. Eller noget helt femte. 

Tidspunkt for aktiviteter: den 2. maj og 17. oktober 2020 vil der foregå Nat i Naturen.

Kontaktperson: Tine Tolstrup, Det Danske Spejderkorps på e-mail

Organisationerne bag Nat i Naturen er Dansk Ornitologisk Forening, Danmarks Naturfredningsforening, Ungdomsringen, Naturstyrelsen og Det Danske Spejderkorps.

Naturstafetten

Naturstafetten tager hele Danmark med ud på en rejse gennem naturområder i landet som har karakter af nationale naturseværdigheder – gennem nationalparker, naturparker, geoparker, biosfærer, områder fra Den Danske Naturkanon osv. - og demonstrerer de mange spændende aktiviteter, der er mulighed for.

Dette fyrtårnsprojekt vil på den måde sætte rammen for en lang række aktiviteter over hele landet, som kan afholdes af lokale naturformidlingsaktører og natur- og friluftsforeninger, suppleret af national markedsføring og kommunikation.

Formålet er at invitere befolkningen til at udforske naturen gennem aktiviteter i og besøg af spændende steder i Danmark, der viser diversiteten i den danske natur. 

Tidspunkt for aktiviteter: juni, juli og august. 

Kontaktperson: Dorrit Christensen, Dansk Vandrelaug på e-mail

Organisationerne bag Dansk Vandrelaug, DGI, Danmarks Nationalparker, Friluftsrådet og Naturstyrelsen.

Vild natur hvor du bor

Dette fyrtårnsprojekt vil oplyse danskerne om dyr og planters behov og levevis, samt hvordan flere levesteder giver større biodiversitet. Fyrtårnet vil gennem aktivering vise, hvordan man kan øge biodiversiteten i sin egen have ved selv små tiltag, der giver flere levesteder.

I Danmark udgør arealer mellem bygningerne mere end 5 % af landets samlede areal. Det meste ligger hen som kortklippede græsplæner uden ukrudt, bede med flis, trimmede hække og lignende. Der er næsten intet at leve i og af, hvorfor biodiversiteten i byerne generelt er meget lav, og bynaturen bliver grønne ørkener uden liv. Men de steder, hvor der er en plet med langt græs, hvor der er blomstrende buske eller ligger en bunke gamle grene, der myldrer det med liv. 

Tidspunkt fort aktiviteter: Størstedelen af dette fyrtårns aktiviteter ligger i august-oktober 2020. Derudover vil der i april-maj være fokus på, at danskerne begynder at gå i haven. De præcise datoer er ikke fastlagt.

Kontaktperson: Lucca Weis Kalckar, Dyrenes Beskyttelse på e-mail

Danmark under vandet

Fyrtårnsprojektet ”Danmark under vandet” har til formål at gøre den almindelige dansker, særligt børn, familier og ”natur-nybegyndere”, klogere på hvad der findes af liv i vores ferske og salte vande, og hvordan man kan benytte og beskytte den ”blå” natur.

I dette fyrtårnsprojekt igangsættes en række landsdækkende arrangementer, hvor danskere aktivt kommer i berøring med naturen under vandet – får fisk, skaldyr og tang i hænderne – og dermed får øjnene op for, at det vrimler med liv i selv den mindste bæk, ved den mest kedelige havnemole og helt inde på det lave kystvand. Og at det samtidig er muligt selv at fange og høste en lang række fisk, planter, muslinger og krebs som senere kan komme på spisebordet.

Kontaktperson: Lene Friis Møller, Fiskeri- og Søfartsmuseet på e-mail

Vild mad

"Vild mad" vil i løbet af 2020 afvikle events, hvor hele Danmark inviteres til at smage på den danske natur og blive klogere på at bruge den i køkkenet.

Vild Mad-fyrtårnet har til formål at give danskerne forståelse for at samle, jage, fiske og tilberede naturens råvarer. Målet er folkelige aktiviteter, der kommer bredt ud, fordrer nysgerrighed og interesse for naturen. 

Dette fyrtårnsprojekt består af to primære aktiviteter: Brændenældens dag og Vilde Middage.
Brændenældens dag består af en national kampagne, som skal skabe opmærksomhed om den vilde råvare, og gennem den fortælle befolkningen om al den mad, der kan plukkes lige uden for døren.  

Med Vilde Middage vil dette fyrtårn i løbet af en uge i efteråret afholde middage i hele landet, hvor naturens mad bliver sat på bordet. Middagsgæster vil kunne deltage i at samle, slagte og tilberede vilde retter, inden de sætter sig til bords. Middagene skal samle lokalt, og folk med forskellige grader af kompetencer, ressourcer og interesse inden for spiselig natur, skal kunne deltage.

Tidspunkt for aktiviteter: Brændenældens dag afholdes i foråret. Vilde Middage løber af stablen en uge i efteråret, og foregår i hele landet.

Kontaktperson: Mikkel Lau-Mikkelsen, VILD MAD på e-mail.

 

Missing indholdselement.